Aceasta reteta de humus cu leurda este o alta varianta a retetei clasice cu humus. In acesta reteta am folosit planta vedetata a primaverii, leurda 🙂 Inca se gaseste in piata, asa ca nu o ocoliti.
Leurda sau “usturoiul salbatic”, cum i se mai spune, este o planta mica, cu frunze de un verde puternic, gust usturoiat, din care putem pregati o salata delicioasa cu doar putina sare, putin ulei si otet sau zeama de lamaie.
Frunzele de leurda pot fi usor confundate cu cele de lacrimioare care apar in aceasi perioada, insa mirosul asemanator cu al usturoiului va ajuta sa le identificati corect.
Pe langa gutsul ei usturoiat, leurda are si propietati curative, fiind recomandata pentru tratarea indigestiei, a insuficientei biliare, balonare, tuse si ajuta la distrugerea viermilor intestinali. Frunzele de leurda au propietatea de a curata sangele, ficatul si stomacul.
Nautul este o leguminoasa care face parte din familia fasolei si contine o serie de nutrienti benefici sanatatii. Nautul este bogat in minerale, proteine, saruri minerale, vitamina E si vitamina B6 si B9. Este o sursa bogata de proteina, este satios, scade pofta de mancare si este recomandat vegetarienilor deoarce inlocuieste cu succes carnea.
Se stie faptul ca nautul trebuie sa stea la inmuiat aproximativ 6-7 ore in apa inainte de a-l pune la fiert iar timpul de fierbere este de aproximativ 1,45 ore. Pentru a fierbe mai repede, se poate adauga in oala in care fierbe, o lingurita de bicarbonat.
Nautul este un aliment cu putine calorii; aproximativ 100 grame de naut fiert are in jur de 160 calorii si are un indice glicemic scazut, undeva intre 28-32. Alaturi de quinoa si linte, nautul este o sursa excelenta de proteina. Pe langa humus, mai putem folosi nautul si in salate, supe sau ciorbe, tocanite. Faina de naut este un bun liant si este folosita cu succes la legarea compozitiei in chiftele de post sau in paine si biscuti.
Humus cu leurda
Ingrediente
- 180 gr naut boabe
- sare dupa gust
- piper negru dupa gust
- 3 linguri zeama lamaie
- 2 linguri pasta de susan tahini
- 2 linguri ulei masline
- 1 legatura leurda 15 fire
- aproximativ 150 ml apa
- susan negru si alb
- boia dulce
Instructiuni
- Am lasat nautul in apa la hidratat, peste noapte iar in ziua urmatoare l-am clatit si l-am pus la fiert.
- Cantitatea de apa in care se lasa la hidratat trebuie sa fie de trei ori mai mare decat cantitatea de naut.
- Daca il fierbeti in oala clasica, dureza aproximativ 1,45 ore iar daca il fierbeti la oala sub presiune, timpul se reduce la jumatate.
- Odata fiert nautul, il strecuram si pastram o cana din apa in care a fiert.
- Nautul fiert il transferam in robotul de bucatarie/blender, adaugam sare si piper negru dupa gust, zeama de lamaie, pasta de susan, uleiul de masline, leurda si aproximativ 150 ml apa in care a fiert nautul si procesam.
- Apa o puteti adauga treptat si va opriti cand obtineti consistenta dorita.
- Deasupra am pus seminte de susan alb si negru, leurda tocata, boia si putin ulei de masline.
Inca poti cumpara un exemplar din cartea mea cu retete vegane/de post si dulciuri raw, “DULCE SI SARAT” !!! Comenzi aici: https://aromedepoveste.ro/dulce-si-sarat/
Va astept la urmatorul Atelier cu Deserturi Sanatoase pentru Copii din 30 martie. Mai multe detalii aici.
Leave a Reply