Va propun un pranz super rapid format din 3 preparate gustoase. Noi preferam acest gen de masa, in care pregatesti mai multe preparate, in cantitati mai mici, astfel incat sa poti gusta mai multe feluri de mancare.
In cazul de fata, tocmai ne-am intors din concediu, si cum era ora pranzului, am pregatit ceva rapid cu ce aveam prin camara si frigider. Ingredientele folosite sunt la indemana oricui: linte si pasta de tomate avem tot timpul in camara, cativa cartofi, iaurt si 3 castraveti care au rezistant in frigider.
Pasta de tomate folosita este de la Alexstar, o fabrica romaneasca din Curtea de Arges care a demarat inca de anul trecut o campanie cu #obiceiuri bune despre fructe si legume. Produsele lor le puteti gasi si in Lidl, Mega Image, Penny Romania.
Daca vreti sa incercati dulceata cu jumatati de prune de la Alexstar, va recomand sa incercati aceasta reteta de gofre cu dulceata de prune.
Desi sunt preparate simple, au fost pe gustul tuturor pentru ca s-au combinat foarte bine aromele din lintea cu pasta de rosii si usor condimentata, cu cartofii cu ierburi la cuptor si sosul tzatziki.
Pranz rapid in 30 minute – linte, cartofi si tzatziki
Ingrediente
Cartofi la cuptor:
- 3 buc cartofi mari
- 2 lg ulei masline
- sare
- 1/2 lgt oregano uscat
- 1/2 lgt busuioc uscat
- 3 lg apa
Mancarea de linte:
- 100 g ceapa rosie ( 1 ceapa)
- 2 lg ulei
- 130 g linte rosie
- 1 ardei capia
- 50 g pasta tomate Alexstar
- sare
- 1/2 lgt chimion pudra
- 1/4 lgt turmeric pudra
- 550 g apa fierbinte
- 1 lgt coriandru uscat
- 1 lg patrunjel
Tzatziki
- 3 buc castraveti
- sare
- 1 lgt oregano
- usturoi pudra sau proaspat
- 1 lg ulei masline
- 500 g iaurt grecesc (sau o varianta vegana)
Instructiuni
Cartofii la cuptor
- Preincalzim cuptorul la 200 °C, curatam, spalam, taiem si zvantam cartofii.
- Punem uleiul, sarea si ierburile aromatice intr-un castron, iar apoi si cartofii si amestecam.
- Punem intr-o tava mica, cele 3-4 linguri de apa, cartofii si introducem la cuptor pt aprox 12-15 minute pana cand sunt rumeni si gatiti.
- Daca renuntati la apa, mai suplimentati cu 1 lingura ulei pentru a nu se usca prea tare.
- Cat cartofii se gatesc la cuptor, trecem la linte.
Mancare de linte cu pasta de tomate Alexstar:
- Curatam ceapa, o tocam si o punem impreuna cu uleiul, la sotat pentru aproximativ 5 minute, timp in care punem cei 550 ml de apa in fierbator sau pe aragaz ca sa dea in clocot.
- Odata sotata ceapa, adaugam ardeiul tocat, lintea spalata, pasta de tomate, sare, turmeric, chimion si apa clocotita si lasam sa fiarba 10-12 minute, timp in care pregatim tzatziki si scoatem cartofii din cuptor.
Tzatziki:
- Curatam castravetii de coaja (sau nu, dupa preferinta), ii dam pe razatoare, punem putina sare si ii lasam sa se odihneasca pentru 5 minute, timp in care vor lasa apa.
- Nu uitam de mancarea de linte si amestecam in ea.
- Intr-un castron, punem oregano, busuioc, usturoi, uleiul de masline, iaurtul, amestecam totul si adaugam castravetii storsi, pe care ii incorporam in iaurt.
Se transfera cele 3 preparate in castroane si se pun pe masa, servindu-se cu drag si recunostiinta.
Va imbratisez pana la urmatoarea reteta, Alina
Leave a Reply