Nautul este una dintre cele mai vechi leguminoase, fiind cultivata in Estul Mijlociu inca de acum 7500 de ani. Cel mai mare producator de naut este India, fiind urmata de Pakistan si Turcia.
Nautul este o sursa excelenta de fibre, vitaminele B6 si B9, acid folic si mangan, proteine si minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc. Are un continut bogat in proteine si poate inlocui cu succes carnea. Este folosit in preparate consacrate cum ar fi humus sau falafel si face parte din familia leguminoaselor, alaturi de soia, linte, mazare si linte.
Boabele de naut scad colesterolul prin continutul de fibre si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie si combate anemia.
- 150 gr boabe naut (se lasa la hidratat peste nopate)
- 3 linguri tahini (pasta de susan) (50 gr)
- 3 catei de usturoi
- 3-4 lg zeama lamaie
- sare roz Himalaya
- piper negru proaspat rasnit
- 1 lgt zatar
- 1/2 lgt boia dulce
- 3 linguri ulei masline
- 2 linguri de patrunjel (tocat)
- 200 ml apa in care a fiert nautul (poate fi inlocuita cu 6-7 cuburi de gheata si 2 lg iaurt)
- 1-2 linguri seminte pin pentru decor
- Boabele de naut puse la inmuiat peste noapte le-am lasat la fiert aproximativ 1,45 ore; daca folositi oala sub presiune atunci va fi nevoie doar de aprox. 30 minute.
- Am pus in bolul robotului nautul fiert, tahini, usturoi, zeama lamaie, sare, piper, zatar, boia, ulei masline, patrunjel, ghetata, iaurtul si am pasat totul pana cand am obtinut consistenta dorita.
- Gheata si iaurtul le puteti inlocui cu aprox 200 ml apa in care a fiert nautul.
- Deasupra am pus ulei de masline si muguri de pin.
- Langa humus merge perfect o salata de patrunjel.
Corina Pastor says
foarte bun nautul, imi place mult
Arome de poveste says
Ai dreptate. Si mie im place foarte mult.
bodyenergyaction says
Ador humusul! reteta excelenta! 🙂
Arome de poveste says
Multumesc.
Melania L says
ai aranjat frumos 🙂
Arome de poveste says
Multumesc pentru apreciere
World of Solitaire says
Scrii frumos, cu talent .Imi faci multa pofta!
Multumesc, posturile tale sunt un remember pentru hrana sanatoasa. implicit, pentru bucuria de viata!
Ma bantuie insa, o intrebare. Dupa atata tratament termic, mai ramane ceva viu in preparatul respectiv?
Onu
Arome de poveste says
Pofta de viata :-).
Alina
World of Solitaire says
Esti sugubeata, Alina!
Asa e, “pofta-n cui”:-)
Onu
Amira says
Hummus cu naut e pleonasm. Hummus-ul este pasta de naut. In limba araba la naut se spune hummus.