Go Back
chiftelute-cu-linte-si-ciuperci

Chiftele cu linte, ciuperci si sos de iaurt - de post

Alina Stan
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins
Servings 15 buc

Ingrediente
  

  • 200 gr linte maro
  • 1 ceapa
  • 1 buc praz mic
  • 250 gr ciuperci pleurotus cantitate neta-deja curatate
  • sare
  • piper
  • 3 catei usturoi
  • 2 linguri sos soia
  • 1/2 lingurita cimbru uscat
  • 1 legatura patrunjel verde tocat
  • 80 gr nuca macinata
  • 2-3 linguri pesmet sau faina ovaz
  • ulei
  • Sos iaurt
  • 1 iaurt natur de soia de la Joya
  • sare
  • 2 catei usturoi

Instructiuni
 

  • Am spalat lintea si am pus-o la hidratat in apa, intr-un castron, timp de 12 ore.
  • Am aruncat apa, am clatit lintea si am transfersat-o intr-o oala, am pus apa si sare si am lasat-o la fiert. Fiind hidratata, lintea fierbe mult mai repede; in aproximativ 10 minute a fost fiarta.
  • In acest timp, am pus intr-o tigaie, ulei, ceapa si prazul, tocate, si am sotat 5 minute.
  • Am adaugat si ciupercile curatate si tocate marunt si am mai lasat pe foc 5 minute la foc mediu spre mare, pana cand a scazut apa.
  • Spre final am adaugat sare, piper, cateii de usturoi trecuti prin presa, sosul de soia, cimbrul uscat, patrunjelul tocat si am mai lasat 1-2 minute.
  • Am aruncat apa de pe lintea fiarta si pasat-o.
  • Peste lintea pasata am adaugat nuca macinata, compozitia din tigaie (ceapa, praz si ciuperci), pesmet sau faina de ovaz.
  • Compozitia obtinuta trebuie sa fie potrivita pentru a modela chiftele iar pentru a nu se prinde de maini, fie puneti ulei pe palme, fie va umeziti din cand in cand, mainele cu apa.
  • Am format chiftelute de aproximativ 60 g/bucata, le-am asezat pe hartie de copt unsa cu ulei si le-am pus in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius, la program de ventilatie astfel incat sa se rumeneasca pe exterior.
  • Dupa 15 minute am intors chiftelutele cu ajutorul unei spatule si le-am mai lasat 5 minute.
  • Cat chiftelutele au stat la cuptor, am pregatit sosul de iaurt cu iaurt soia natur de la Joya in care am pus sare si usturoiul trecut prin presa.