Go Back
+ servings

Cozonac vegan

Alina Stan
Cozonac de post delicios
Prep Time 2 hrs 30 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 3 hrs 20 mins
Course Dessert
Servings 2 cozonaci grasi

Echipament

Ingrediente
  

Maia

  • 50 g drojdie proaspata sau 14 gr drojdie uscata
  • 100 ml lapte migdale caldut (sau alt tip de lapte vegetal)
  • 4 linguri faina

Aluat

  • 1 kg faina cu proteina peste 11%
  • 500 ml lapte migdale sau alt tip de lapte vegetal
  • ¾ lingurita rasa curcuma pentru culoare
  • 200 gr zahar brut
  • ½ lingurita sare
  • esenta vanilie
  • coaja lamaie
  • 230 ml ulei floarea soarelui

Compozitie

  • 600 gr nuca usor coapta
  • 300 ml lapte migdale sau alt tip de lapte vegetal
  • 80 gr cacao
  • 100 gr zahar brut
  • 100 gr stafide
  • 150 gr rahat
  • esenta rom
  • ¼ lingurita sare

Decor

  • 3-4 linguri miere pentru uns
  • 30 gr nuca coapta tocata grosier

Instructiuni
 

  • Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37 grade Celsius.
  • Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.
  • Laptele de migdale sau orice lat tip de lapte il puteti pregati acasa, extrem de usor. Aveti nevoie de un blender si migdale/caju/alune/ovaz/nuci/orez/cocos. Va las si cateva retete de lapte pregatit acasa: lapte de cocos, lapte de caju, lapte de migdale.
  • Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom.
  • Coacem usor nuca la cuptor la 160 grade, aproximativ 5 min.
  • Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.
  • Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu.
  • Aceasta este varianta clasica, insa cei care au Thermomix, stiu cat de simplu se face cozonacul cu el :).
  • Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.
  • Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.
  • Cat timp sta aluatul la dospit, pregatim umplutura: nuca usor coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea.
  • Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat.
  • Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.
  • Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.
  • Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci grasi (tava de 30 cm x 16 cm) sau un cozonac grasut (30 cm x 16 cm) si 2 cozonaci putin mai mici (30 cm x 12 cm).
  • De data aceasta am facut 2 cozonaci grasuti.
  • Compozitia pentru umplutura o vom imparti si pe ea in patru parti egale.
  • Fiecare parte de aluat am intins-o, inntr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
  • Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.
  • Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).
  • Am preincalzit cuptorul la 180 grade Celsius, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.
  • Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170 grade Celsius.
  • Cand scoatem cozonacii , ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.

Observatii

Aceasta reteta se poate pregati si la Thermomix, insa recomandarea mea este sa mergeti doar pe 75% din ingrediente pentru a nu forta aparatul. Astfel vor iesi 2 sau 3 cozonaci, in functie de marimea tavilor pe care le folsoiti.
1. Punem laptele vegetal in bol si il incalzim 40 secunde/37 grade/ vit 1.
2. Adaugam faina, drojdia proaspata sau uscata, zaharul si setam viteza 2/1 minut.
3. Punem bolul acoperit, deoparte si il lasam aprox 15 minute.
4. Apoi cernem faina in bol, peste maia, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si framantam 6 minute/Spic.
5. Adaugam uleiul in fir subtire, framantand inca 4 minute/Spic.
6. Cand aluatul a ajuns la o consistena elastica, ungem un bol cu ulei, punem aluatul, il acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.
7. Cat timp aluatul sta la dospit, pregatim umplutura: nuca usor coapta o macinam in bolul uscat, viteza 10/5 secunde, folosim spatula pentru a afana nuca si apoi repetam inca o data operatiunea, viteza 10/ 5 secunde.
8. Adaugam peste nuca tocata si laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate si sarea si setam Antiorar/viteza 5/1 min.
9. Daca compozitia este prea densa, mai adaugam 2-3 linguri lapte vegetal.
10. Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 sau 6 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru, uns cu ulei.
11. Compozitia pentru umplutura o vom imparti si pe ea in patru sau sase parti egale.
12. Fiecare parte de aluat am intins-o intr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
13. Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.
14.Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).
15. Am preincalzit cuptorul la 180 grade Celsius, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.
16. Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170 grade Celsius.
17. Cand scoatem cozonacii , ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.
Tried this recipe?Let us know how it was!