
Suntem in plin sezon de fructe si legume si acum este momentul potrivit sa le uscam pentru anotimpul rece. Prin deshidratare, fructele pot fi usor de pastrat, gustul lor dulce intens provenind de la fructoza in cantitate mare. Pentru o buna pastrare, le putem depozita in pungi de hartie sau recipiente de sticla, inchise ermetic.
Fructele si legumele le putem usca cu ajutorul deshidratorului sau in cuptor. Avantajul deshidratorului este ca permite setarea temperaturii pana in 42 grade Celsius, astfel pastrandu-si continutul nutritional. Putem deshidrata: mere, caise, piersici, capsuni, prune, rosii, kiwi, portocale, banane, patrunjel, telina, kale sau putem face vegeta de casa.
Cu ajutorul deshidratorului putem conserva produse proaspete pe termen lung, produse pe care le putem folosi la gatit sau ca si gustari sanatoase.
De exemplu putem folosi rosiile deshidratate pentru a face paste cu rosii uscate si masline, paste cu rosii uscate sau gustari rapide si delicioase.
Unul dintre deshidratoarele bine vandute este Ezidri, avand un raport bun, calitate-pret, optiunea de a adauga tavite in functie de necesitati, este confectionat din policarbonat si are o putere maxima de 1000 W. Din cele discutate cu mai multe persoane care sunt in posesia unui astfel de deshidrator, am auzit numai de bine.
Un alt deshidrator, de data aceasta cu 11 tavi este Sedona, un deshidrator din plastic fara BPA, cu timer si o puetere de 470 W.
Unul dintre cele mai bune deshidratoare este Excalibur. Acestsa are mai multe modele, respetiv Excalibur alb, cu timer si 5 tavi (400-450W), Excalibur negru cu 5 tavi, fara timer (440W) , Excalibur negru cu 5 tavi, cu timer (400-450W), Excalibur din inox cu 5 tavi, cu timer (400-450W), Excalibur din inox 9 tavi, cu timer (500-600 W).
Am si eu un Excalibur alb, cu timer si 5 tavi, deshidrator pe care il folosesc de 1 an si jumatate si de care sunt multumita. Singurul lucru de care imi pare rau este ca nu mi-am cumparat unul cu 9 tavi care are o putere mai mare si care mi-ar fi permis sa deshidratez o cantitate mai mare de fructe si legume.
Pentru uscarea fructelor si legumelor putem folosi si cuptorul. Fie le uscam ca atare in cuptor, in tava, pe hartie de copt, la foc mic si cu usa intredeschisa pentru a-si pastra propietatile fie setam temperatura dorita, asta daca avem aceasta optiune 🙂
O mare parte din fructele uscate din comert contin conservanti, de obicei sulfiti, pe eticheta fiind scris E220 pana la E228. Acesti sulfiti pastreaza culoarea frumoasa a fructelor insa consumati in exces sunt toxici.
Mare atentie si la fructele confiate care sunt fierte intr-un sirop de zahar iar apoi sunt uscate pentru a putea fi ambalate.
Ne putem bucura de fructele deshidratate in mai multe feluri:
- Putem sa facem ceai, punand apa la fiert, iar cand da in clocot adaugam cateva felii de mar, caise sau piersici si cateva fire de menta si busuioc si lasam vasul acoperit pentru 30 minute. La final il strecuram. Are o aroma deosebita si avem siguranta ca stim ce consumam.
- Putem face gem raw vegan din fructele uscate daca le lasam in putina apa si le mixam in blender.
- Gustare sanatoasa atat pentru copii cat si pentru adulti.
- Fructele uscate pasate pot inlocui zaharul din desertuile care necesita coacere sau in deserturile raw vegan.
Deshidratorul ar trebui sa nu lipseasca din bucataria noastra!
Leave a Reply