Go Back
+ servings
tort-morcovi
Print
5 from 1 vote

Tort de morcovi cu crema de ciocolata alba

Un tort delicios, aromat si cu siguranta unul dintre preferatele noastre.
Prep Time35 mins
Active Time50 mins
Total Time1 hr 25 mins
Course: Dessert
Keyword: craciun, desert, morcovi, tort de morcovi, vegetarian
Yield: 10 portii
Author: Alina Stan

Equipment

Materials

Ingrediente blat:

  • 100 g nuca macinata si coapta
  • 150 g unt topit
  • 250 g morcovi rasi
  • 125 g zahar brut
  • 3 buc oua mari
  • 150 g faina cernuta
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu rasa
  • 1 lingurita praf de copt
  • ½ lingurita ghimbir pudra
  • lingurita sare
  • ¼ lingurita cardamon pudra
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • lingurita nucsoara pudra
  • lingurita cuisoare pudra
  • 1 lingura iaurt cremos
  • 10 g unt pentru uns tava

Ingrediente crema:

  • 250 g ciocolata alba Callebaut cu continut de unt cacao de 28%
  • 225 g frisca Ken Nata grasime 38%
  • 250 g branza Philadelphia

Instructions

Preparare blat:

  • Preincalzim cuptorul la 180°C, curatam nuca si o punem la copt pentru aproximativ 5 min, iar apoi o lasam la racit.
  • Macinam nuca cu ajutorul Thermomixului 4 sec / v 6 si o transferam intr-un castron. Nu este nevoie sa spalam bolul pentru urmatorii 2 pasi.
  • Topim untul, punand in bolul Thermomixului, bucati de 3 cm si setam 1,5 min / 100°C / v 1,5. Transferam untul topit intr-un castron.
  • Radem morcovii, punand in bolul Thermomixului bucati de 3 cm si setam 4 sec / v 6,5. Transferam morcovii intr-un castron.
  • Clatim bolul, il stergem, asezam fluturele si batem zaharul cu ouale, setand 10-12 min/ 37°C / v 3,5. Trebuie sa obtinem o compzitie lucioasa, pufoasa si zaharul sa fie topit.
  • Lasam fluturele in bol si peste ouale batute cu zahar, adaugam untul topit, nuca macinata si omogenizam, setand 5 sec / v 3.
  • Adaugam faina cernuta, bicarbonatul, praful de copt, ghimbirul, sarea, cardamonul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele, iaurtul si amestecam totul, setand 3 sec/ v 3.
  • Dam compozitia jos de pe peretii bolului si repetam operatiunea, astfel incat sa nu fie cocoloase.
  • Adaugam peste compozitia de mai sus, morcovii rasi si amestecam 5 sec / v 3,5.
  • Compozitia obtinuta o punem in tava tapetata la baza cu hartie de copt si unsa cu unt pe margini.
  • Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem pentru aproximativ 50 minute, program clasic, caldura de sus si jos. Facem testul cu scobitoarea.
  • Tortul se scoate si se lasa in tava 5 minute, apoi se pune pe un gratar, asezandu-se cu baza tortului in sus pentru a-l aplatiza (daca este cazul).

Preparare crema:

  • Topim ciocolata alba, setand 4 min / 50°C / v 2. La jumatatea timpului verificam daca trebuie coborata compozitia de pe peretii vasului, iar apoi o transferam intr-un castron si o lasam sa se raceasca putin.
  • Batem frisca rece, setand v 4 / aprox 30 sec / fluture, pana obtinem o consitenta ferma. Timpul poate diferi in functie de tipul de frisca si de cat de rece este.
  • Transferam frisca peste ciocolata usor racita si o amestecam usor cu o spatula.
  • Punem crema de branza Philadelphia in bolul Thermomixului, punem fluturele si setam 2 sec / v 3,5, coboram compozitia de pe peretii vasului si repetetam operatiunea.
  • Adaugam peste crema de branza, frisca si ciocolata alba, omogenizam 8 sec / v 3.
  • Coboram compozitia de pe peretii bolului si repetam operatiunea.

Asamblare tort:

  • Taiem blatul pe orizontala, in 3 sau 4 parti, dar numai dupa ce este complet rece.
  • Impartim crema in 3 sau 4 parti, in functie de numarul de felii de blat pe care le avem.
  • Dupa fiecare foaie punem crema, acoperim putin si pe laterale si il punem la frigider pentru 8-10 ore.

Notes

  1. Blatul si crema se pot face cu o zi inainte de a-l asambla, astfel blatul are timp sa se raceasca iar crema va fi mai ferma.
  2. In cazul in care le pregatim cu o zi inainte, vom impacheta blatul racit, cu cu folie alimentara, iar crema o acoperim tot cu folie si le punem pe amandoua la frigider.
  3. Pentru a obtine un tort drept, asptuos, la asamblarea lui, vom inversa ordinea asezarii feliilor de blat. Partea de sus (capacul) blatului va deveni prima foaie de jos a tortului, iar partea blatului de jos va deveni ultima foaie in tortul nostru.
  4. Eu am folosit frisca Ken Nata pentru ca nu are caragenan, iar ciocolata, Callebaut.