Go Back
+ servings
tort-raw-de-caise

Tort raw cu ciocolata si caise

Alina Stan
Un tort raw vegan racoros, perfect pentru vremea calduroasa!
Servings 10 portii

Ingrediente
  

  • Blat:
  • 70 gr migdale hidratate peste noapte in apa
  • 50 gr stafide
  • 20 gr curmale fara samburi
  • 1/2 pastaie vanilie
  • un praf de sare
  • 1 lingurita cacao
  • 1 lingura cu varf fulgi de ovaz rasniti 15 gr
  • 2 linguri 20 gr unt cacao
  • Crema caise:
  • 175 gr caju hidratat in apa peste noapte
  • 270 gr caise cantitate neta - fara samburi
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 1 lingura zeama lamaie
  • 1/4 lingurita turmeric optional
  • 100 gr miere floarea soarelui
  • 4 linguri unt de cacao 40 gr
  • 3 linguri ulei de cocos 30 gr
  • 1 lingura tarate de psyllium
  • Crema ciocolata:
  • 175 gr caju hidratat in apa peste noapte
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 100 gr miere floarea soarelui sau alt indulcitor
  • 2 linguri cacao 20 gr
  • un praf de sare
  • 3 linguri 60 gr ulei cocos
  • 3 linguri unt cacao 60 gr
  • 2-3 linguri apa

Instructiuni
 

  • Migdalele hidratate peste noapte, le-am clatit si le-am curatat de coaja.
  • Am pus migdalele, stafidele, curmalele, semintele din pastaia de vanilie, sare, cacao si fulgii de ovaz rasniti, in robotul Thermomix si le-am mixat pana cand le-am adus la consistena dorita.
  • La final am adaugat untul de cacao si am mai mixat putin pentru a-l incorpora.
  • Am tapetat tava de 16 cm cu hartie de copt si am intins compozitia blatului.
  • Am folosit de o spatula umeda pentru a intinde mai usor compozitia.
  • Am pus tava in congelator pana cand am pregatit crema de caise.
  • Pentru a obtine crema de caise am pus caju, caisele spalate si fara samburi, semintele din pastaia de vanilie, zeama de lamaie, turmeric, miere (sau alt indulcitor) si am mixat pana cand am obtinut o crema fina.
  • Am adaugat treptat untul de cacao, uleiul de cocos si taratele psyllium.
  • Taratele de psyllium le-am adaugat deoarece din cauza fructelor, crema este mai fluida.
  • Taratele de psyllium au rolul de a absorbi din lichid, ele marindu-si volumul de 16 ori.
  • Crema de caise obtinuta am pus-o peste blat si am pus din nou tava la congelator pana cand am facut crema de ciocolata.
  • Pentru crema de ciocolata am pus caju, semintele din pastaia de vanilie, miere, cacao, praful de sare si am mixat pana cand am obtinut o crema fina.
  • In timp ce am mixat, am pus treptat uleiul de cocos si untul de cacao.
  • La final am pus treptat apa deoarece crema era prea vartoasa.
  • Daca folositi miere de salcam sau o alta miere care este fluida (a mea a fost cristalizata), nu mai este nevoie de apa.
  • Crema de ciocolata am pus-o peste crema de caise si am dat la congelator pana cand s-a inchegat bine, astfel incat sa pot scoate peretii detasabili ai tavii.
  • Am last la congelator aproximativ 4 ore, insa timpul poate diferi in functie de puterea congelatorului.

Observatii

Tortul l-am pregatit intr-o forma de tort cu diametru de 16 cm, cu pereti detasabili.
Cantitatile de cacao, miere se pot ajusta in functie de preferinte.
Eu am folosit miere de floarea soarelui care era cristalizata. Daca folositi miere fluida, la crema de caise, va trebui sa mariti putin cantitatea de tarate de psyllium.
La crema de ciocolata daca folositi miere fluida, s-ar putea sa nu mai aveti nevoie de cele 2-3 linguri de apa.
Tortul se pastreaza in frigider la o temperatura de 5 grade Celsius.
Tried this recipe?Let us know how it was!