
In luna mai, promovata ca si luna internationala de lupta impotriva alergiilor si a alimentatiei fara gluten, Alimente Speciale.ro alaturi de The Smart Cuisine si 11 bloggeri culinari, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație. #ManancResponsabil este o campanie cu retete pentru persoanele cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/zahar, diabetici. Daca zilele trecute am facut briose cu migdale si stafide, azi e randul acestor fursecuri fara gluten si fara lactoza.
- 200 ml suc portocale
- 100 ml ulei cocos
- 100 gr zahar cocos
- 300 gr faina fara gluten
- 3 lingurite coaja portocala bio
- 1/2 lingurita praf de copt fara gluten
- 1/2 lingurita bicarbonat
- 2 linguri zeama lamaie
- Am pus in vasul robotului: sucul de portocale, uleiul de cocos, zaharul si am mixat pana cand s-a dizolvat zaharul.
- Am adaugat faina fara gluten, coaja de portocala, praful de copt si bicarbonatul stins cu lamaie si am mixat din nou la viteza medie.
- In aproximativ 1-2 minute de mixat, am obtinut un aluat de culoare portocaliu-maroniu, parfumat cu portocale.
- Aluatul seamana la textura cu plastelina, se lucreaza usor cu el si nu se prinde deloc de maini.
- Am format gramajoare de cate 20 gr de compozitie, pe care le-am modelat intre maini.
- Le-am dat initial o forma rotunda, apoi le-am turtit putin in palme, le-am asezat in tava pe hartia de copt iar apoi am folosit furculita pentru a face modelul.
- Am presat furculita pe fursec, mai intai pe verticala iar apoi pe orizontala sau invers 🙂
- Tava cu fursecuri am introdus-o in cuptorul preincalzit si am lasat-o pentru aproximativ 20 minute la o temperatura de 180 grade Celsius.
- Au iesit 40 bucati bde fursecuri.
Aceste fursecuri cu portocale, eu obisnuiesc sa le fac si cu faina integrala. Spre deosebire de cele cu faina integrala, acestea sunt putin mai tari.
Am facut azi fursecurile dar au iesit amarui 🙁 Oare de ce?
Dana, daca au iesit amarui, este din cauza ca ai ras prea mult din coaja de portocala. Trebuie rasa doar partea portocalie pt ca partea alba este amaruie.
vreo sansa sa se poata inlocui zaharul cu altceva?
Eu nu am incercat dar s-a putea sa mearga cu pasta de curmale. S-ar putea sa fie nevoie sa maresti putin cantitatea de faina dat asta in functie de cum este aluatul. Atentie la coaja de portocala (care ar trebui sa fie bio) sa razi doar ceea ce este portocaliu deoarece partea alba este amara.
P.S. Ieri am gasit gasit portocale bio la Lidl 🙂
Exceptionale, acum am terminat. De mult timp caut o reteta buna pentru fetele mele.
Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-au placut si va mai astept in vzita 🙂
Buna! Ce faina fara gluten folosesti?
Diana, Am folosit faina de la Schar, Mix Patisserie.
Eu am facut cu faina integrala dar aluatul a iesit destul de moale si s-a lipit de maini…gustul foarte bun oricum
Ioana, ma bucur ca ti-au placut. Daca le-ai facut cu faina integrala, ar fi trebuit sa pui mai multa faina. Faina fara gluten absoarbe mai mult lichid.