Din ingredientele folosite am obtinut un tort cu diametru 20 cm, mai inalt decat de obicei (6 cm H) si o greutate de 2 kg.
Ingrediente si procedeu pentru crusta:
- 140 gr nuca romaneasca inmuiata peste noapte
- 120 gr curmale fara samburi (cantitate neta-fara samburi) hidratate 10 minute
- 1 lingurita cacao
- un varf de cutit de sare
- 3 linguri unt cacao topit la bain-marie
- 1 lingurita ulei cocos pentru uns tava
- 2 linguri fulgi cocos pentru tapetat tava
Am pus nuca hidratata, curmalele, cacao si sare in robotul cu lama in S si am procesat.
Am adaugat la final untul de cacao topit la 40 grade Celsius si l-am incorporat.
Am uns tava cu ulei de cocos, am presarat fulgii de cocos si am intins crusta/blatul cu mana umezita in apa rece.
Am introdus tava in frigider, timp in care am facut compozitia de caise.
Ingrediente si procedeu pentru compozitia de caise:
- 175 gr caju inmuiat peste noapte
- 450 gr caise fara samburi (cantitate neta)
- 1 lingurita vanilie
- 1/2 lingurite curcuma pt culoare (optional)
- 3 linguri miere salcam (sau alt indulcitor)
- 100 ml apa fiarta pentru gelatina vegetala (agar-agar)
- 1 1/2 lingurita pudra agar-agar
Am maruntit nucile caju in robotul cu lama in S; am adaugat caisele, vanilia, curcuma, miere si am procesat pana cand am maruntit totul. Aceasta compozitie am asezat-o intr-un castron, pana cand am facut gelatina.
Am pus apa la fiert iar cand a dat in clocot, am adaugat pudra agar-agar si am lasat sa fiarba la foc mic 1 minut. In acest timp am amestecat cu telul. Am lasat-o a stea un minut, iar apoi am pus gelatina peste compozitia de caju cu caise din castron.
Aceasta compozitie de caju, caise si gelatina am pus-o in tava, peste crusta.
Am pus tava la congelator 10 minute pana cand am facut compozitia cu cacao.
Ingrediente si procedeu pentru compozitia de ciocolata:
- 175 gr caju inmuiat peste noapte
- 160 ml apa plata
- 2 linguri cacao alcalinizata
- un varf de cutit de sare
- 3-4 linguri miere salcam (sau alt indulcitor)
- 100 ml apa fiarta pentru gelatina vegetala (agar-agar)
- 1 lingurita pudra agar-agar
Procedura de pregatire este identica cu cea a compozitiei de caise.
Am maruntit nucile caju in robotul cu lama in S; am adaugat apa, putin cate putin pentru a putea procesa nucile caju. Am pus cacao, sare, miere si am procesat pana cand este totul maruntit fin.
Compozitia obtinta am asezat-o intr-un castron pana cand am facut gelatina.
Am pus apa la fiert, iar cand a dat in clocot, am adaugat pudra agar-agar, am lasat sa fiarba la foc mic 1 minut. In acest timp am amestecat cu telul. Am lasat-o a stea un minut, iar apoi am pus gelatina peste compozitia de caju cu cacao.
Compozitia obtinuta din caju, cacao si gelatina am pus-o in tava, peste cea de caise.
Am pus tava la congelator 10 minute pana cand am facut jeleul de caise pentru glazura.
Ingrediente si procedeu pentru glazura din jeleu de caise:
- 220 gr caise fara samburi (canitate neta-fara samburi)
- 1/2 lingurita vanilie
- 2 linguri miere salcam (sau alt indulcitor)
- 60 ml apa fiarta pentru gelatian vegetala (agar-agar)
- 3/4 lingurita pudra agar-agar
Caisele, vanilia si mierea le-am blenduit in robotul cu lama in S.
Am pus apa la fiert, iar cand a dat in clocot, am adaugat pudra agar-agar, am lasat sa fiarba la foc mic 1 minut. In acest timp am amestecat cu telul. Am lasat-o a stea un minut iar apoi am pus gelatina in compozitia de caise pentru glazura.
Jeleul obtinut din caise si gelatina l-am pus peste compozitia de ciocolata.
Tortul se pastreaza la frigider…eu nu am reusit 🙂
GEGELUTZ says
Arată genial! Cred că și gustul este pe măsură. 🙂
Arome de poveste says
ai dreptate 🙂
rocsy neagu says
Arată de vis! Mulțumesc mult pentru idee, o să-l încerc și eu 😀
Arome de poveste says
Ma bucur ca it place si te-am convis sa incerci.
Da-mi de veste cum ti-a iesit 😉
Iti multumesc pentru vizita si te mai astept!
Alina
Camelia says
Perfect!
Arome de poveste says
Stiam eu 😉
cozia says
intradevar de poveste pe aici.
nici nu te intreb de ce nu putem da optiunea copy.
bravo tie…
dar sa stii ca nu toti suntem hoti…
aromedepoveste says
Cand iti vezi munca pe site-urile altora, fara a mentiona sursa, sa sti ca nu iti e tot una; nu ca nu ar mai putea fura si asa, doar ca le este putin mai greu 🙂 Din acest motiv am pus protectie pe site.
Aceasta protectie nu impiedica pe doritori sa isi salveze retetele preferate, prin optiunea “PDF” din coltul dreapta al retetei.
Iti multumesc pentru vizita si sper ca nu te-a demotivat protectia mea, in incercarea de a face tortul 🙂
Toate cele bune!
Alina
Cristina says
Multumim de idee! Este un tort perfect pentru acest sezon:) noi l-am savurat pana la ultima bucatica doar ca crema de caise cu caju a iesit cam moale…poate trebuia mai mult agar-agar sau ceva unt cacao? Multumim inca odata!
Alina Stan says
Cristina, na bucur ca v-a placut! Daca pui agar-agar, nu mai pui unt de cacao. Compozitia trebuie sa fie ferma. Poate totusi ar fi trebuit mai mult agar-agar.
Cristina says
Delicios! L-am făcut pentru prima dată astăzi, dar cred că o să fie nevoie de un bis?. Am o nelămurire, deși am respectat întocmai pașii și cantitățile rețetei, straturile de ciocolată și de “jeleu” de caise se desprind unul de celălalt. De fapt doar crusta și crema de caise stau lipite. Am greșit oare cu ceva?
Mulțumesc
Alina Stan says
Cristina,
Daca timpul de pregatire intre creme a fost prea lung, e posibil ca acesta sa fie motivul pentru care nu s-a facut “priza” intre ele.
Poti ca la fiecare strat de crema, sa bati putin tava de blatul mobilei, astfel incat ca secaseze bine.
Toate cele bune!
Alina