Humus cu leurda

humus-cu-leurda

In Aperitive/Gustari, Mic dejun, Retete fara gluten, Retete sarate, Retete vegane (de post) by Alina StanLeave a Comment

Aceasta reteta de humus cu leurda este o alta varianta a retetei clasice cu humus. In acesta reteta am folosit planta vedetata a primaverii, leurda :) Inca se gaseste in piata, asa ca nu o ocoliti.

Leurda sau “usturoiul salbatic”, cum i se mai spune, este o planta mica, cu frunze de un verde puternic, gust usturoiat, din care putem pregati o salata delicioasa cu doar putina sare, putin ulei si otet sau zeama de lamaie.

Frunzele de leurda pot fi usor confundate cu cele de lacrimioare care apar in aceasi perioada, insa mirosul asemanator cu al usturoiului va ajuta sa le identificati corect.

Pe langa gutsul ei usturoiat, leurda are si propietati curative, fiind recomandata pentru tratarea indigestiei, a insuficientei biliare, balonare, tuse  si ajuta la distrugerea viermilor intestinali. Frunzele de leurda au propietatea de a curata sangele, ficatul si stomacul.

Nautul este o leguminoasa care face parte din familia fasolei si contine o serie de nutrienti benefici sanatatii. Nautul este bogat in minerale, proteine, saruri minerale, vitamina E  si vitamina B6 si B9. Este o sursa bogata de proteina, este satios, scade pofta de mancare si este recomandat vegetarienilor deoarce inlocuieste cu succes carnea.

Se stie faptul ca nautul trebuie  sa stea la inmuiat aproximativ 6-7 ore in apa inainte de a-l pune la fiert iar timpul de fierbere este de aproximativ 1,45 ore. Pentru a fierbe mai repede, se poate adauga in oala in care fierbe, o lingurita de bicarbonat.

Nautul este un aliment cu putine calorii; aproximativ 100 grame de naut fiert are in jur de 160 calorii si are un indice glicemic scazut, undeva intre 28-32. Alaturi de quinoa si linte, nautul este o sursa excelenta de proteina. Pe langa humus, mai putem folosi nautul si in salate, supe sau ciorbe, tocanite. Faina de naut este un bun liant si este folosita cu succes la legarea compozitiei in chiftele de post sau in paine si biscuti.

humus-cu-leurda

Humus cu leurda
 
Autor:
Ingrediente
Click pe ingredintele verzi pentru a le cumpara!
Instructiuni
  1. Am lasat nautul in apa la hidratat, peste noapte iar in ziua urmatoare l-am clatit si l-am pus la fiert.
  2. Cantitatea de apa in care se lasa la hidratat trebuie sa fie de trei ori mai mare decat cantitatea de naut.
  3. Daca il fierbeti in oala clasica, dureza aproximativ 1,45 ore iar daca il fierbeti la oala sub presiune, timpul se reduce la jumatate.
  4. Odata fiert nautul, il strecuram si pastram o cana din apa in care a fiert.
  5. Nautul fiert il transferam in robotul de bucatarie/blender, adaugam sare si piper negru dupa gust, zeama de lamaie, pasta de susan, uleiul de masline, leurda si aproximativ 150 ml apa in care a fiert nautul si procesam.
  6. Apa o puteti adauga treptat si va opriti cand obtineti consistenta dorita.
  7. Deasupra am pus seminte de susan alb si negru, leurda tocata, boia si putin ulei de masline.
 

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Humus cu leurda
Publicata pe
Nota medie
4 Based on 4 Review(s)
THERMOMIX

Leave a Comment

Da-i o nota retetei: