Un desert simplu dar gustos, cu o combinatie reusita intre morcovi, nuci, ghimbir si cocos. Acest desert este pregatit cu faina fara gluten si face parte din campania Un Craciun dulce si fara gluten cu dr. Schar! prin intermediul Dr.Schär, avand ca si gazda pe Ruxadra de la Gourmandelle.
Tortul l-am pregatit intr-o tava cu diametru de 16 cm, cu pereti detasabili. Desertul poate fi facut si cu faina normala.
Ingrediente:
- 150 gr faina fara gluten Universal Mix it Dr. Schar
- 3/4 lingurita bicarbonat
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nucsoara
- 10 gr ghimbir ras pe razatoarea mica
- 80 gr zahar brut
- 2 lingurite esenta vanilie
- 120 gr morcov ras pe razatoarea mica
- 100 ml ulei masline
- 100 ml lapte migdale
- 30 gr nuca tocata
- 2 linguri zeama lamie
Crema:
- 2 cutii lapte cocos (800 ml)
- 1 lingura zeama lamaie
- 1 lingura sirop agave
Decor:
- nuca tocata
Metoda:
- Am pus in bolul robotului ingredientele uscate si am mixat: faina fara gluten, bicarbonat si praf de copt stinse cu zeama de lamaie, sare, scortisoara, nucsoara, ghimbir, zahar.
- Am adaugat treptat: esenta de vanilie, morcov, ulei de masline, lapte migdale, nuca si zeama de lamaie; am mixat din nou.
- Compozitia obtinuta am transferat-o in tava unsa cu ulei de masline, am introdus in cuptorul preincalzit si am lasat la copt aproximativ 35 minute. Faceti testul cu scobitoarea.
- Am lasat tava sa se raceasca in cuptor iar apoi am scos tortul din tava.
- Am mixat laptele de cocos la viteza medie, pana cand s-a format crema (aprox 6 min), iar apa s-a separat; indepartam apa cu ajutorul unei strecuratoare. (a se citi mai jos “later edit”)
- In creama de cocos obtinuta am pus zeama de lamaie, siropul de agave si am intins-o pe tort; am ornat cu nuca tocata si am pus la frigider.
- Cand taiem tortul, e de preferat sa il lasam putin la temepratura camerei deoarce crema de cocos va capata o textura mai tare in frigider.
***Later edit: Pentru a obtine crema de cocos eu am folosit ca si robot, Thermomix, si nu a fost nevoie sa las conservele in frigider pentru a se separa crema de cocos, de apa. Daca folositi un alt robot/mixer, cel mai bine este sa lasati conservele peste nopate in frigider, timp in care crema de cocos se va se intari si se va ridica deasupra, iar apa va ramane in partea de jos. Cand scoateti conservele din frigider incercati sa nu le agitati, le desfaceti si luati cu o lingura partea alba care s-a format deasupra. Aceasta crema se pune in castron si se mixeaza cu lamaie si sirop agave.
Alina says
Apetisant tort!
Nu am inteles de ce se taie tortul in trei blaturi.Sau poza e de la alt preparat?
aromedepoveste says
Alina, multumesc pentru atentionare! Era o eroare din partea mea. Tortul NU se taie in 3 parti egale! Multumesc 🙂
Cristina says
Am batut laptele ala de mi-a sarit pe toti peretii si nu s-a separat nicio crema de nicio apa.
aromedepoveste says
Cristina, eu l-am pus in bolul robotului si s-a batut; Daca mai ai nervi, eventual, lasa laptele in frigider si in 30 min-1 ora, se va separa grasimea/crema de cocos de apa si o vei putea lua cu lingura. Dupa ce o separi, va trebuui sa o lasi ptuin la temperatura camerei ca sa se inmoaie si sa o poti intinde pe tort. Da-mi de veste cum a mers. Spor!
parbrize says
nu am mancat niciodata o prajitura sau tort cu morcovi, dar nu este tarziu sa incerc
Cristina says
Alina, eu am facut tortul asta cu curmale in loc de zahar si cu crema de branza pentru crema tortului, a iesit foarte bun 🙂 o sa-l incerc si pe al tau
Oana says
Buna! Ce diametru avea forma de tort in care ai copt blatul? Eu am facut intr-una de 24 cm, dar mi-a iesit cat un deget de gros. Nici nu cred ca a crescut, dar gustul e excelent. 🙂
Alina Stan says
Oana, asa cum scrie si la inceptul retetei, am folosit o tava de 16 cm. Ca si inaltime, blatul avea aproximativ 4 cm. Cu siguranta, daca il faceai intr-o tava mai mica, era mai inalt. Data viitoare sti ce ai de facut 🙂
Spor in toate!
Laura says
Buna Alina,
Superb site!!!! Doar astazi descoperit, dar abia astept sa gatesc reteta aceasta. Asa… pentru inceput 😉 Sunt convinsa ca te voi mai vizita fie si numai pentru pozele minunate.
Imi poti spune, te rog, la cate grade ai copt blatul?
Multumesc,
Laura
Alina Stan says
Buna Laura si bine ai venit in locul meu de rasfat 🙂
Mi-a scapat partea cu gradele 🙂 noroc ca am toate notitele … la 180 grade Celsius in cuptor electric.
Te astept oricand cu mult drag si cu un feedback 😉
Zi frumoasa!
Alina
Laura says
Buna Alina,
Testat 😀 cu mici modificari (faina de secara si zahar de cocos) si cu o necolaborare totala a laptelui de cocos care nu s-a separat la rece. Insaaaaa…. rezultatul a fost delicios dupa cum s-a mancat de repede :))
Multumim pentru reteta, ma bucur ca iti imparti locul de rasfat cu noi 🙂
Sa aveti un weekend frumos!
Alina Stan says
Hmmm… deci laptele ti-a facut probleme! Oricum, ma bucur ca v-a placut 🙂
Noua ne plac mult deserturile cu morcov, asa ca zilele trecute am facut un chec cu morcov 🙂 pacat ca a disparut prea repede.
Seara buna si un weekend grozav! Se anunta brrrrrrr 😉
Irina says
Se poate folosi si lapte de cocos preparat in casa?
Alina Stan says
Irina, eu am facut cu lapte din conserva; nu as putea sa-ti garantez ca va iesi si cu laptele facut in casa.
Voi incerca si eu zilele acestea cu lapte facut in casa si iti dau de stire 🙂
Delia says
Acum fac crema de cocos. Am termomix si as dori sa-mi spui cat timp si la ce viteza ar trebui sa il programez incat sa se separe.
Multumesc!
Revin cu impresii dupa degustare.
Alina Stan says
Buna,
Se foloseste fluturele, viteza 4 si se lasa atata cat e nevoie sa se separa. Atentie sa fie un lapte care sa contina peste 65% cocos.
Daca este mai slab, mai bine lasi conservele in frigider si apoi scoti cu o lingura partea solida, o pui in bol, cu indulcitorul, lamaia si fluturele si mixezi cat se se omogenizeze.
Alina