Deja stiti cat de mult imi plac deseturile raw, asa ca am acceptat provocarea lansata de Vegis.ro si anume sa gatesc #retetameacucocos. Am creat aceasta reteta cu gandul la vara care se apropie si am pregatit un tort delicios in care am folosit uleiul de cocos, menta pentru un efect racoritor si ciocolata, slabiciunea tuturor 🙂
In aceasta reteta am folosit ulei de cocos Niavis, un ulei obtinut prin presare la rece, fara procesare si care vine tocmai din Sri Lanka.
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai folosite uleiuri in cosmetica naturista si in alimentatie datorita numeroaselor sale proprietati nutritive (Vitamina-E, vitamina K si minerale, cum ar fi de Fier ) si datorita continutului ridicat de grasimi saturate (acidul lauric). Uleiul de cocos se prezinta sub forma solida, iar la temperatura camerei sau la caldura se lichefiaza. Este ideal si pentru gatit fiind mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte.
Uleiul de cocos il putem folosi in bucatarie la pregatirea ciocolatei raw, a deserturilor sau smoothie-urilor. Il mai putem folosi la masaj, ajuta la remineralizarea dintilor, accelereaza procesul de bronzare, protejeaza gingiile si la fel de bun este pentru intretinerea parchetului si mobilei.
Mai jos gasiti reteta pas cu pas iar sub reteta puteti vedea si pozele cu etapele ei.
Tort raw cu ciocolata si menta
Ingrediente
- Blat:
- 50 gr nuca
- 50 gr migdale
- 70 gr curmale
- 1 lingurita cacao
- 1 lingura fulgi cocos
- 1 lingura unt cacao
- Crema menta:
- 225 gr caju
- 80 gr miere sau alt indulcitor
- 4 linguri ulei cocos topit
- 3 linguri unt cacao topit
- 10 gr frunze menta verde
- 1-2 lingurite matcha pudra
- 3 picaturi ulei esential menta sau dupa gust
- 1/4 lingurita vanilie pudra
- 2 linguri zeama lamaie
- Crema ciocolata:
- 225 gr caju
- 80 gr miere
- 100 gr banane congelate
- 2 linguri cacao pudra sau dupa gust
- 2 linguri pudra de roscove sau dupa gust
- 3 linguri ulei cocos topit
- 4 linguri unt cacao topit
- un praf de sare
- 1/4 lingurita vanilie pudra
- 2 linguri apa
- Decor:
- fistic
- capsuni
- ciocolata
Instructiuni
- Pentru a pregati blatul punem in robot/blender: nuca, migdalele, curmalele, cacao, fulgii de cocos si procesam pana cand obtinem o compozitie usor grunjoasa si lipicioasa.
- Adaugam untul de cacao si mai mixam putin pentru a se incorpora.
- Compozitia obtinuta o intindem intr-o tava cu pereti detasabili si lasam tava la frigider pana cand pregatim crema.
- Pentru crema de menta punem in robot/blender: caju, miere si procesam pana cand se marunteste.
- Adaugam treptat uleiul de cocos topit, untul de cacao topit, frunzele de menta, macha, uleiul esential, vanilia, zeama de lamaie, timp in care procesam pana cand obtinem o crema fina.
- Jumatate din crema de menta obtinuta o punem peste blatul tortului iar ce ramane lasam deoparte.
- Punem tava la congelator pana cand pregatim crema de ciocolata.
- Pentru crema de ciocolata adaugam in robot/blender: caju, miere, banane congelate si mixam pana cand obtinem o crema vartoasa.
- Adaugam treptat cacao, pudra de roscove, uleiul de cocos topit, untul de cacao topit, sare, vanilie, apa, timp in care procesam pana cand obtinem o crema fina.
- Jumatate din crema de ciocolata obtinuta o intindem peste crema de menta si punem din nou tava la congelator pentru 15-20 minute.
- Continuam cu stratul de crema de menta iar apoi cel de ciocolata.
- Lasam tava la congelator pentru 2-3 ore, pana cand ne permite sa scoatem inelul detasabil.
Observatii
Nucile se hidrateaza 4 ore.
Tava recomandata este de diametru 16-18 cm.
Tortul se pastreaza la frigider.
Laura Ioana Popescu says
Este un deliciu! sunt indragostita si topita de placere deja doar cand privesc! esti minunata Alina, multumiri pentru tot ceea ce impartasesti cu drag si pasiune! Felicitari!!!
Alina Stan says
Multumesc,Laura! Este o placere sa pot impartasii cu voi.
Te imbratisez!
Cristina says
Buna dimineața ! Mulțumesc pentru retete ! Ce ulei esențial de menta folosiți ?Vreau sa fac tort si bomboane pentru copil , dar nu știu ce sa cumpăr .
Alina Stan says
Buna dimineata!
Eu am folosit ulei esential de menta de la Young&Living pentru ca pe acesat in aveam in casa 🙂 Poti folosi si alte uleiuri.
Alina
Sis says
Buna, Alina
Poti sa imi spui ce diametru are forma ta de tort? Multumesc mult
Alina Stan says
Buna, diametrul formei este de 16 cm.
Zalma says
Am încercat această rețetă de tort raw cu ciocolată și mentă și a fost absolut delicioasă! Uleiul de cocos Niavis a adăugat o textură minunată și aroma de mentă a fost atât de răcoritoare. Este perfect pentru zilele calde de vară. Mulțumesc, Alina, pentru această rețetă minunată și pentru inspirația de a găti sănătos și savuros!