Go Back
+ servings
tort-raw-vegan-cu-morcovi-si-cocos

Tort raw cu morcovi si cocos

Alina Stan
Un desert nevinovat, raw, fara zahar, fara lactoza, fara gluten.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 2 hrs 30 mins
Course Dessert
Cuisine Raw vegan
Servings 10 portii

Echipament

  • Tava Ø 16 cm, cu baza detasabila
  • hartie de copt

Ingrediente
  

Blat

  • 280 g morcovi (cantitate neta, deja curatati)
  • 100 g curmale medjool
  • 50 g stafide
  • 100 g nuca pecan
  • 30 g fulgi cocos
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • ¼ lingurita ghimbir ras

Crema cocos

  • 200 g caju
  • 250 g pulpa nuca cocos (nuca de cocos tanara)
  • 150 g miere sau alt indulcitor
  • 2-3 linguri zeama lamaie

Decor

  • 50 g fistic tocat grosier

Instructiuni
 

Blat

  • Punem in robotul cu lama in S, in cazul meu in Thermomix, morcovii curatati si taiati in bucati de 4 cm, curmalele si stafidele si maruntim setand 5 sec/ viteza 6.
  • Coboram compozitia de pe peretii bolului si continuam maruntirea pentru inca 5 sec / viteza 5.
  • Compozitia obtinuta trebuie sa fie unsa usor grunjoasa, deci nu pasta. Daca doresti o altfel de compozitie, continui pana cand obtii textura dorita.
  • Adaugam in bol si nuca pecan, fulgii de cocos, scortisoara, ghimbirul si maruntim, setand 5 secunde/ viteza 4,5.
  • Cu ajutorul spatulei, dam jos compozitia de pe peretii bolului si repetam operatiunea setand inca 5 sec / viteza 5.
  • Impartim compozitia de blat in 2 parti egale (275 g x 2) si o parte o intindem in tava cu baza detasabila si tapetata cu hartie de copt.
  • Tava cu primul blat asezat o dam la congelator pana cand pregatim crema tortului.

Crema

  • Nucile caju hidratate, pulpa de cocos, mierea si zeama de lamaie se pun in robotul cu lama in S, in cazul meu in Thermomix, si se incepe maruntirea cu 40 sec/viteza 5.
  • La nevoie oprim aparatul si dam jos compozitia de pe peretii bolului.
  • Continuam cu pasarea compozitiei, astfel incat sa obtinem o crema fina, ca un mousse, crescand treptat de la viteza 5 la viteza maxima, pentru inca aproximativ 2 minute.
  • Jumatate din crema obtinuta o asezam peste blatul din congelator, nivelam si dam din nou la congelator pentru inca 1 ora.
  • Dupa ce timpul s-a scurs, asezam peste stratul de blat si crema, cel de-al doilea strat de morcovi, nivelam, acoperim cu ultimul strat de crema de cocos si nivelam din nou.
  • Tortul il dam din nou la congelator pentru inca 1,5 ore, suficient cat sa se inchege compozitia. Nu este nevoie sa fie total congelat.
  • La final se toaca fisticul si se presara peste tort.
  • Tortul se poate pastra la frigider pentru cateva zile sau se poate portiona si se pune la congelator, scotandu-se cate o felie la nevoie, cu aproximativ 1 ora inainte.

Observatii

  1. Din ingredientele de mai sus obtinem un tort raw cu morcovi si cocos de 1,200 kg si o inaltime de 4 cm.
  2. Curmalele medjool pot fi inlocuite de curmale normale. Daca sunt tari, le poti hidrata in apa calduta, aproximativ 15-20 minute.
  3. Cele 200 g de caju (cantitate neta, inainte de hidratare) se lasa in apa peste noapte, minim 8 ore.
  4. Nuca de cocos tanara are coaja subtire, se sparge usor (este nevoie doar de un cutit de bucatarie) are mult lichid si o pulpa frageda, moale, gelatinoasa care se desprinde usor de pe interiorul nucii, folosind o lingura. Nuca matura are coaja groasa, maro, se sparge greu, are putin lichid in interior si o pulpa groasa si tare, care se poate razui, obtinand-se astfel nuca de cocos rasa sau o putem folosi ca sa obtinem lapte de cocos. Aveti aici reteta pentru lapte de cocos.
  5. Eu cumpar nuci de cocos tinere din Kaufland sau Lidl, iar dupa ce consum lichidul, pulpa o videz, o etichetez si o pun la congelator pentru mai tarziu.
  6. Mierea poate fi inlocuita cu sirop de agave.
Keyword de post, desert fara zahar, fara gluten, fara lactoza, raw vegan, tort de morcovi
Tried this recipe?Let us know how it was!