Go Back
+ servings
tort-fara-gluten-tort-ciocolata

Tort fara gluten cu portocale si ciocolata

Alina Stan
Un tort delicios fara gluten, vegan, cu blat aromat cu portocale, crema de vanilie si glazura de ciocolata.
5 from 7 votes
Servings 8 -9

Ingrediente
  

  • Blat
  • 130 gr ulei cocos topit la bain-marie
  • 150 gr zahar cocos
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 150 gr suc proaspat de portocale
  • un parf de sare
  • 7 picaturi de ulei esential de portocale
  • 300 gr faina fara gluten Schär
  • 2 lingurite praf de copt fara gluten
  • 2 lingurite zeama lamaie
  • 130 gr iaurt vegetal
  • 6 linguri aquafaba sau 3 albusuri de ou
  • Crema vanilie
  • 700 ml lapte vegetal
  • un praf de sare
  • 100 gr zahar brut
  • 1/8 lingurita turmeric
  • 160 gr faina de tapioca eu am rasnit perlele de tapioca
  • 1 pastaie de vanilie
  • Glazura
  • 2 linguri ulei cocos topit
  • 60 gr ciocolata fara gluten cu 72% cacao

Instructiuni
 

  • Pentru a face compozitia pentru blaturi am pus in robot uleiul de cocos topit, zaharul de cocos, esenta de vanilie, sucul de portocale, sare, uleiul esential de portocale si am mixat pana cand zaharul s-a topit.
  • Am adaugat faina fara gluten cernuta, praful de copt stins cu zeama de lamaie, iaurtul vegetal si am mixat din nou.
  • Compozitia obtinua este una fina, nu prea subtire si care curge asemenea unui iaurt.
  • Am pus intr-un castron 6 linguri de lichid ramas dupa ce am fiet nautul (aquafaba) si l-am bautut spuma pentru aproximativ 6 minute cu ajutorul mixerului pana cand am obtinut o spuma alba asemenea albusului de ou.
  • La finalul reteti gasiti mai multe despre aquafaba.
  • Am incorporat spuma obtinuta in compozitia de mai sus cu ajutortul unei spatule.
  • Am preincalzit cuptorul, am uns tava (cu pereti detasabili si diametru de 18 cm) cu ulei de cocos si am pus o parte din compozitie.
  • Am copt blatul pentru aproximativ 20-22 minute la 180 grade Celsius iar cand a fost copt, am mai lasat tava in cuptor pentru inca 20 minute, cu usa intredeschisa.
  • Pentru a vedea daca este copt blatul, introduceti o scobitoare in blat iar daca scobitoarea iese curata, inseamna ca este copt.
  • Am procedat la fel si cu celelalte 2 blaturi.
  • Blaturile le-am lasat sa se raceasca pe un gratar.
  • Pentru crema de vanilie am pus laptele vegetal intr-o cratita, am daugat sare, zahar, turmeric (pentru culoare), semintele din pastaia de vanilie si am lasat sa dea in clocot.
  • Cand a inceput sa fiarba laptele, am adaugat cate o lingura de tapioca, amestecand in acest timp cu un tel.
  • Am lasat sa fiarba 3-4 minute iar apoi am lasat crema la racit.
  • Cand crema si blaturile tortului sunt reci putem trece la montarea lui.
  • Am pus primul blat, apoi am adaugat jumatate din crema iar apoi am pus al doilea blat si cealalta parte de crema.
  • Pentru glazura am pus intr-o cratia uleiul de cocos, am pus cratita pe foc si am adaugat ciocolata.
  • Cand ciocolata s-a topit,am pus cratita deoparte sa se raceasca ciocolata.
  • Odata racita, am intins ciocolata peste tort.

Observatii

Agaufaba (aqua=apa, faba=fasole) este lichidul care ramane in conserva dupa ce strecuram nautul/fasolea. In cazul meu, am fiert nautul, l-am strecurat iar apa ramasa am mai lasat-o la fiert putin, pana cand a capatat o consistenta usor gelatinoasa.
Acest lichid se bate cu mixerul si obtinem o spuma asemenea albusului de ou.
2 linguri de lichid ramas de la nautul fiert este echivalentul unui albus de ou.
Tried this recipe?Let us know how it was!