
Migdalul este un pom fructifer din familia Rosaceae. Exista migdale amare si migdale dulci. Migdalele dulci sunt acoperite de cuticula de culoare bruna aspra la pipait, cuticula care poate indepartata dupa oparirea fructelor si migdale amare care nu pot fi consumate ca atare deoarece contin amigdalin, un glicozid din care rezulta acid cianhidric. Acidul cianhidric este un lichid incolor, galbui, inflamabil, extrem de toxic.
Semintele de migdal sunt remineralizante si usor laxative iar in cosmetica sunt recomandate pentru hidratarea pielii.

Maca face parte din familia Cruciferelor (varza, ridichie, nap) si este un tubercul cu dimensiunile de 6-8 cm, care in functie de varietate poate sa fie de culoare galbena, maronie, bej si chiar rosiatica. Frunzele plantei seamana cu cele ale patrunjelului. Ciclul de crestere al plantei este deosebit, ea nu infloreste si nu se reproduce decat din al doilea an.
Comercializarea sa in stare proaspata este interzisa prin lege de guvernul peruvian. Maca face parte din patrimoniul peruvian. Pentru incasi, maca era o planta sacra, un aliment complet, care permitea populației sa reziste mai usor intemperiilor vremii de pe inaltele platouri ale Anzilor.
Maca este foarte bogata in proteine, conține glucozinolati, acizi aminati (lizina, metionina, triptofan), oligo-elemente (fier, cupru, zinc, sodiu, potasiu, calciu si iod) dar si substante care actioneaza direct asupra sistemului hormonal, atat la barbati cat și la femei.

- 40 gr fulgi cereale ovaz
- 100 gr nuca romaneasca (40 gr pentru crema, 30 gr pentru umplutura si 30 gr pentru exterior)
- 300 gr pulpa migdale ramasa de la laptele de migdale
- 5 gr maca pudra
- 5 gr cacao alcalinizata
- 5 gr pudra carob
- un praf de sare
- 60 gr miere salcam sau alt indulcitor
- 35 gr unt cacao topit la bain marie
- Am pus in robot fulgii de ovaz, cei 40 gr nuca si am maruntit totul cam de marimea bobului de orez.
- Am adaugat pulpa ramasa de la strecurara laptelui de migdale, maca, cacao, carob, sare si am mixat.
- Dupa ce am obtinut o crema omogena, am adaugat mierea si untul de cacao topit la bain-marie si am mai mixat putin pentru a se incorpora.
- Din compozitia obtinuta am facut “mingiute”, in interiorul carora am pus nuca, iar o parte din bomboane (15 buc) le-am acoperit cu nuca macinata iar o parte (10 buc) cu cacao.
- Am lasat bomboanele obtinute la frigider pentru 1 ora.
- Merg perfect langa un pahar de lapte 🙂
Surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Prunus_dulcis#Utilizare
http://ro.wikipedia.org/wiki/Maca_(plant%C4%83)
Leave a Reply