

Fata de tortul de cocos si ciocolata de anul trecut, anul acesta am schimbat putin compozitia, insa credeti-ma ca este demential de bun si cremos, iar asta si datorita noului meu ajutor in bucatarie, si anume un nou aparat multifuntional pe care l-am achizitionat acum 2 luni si ceva 🙂

Ingrediente blat:
- 120 gr migdale hidratate peste noapte
- 50 gr curmale hidratate 15 minute
- 1/2 lingurita cacao
- 45 gr fulgi ovaz
- 30 gr ulei cocos topit la bain marie
- 1 lingura fulgi cocos pentru tava
Ingrediente crema cocos:
- 300 gr caju hidratat peste noapte
- 200 gr banane congelate (cantitate neta, fara coaja)
- 3 lingurite zeama lamaie
- 1 conserva lapte cocos organic (400 ml)
- 1 lingurita pudra vanilie
- 70 gr miere salcam sau sirop de agave
- 100 gr ulei cocos topit la bain marie
Glazura ciocolata:
- 110 gr banane congelate si stropite cu zeama de lamaie (cantitate neta, fara coaja)
- 170 gr avocado bine copt
- 3 lingurite cacao
- un praf de sare
- 35 gr miere de salcam sau sirop agave
- 30 gr ulei cocos
- 1 lingura apa
Metoda:
- Pentru a obtine blatul, am pus in bolul robotului migdalele, curmalele, cacao, fulgii de ovaz si am maruntit. Am dorit o consistenta mai crocanta, asa ca nu le-am maruntit foarte fin si le-am lasat cam de marimea bobului de orez. Daca doriti ca blatul sa fie mai fin, procesati pana cand obtineti consistenta dorita.
- Odata maruntite, am adaugat si uleiul de cocos topit la bain-marie.
- Compozitia obtinuta am intins-o intr-o tava cu diametru de 16 cm, tapetata cu fulgi de cocos si am lasat tava la congelator pana cand am facut crema de cocos.
- Pentru crema de cocos am procesat caju-ul hidratat, la viteza maxima, pana cand am obtinut o crema fina.
- Peste crema de caju obtinuta, am adaugat bananele congelate, zeama de lamaie, laptele de cocos (am lasat conserva la frigider peste nopate si am folosit doar partea alba/grasimea-aproximativ 6 linguri), pudra vanilie si am mixat totul.
- La final am adaugat mierea/sirop agave si uleiul de cocos topit la bain marie. Crema rezultata este una fina, densa, asemenea mousului.
- Crema de cocos obtinuta am pus-o peste blat si am pus din nou la congelator pentru a se intari putin.
- Pentru glazura de ciocolata am pus in robot bananele congelate si avocado si am mixat pana cand am obtinut o crema fina.
- Tot aici am adaugat cacao, sare, miere/sirop agave, ulei de cocos, apa si am procesat din nou.
- Glazura am intins-o peste crema de cocos si am mai lasat tortul la congelator 30 minute.
- Tortul rezultat a avut o greutate de 1,1 kg si inaltime de 5 cm; eu zic ca ar merge facut si intr-o tava de 18 cm, folosind aceleasi cantitati de ingrediente. Poate fi pastrat in frigider.
***Nota: Daca aparatul multifunctional/blenderul pe care il folositi este mai putin performant, este de preferat sa puneti ingredientele pe rand pentru a-i usura munca.
Cantitatile de lichid pot diferi, in functie de perioada de hidratare a semintelor/nucilor si in functie de puterea robotului/blenderului cu care lucrati.

ceva foarte gustos si foarte bun
Salut,
Pentru prima mea reteta de tort raw vegan, am ales tortul de cocos si ciocolata de pe site-ul tau. Am urmat cu sfintenie reteta, am cantarit ingredientele cu un cantar electric. Tortul a iesit foarte frumos ca aspect, dar foarte putin dulce. Ai putea sa revizuiesti reteta? Poate ai pus prea putina miere in vreunul din straturi…mersi frumos!
Nicoleta
Nicoleta, iti multumesc pentru feedback. Ma bucur ca ai dat startul cu una dintre retetele mele de tort raw vegan. Sper sa mai incerci si altele 🙂
Legat de “dulceata” tortului care vine din bananele bine copate si din miere sau alt indulcitor, aceasta difera in functie de gusturile fiecaruia. Am facut tortul de 2 ori si am mers pe gusturile copiilor mei. De fiecare data a facut furori 🙂
Pentru a fi in concordanta cu gusturile tale, gusta din compozitiile/cremele facute pentru a pregati dupa placul tau. Nimic nu e batut in cuie 😉
Te mai astept in vizita!
Buna! As vrea sa il incerc si eu pe asta, cantitatile sunt pt o tava cu diametru de 28cm, ca cel de cocos si ciocolata? Multumesc
Cantitatile sunt pentru tava de 18 cm.
Buna.bananele tb sa fie congelate? Nu pot folosi banane proaspete? Astept raspuns pt ca doresc cu netabdare sa il fac.Multumesc!
Da, trebuie banane congelate. Bananele congelate au alt gust si alta textura decat cele proaspete.
Sunt vegana si va rog sa primesc newsletter. Multumesc frumos .
Buna ziua!!! Felicitări pentru Rețete…sunt curioasa ce aparat v.ati achiziționat??
Un Thermomix 🙂
Salut,
Imi place reteta ta. Detin un Thermomix si doresc sa fac tortul. Ar fi posibil sa-mi trimiti reteta cu Thermomix? Multumesc mult si weekend frumos 🙂
Buna,
Nu am reteta exacta pentru Thermomix insa pentru a-ti fi usor cu aparatul este bine sa stii ca vitezele de la 1-3 sunt pentru amestecare, de la 4-6 pt tocare si de la 7-10 pasare.
In functie de ceea ce doresti sa obti vei folosi viteza potrivita.
Sper ca ti-am fost de ajutor!
Cu ce fructe este decorat deasupra ?
Buna, Nadina, tortul este decorat cu coacaze 🙂
Multumesc ! Maine il facem si noi! Nu am gasit pudra de vanilie. Dar incercam cu esenta pt aroma.
Spor! Astept feedback 🙂
Ca si grad de dulceata a tortului poti, pune mai multa sau mai putina miere sau alt indulcitor, in functie de preferinta.
Cantitatile date sunt inainte sau dupa hidratare? Multumesc
Buna, toate cantitatile sunt cantarite inainte de hidratare.
Buna. Suuuper super bun tortul.
Mâine îl fac deja pentru a 3-a oară. Singura problema care o am este ca nu se întărește prea tare și nu știu de ce. Am respectat de fiecare data toată cantitățile. Care credeți ca ar fi problema?
Mulțumesc!!
Buna, din conserva de lapte de cocos trebuie folosita doar partea solida de grasime (dupa ce a stat conserva la frigeider).
In reteta am folosit ulei de cocos care la temperatura camerei devine lichid. Poti scadea cantitatea de ulei de cocos cu 20-30 gr sau poti pune o lingura de tarate de psyllium.
Multumesc pentru feedback!
Se poate omite banana din crema sau poate fi înlocuită cu altceva?
Buna, da se poate emite banana si poti pune mai mult caju.
Zi frumoasa, Alina
Buna! La banana congelata, o lasi la congelator o anumita perioada de timp si apoi o dezgheti inainte de folosire?
Multumesc,
Alina
Buna, Nu. Bananele se curata, se feliaza, se congeleaza si se folosesc congelate. Dau o textura cremoasa, indulcesc si au un gust mai bun daca sunt stropite si cu zeama de lamaie.
Spor!