

Boala celiaca este declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Simptomele bolii se pot instala precoce la copii, insa si la adulti, rudele de gradul I a pacientilor cu aceasta afectiune, avand un risc crescut de a dezvolta boala celiaca.
Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, de 16 cm.
Tort fara gluten cu menta si mascarpone
Author:
Ingredients
- [u][b]Ingrediente blat:[/b][/u]
- 100 gr zahar brut
- 200 gr Mixt Universal fara gluten Dr. Schär
- 20 gr cacao alcalinizata
- un praf de sare
- 3/4 lingurita praf de copt stins cu otet de mere
- 1/2 lingurita bicarbonat stins cu otet de mere
- 3 oua de tara
- 120 ml ulei cocos
- 160 ml lapte migdale
- [u][b]Sirop:[/b][/u]
- 70 ml apa calduta
- 1/2 lingura miere salcam
- 1/2 lingurita esenta menta sau dupa gust
- [u][b]Ingrediente crema:[/b][/u]
- 250 gr mscarpone
- 150 gr iaurt grecesc
- 70 gr miere salcam
- 2 lingurite esenta menta sau dupa gust
- 2 lingurite gelatina (eu am folosit agar-agar)
- [u][b]Decor:[/b][/u]
- ciocolata neagra
- rodie
Instructions
- Blatul: am pus in bolul mixerului ingredientele uscate: zaharul, faina fara gluten, cacao, sare, praful de copt si bicarbonatul stins cu otet de mere si am amestecat totul.
- Peste ingredientele uscate am adaugat galbenusurile si am mixat inca 2-3 minute.
- Dupa incorporarea galbenusurilor, am pus treptat, mixand in acelasi timp, uleiul de cocos care poate fi inlocuit cu un alt tip de ulei.
- Am adaugat laptele de migdale (sau un alt tip de lapte) mixand inca 2-3 minute.
- La final am adaugat albusurile batute separat spuma cu un praf de sare (cand intoarceti castronul, spuma nu trebuie sa cada) pe care le-am incorporat usor cu o spatula in compozitia de mai sus, amestecand de jos in sus.
- Compozitia obtinua am asezat-o in tava de tort, unsa cu ulei de masline si am introdus-o in cuptorul preincalzit pentru o perioada de aproximativ 35 minute, la o temperatura de 180 grade Celsius. Pentru a fi siguri ca este copt, efectuati testul cu scobitoarea; cand a fost gata, eu am lasat blatul in cuptor cu usa larg dechisa pentru inca 30 minute pentru a se raci.
- Am scos tortul si l-am asezat invers pe un tocator (cu partea de sus, in jos) pentru a fi plat. L-am lasat la racit aptoximativ 2,5 ore iar apoi l-am taiat in 3 parti egale.
- In acest timp am facut siropul din apa calduta in care am dizolvat mierea si am adaugat esenta de menta. In functie de concentratia esentei, puteti modifica cantitatea.
- Crema: am pus in bolul robotului de bucatarie, mascarpone la temperatura camerei si am mixat; am adaugat iaurtul, mierea si esenta de menta si am mixat din nou.
- La final am adaugat gelatina; eu am folosit o gelatina naturala, agar-agar, pe care am amestecat-o cu apa fiarta si am lasat-o la fiert 2 minute, amestecand continuu. Dupa incorporarea gelatinei in crema, am lasat-o in frigider pentru 10 minute.
- Am asezat prima parte a blatului pe un platou, l-am insiropat, am impartit crema in 3 parti egale si am asezat o parte din crema peste blatul insiropat. Repetam operatiunea blat-crema cu urmatoarele 2 blaturi pe care le insiropam (insiroparea o facem dupa ce asezam blaturile pe crema deoarece riscam sa se rupa).
- Deasupra am terminat cu un strat de crema, pe care am presarat ciocolata neagra si rodie.

Leave a Reply