
In luna mai, promovata ca si luna internationala de lupta impotriva alergiilor si a alimentatiei fara gluten, Alimente Speciale.ro alaturi de The Smart Cuisine si 11 bloggeri culinari, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație. #Mananc Responsabil este o campanie cu retete pentru persoanele cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/ zahar, diabetici. Zilele trecute ne-am rasfatat cu clatite de cocos, pufoase si moi iar azi va propun cateva briose cu migdale si stafide, fara gluten si fara lactoza.
Ingrediente:
- 2 lingurite seminte in rasnite
- 3 lg apa
- 250 gr banane bine copate (cantitate neta, fara coaja)
- 1 lingura + 2 linguri zeama lamaie
- 70 gr zahar cocos
- 150 gr faina de migdale
- 90 ml lapte vegetal bio din orez si migdale
- 75 gr faina fara gluten
- 50 gr stafide
- 1 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 20 gr migdale tocate (pentru topping)
- 6 lingurite sirop curmale (pentru topping)
Metoda pregatire briose cu migdale si stafide:
- Am pus intr-un castron mic semintele de in rasnite si apa si le-am lasat sa devina gelatinoase (aproximativ 20-25 minute).
- Am pus bananele si 1 lingura zeama de lamaie in robot si le-am transformat intr-o pasta.
- Peste banane am adaugat zaharul de cocos, semintele de in inmuiate si am mixat totul.
- Am pus faina de migdale, laptele vegetal si faina fara gluten si am mixat pana cand s-a omogenizat.
- Am adaugat stafidele si le-am incorporat.
- La final am adaugat praful de copt si bicarbonatul stins cu 2 linguri zeama de lamaie.
- Compozitia obtinuta am asezat-o in forme de hartie de briose (diametru la baza 4 cm, inaltime 2,5 cm).
- Am pus aproximativ 2 linguri pline de compozitie in fiecare forma de hartie iar deasupra am presarat migdalele tocate.
- Pe 6 dintre cele 12 briose, am pus deasupra si sirop de curmale.
- Tava am introdus-o la cuptorul preincalzit pentru aproximativ 25 minute, la o temperatura de 180 grade Celsius.
- La final faceti testul cu scobitoarea.
Aveti mai jos ambele variante de briose, cu sirop de curmale si fara sirop de curmale. Noi ne-am impartit in 2 tabere: copiii au luat briosele cu sirop de curmale, iar noi, adultii pe cele fara sirop de curmale. Alegerea va apartine 😉
Nu ai idee cat am cautat o reteta din asta de Briose cu migdale si stafide inca din america imi place gustul brioselor dimineata, recomand articolul asta multumesc frumos pt reteta.
Cu drag, Mihaela. Astept vesti cand le pregatesti 😉
Ai avea vreo sugestie cu ce s-ar putea inlocui faina fara gluten pt a nu afecta prea mult rezultatul final?
Poti sa incerci cu faina normala de grau.
Semintele de in se pit inlocui cu cele de chia? E in lix de ou, nu?
Buna,
da, se pot inlocui cu seminte de chia.
Alina