Topinamburul sau napul are o compozitie apropiata de cea a cartofului. Aceasta leguma este cunoscuta mai degraba ca un medicament naturist, laxativ, expectorant, calmant sau stimulator al inimii, fiind bogat in fier si inulina. Inulina este principalul glucid, care reprezinta mai mult de 50 % din totalul glucidelor de rezerva, fiind usor de asimiliat de catre diabetici.
Cand cumpăraţi napi, aveti grija să îi alegeţi pe cei mai mici, deoarece au gustul mai dulce si sunt mai fragezi. De asemenea, alegeţi napii care au o coajă netedă şi fără pete.
Fiind pentru prima data cand gatesc napi, am ales o reteta simpla, insa gustoasa 🙂
- 700 gr napi feliati subtire
- 5 linguri ulei masline
- sare roz de Himalaya dupa gust
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita turmeric
- 4 catei usturoi trecuti prin presa
- Am curatat si spalat napii, iar apoi i-am taiat in felii subtiri.
- Am pus napii intr-un bol si am adaugat ulei, sare, boia, turmeric si usturoi. Am amestecat bine pentru a se distribui uniform.
- I-am transferat in tava aragazului, pe hartie de copt si i-am lasat aproximativ 20 minute la program de ventilatie, la o temperatuta de 180 grade, in cuptorul preincalzit.
- I-am mancat calzi cu o salata de guile cu sfecla rosie.
Pofta buna s-aveti!
elena says
Unde ai gasit napi?caut si eu de ceva vreme
aromedepoveste says
Am gasit in Kaufland.
parbrize says
crocanti si gustosi