Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa
 
 
O reteta delicioasa din bucataria indiana!
Autor:
Portii: 4-5
Ingrediente
  • 3-4 linguri ulei masline (ei folosesc ulei de mustar)
  • ½ lingurita chimen pudra
  • 4 catei usturoi pasati
  • 1,5 cm ghimbir proaspat ras (15 gr)
  • ½ cm ardei iute tocat marunt
  • ½ lingurita coriandru macinat
  • 1 lingurita sare roz Himalaya
  • 300 gr spanac congelat
  • 2 lingurite zeama lamaie
  • 4 linguri smantana
  • 150 ml apa (aproximativ)
  • ½ lingurita Basic Garam Masala (este o combinatie de condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara)
  • 300 gr panneer (branza facuta in casa)
  • 1 lamaie pentru a face branza
  • 2 litri lapte vaca de tara pentru branza
Instructiuni
  1. Mai intai mi-am confectionat un saculet din tifon pentru a putea pune branza la scurs.
  2. Am pus laptele la fiert, iar cand e pe punctul de a se umfla, am pus zeama unei lamai in lapte si am amestecat cu o lingura de lemn. In decursul a 1-2 minute, branza e deja formata.
  3. Branza obtinuta am pus-o in saculetul de tifon.
  4. Saculetul l-am agatat deasupra unui castron pentru a se putea scurge zerul si am lasat asa peste nopate.
  5. Zerul este foarte bun din punct de vedere nutritiv si este mai usor de digerat decat laptele.
  6. Din 2 litri de lapte am obtinut 300 gr branza.
  7. In ziua urmatoare, am taiat branza in felii groase de aproape 1 cm pe care la randul lor le-am taiat in marimi de 2x2 cm.
  8. Aceste bucatele de branza le-am pus intr-o tigaie grill de ceramica, unsa cu putin ulei de masline si le-am lasat 2 minute pe fiecare parte, pana cand capata putina culoare.
  9. Am pus uleiul de masline intr-o cratita de ceramica iar cand s-a incins am pus chimionul, usturoiul trecut prin presa, ghimbirul ras, ardeiul iute tocat, coriandru macinat, sare si am lasat 1-2 minute pe foc.
  10. Am pus spanacul in blender iar dupa ce l-am procesat, l-am adaugat in cratita langa condimentele de mai sus si am pus smantana si apa.
  11. Trebuie sa obtinem o compozitie nu prea groasa, insa nici prea subtire.
  12. Adaugam si bucatile de panneer obtinute (branza) si garam masala si lasam pe foc inca 3-4 minute.
  13. Dupa cum va spuneam si mai sus, garam masala este de fapt un amestec de mai multe condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara. Eu le-am cumparat din India.
Notite
Acest fel de mancare il putem servi alaturi de un orez aromat sau de o painica indiana, gen lipie din faina integrala, pe care vreau sa o incerc cat mai curand ;)
Cantitatile de condimente folosite de mine la acest fel de mancare, sunt reduse, astfel incat sa poata fi consumata si de copii.
Recipe by Arome de poveste at https://aromedepoveste.ro/palak-panneer-spanac-cu-branza-facuta-in-casa/