Orez Biryani
 
 
Autor:
Ingrediente
  • Ingrediente pentru pregatirea orezului:
  • 250 gr orez basmati inmuiat 1 ora
  • sare roz de Himalaya
  • piper negru proaspat macinat
  • 6 buc. cardamon
  • 6 buc. cuisoare
  • Ingrediente pentru pregatirea legumelor:
  • ulei masline
  • ½ lingurita chimion pudra
  • ¼ lingurita cardamon pudra
  • piper negru macinat proaspat
  • ⅛ lingurita cuisoare pudra
  • ⅛ lingurita scortisoara pudra
  • 2 frunze dafin
  • 1 cm ghimbir ras
  • 300 gr conopida (cantitate neta, fara cotor)
  • 120 gr morocov tocat
  • sare roz Himalya
  • ¼ lingurita coriandru pudra
  • ¼ lingurita turmeric pudra
  • ¼ lingurita garam masala
  • 2 linguri zeama lamaie
  • 2 linguri pasta rosii facuta in casa
  • 100 ml apa
  • 1 lingura usturoi verde tocat sau uscat
  • 100 gr caju crud tras la tigaie
  • 40-50 gr. stafide
Instructiuni
  1. Orezul inmuiat l-am fiert in proportie de 90% impreuna cu sarea, piperul, cardamonul si cuisoarele.
  2. Odata fiert, l-am strecurat si l-am lasat intr-un vas acoperit, pentru a se pastra cald.
  3. Intr-un wok de ceramica am pus ulei de masline, cand s-a incins am adaugat chimion, cardamon, piper, cuisoare, scortisoara, frunze dafin, ghimbir ras si am lasat pe foc 1 minut.
  4. Am adaugat in wok buchetele mici de conopida si morcovi tocati; am pus sare, coriandru pudra, turmeric pudra, garam masala si am lasat wokul acoperit la foc mic pentru 4-5 minute.
  5. Am pus zeama de lamaie, pasta de rosii, apa si am lasat sa se patrunda legumele; apa se va evapora in aproximativ 10 minute.
  6. Odata evaporata apa, am adaugat usturoiul verde de la congelator si am lasat pe foc 1-2 minute. Se poate pune si usturoi uscat.
  7. Separat intr-o tigaie fara ulei, am tras caju-ul putin la tigaie. Spre final am adaugat langa caju si stafidele si le-am lasat si pe ele aproximativ 1 minut.
  8. Vom imparti orezul si legumele in 3 parti; eu am scos cardamonul si cuisoarele.
  9. Punem cate un start de orez iar apoi un strat de legume pana cand terminam compozitiile iar deasupra punem caju-ul si stafidele trase la tigaie.
Notite
Orezul poate fi mancat ca atare sau impreuna cu un sote de spanac :)
Recipe by Arome de poveste at https://aromedepoveste.ro/orez-biryani-2/