
Acum 2 saptamani am facut gem de afine si a iesit pur si simplu demential 🙂 Desi in copilarie eram terorizata de diminetile in care trebuia sa mananc gem de afine, m-am trezit intr-o zi cu o pofta nebuna dupa gemul din copilarie. Ce-i drept nu am mai mancat asa ceva in ultimii aproape 20 de ani.
Mi-am trimis repede sotul la piata si mi-a cumparat 5 kg de afine de padure pe care l-am transformat intr-un gem delicios. Eu nu am mers pe reteta clasica de gem, ci am folosit cate 175 grame zahar brut pentru fiecare kg de afine.
Pe langa afine, sotul meu mi-a mai adus ceva 🙂 Ce spuneti asta? Eu zic sa-l trimit mai des la piata;)

Gem de afine
Ingrediente
- 5 kg afine
- 875 zahar brut sau dupa gust
Instructiuni
- Am spalat afinele sub jet de apa rece si le-am lasat la scurs in sita.
- Am transferat afinele intr-o oala mare, am pus zaharul si am lasat la fiert o ora si jumatate.
- Timpul pentru fiert poate fi mai mare sau mai mic, in functie de cum doriti consistenta gemului.
- In tot acest timp am mai amestecat ca sa nu se prinda.
- Cat timp a fiert gemul, am spalat borcanele si le-am pus la cuptor la 170 grade Celsius pentru 30 minute pentru a le steriliza.
- Odata fiert gemul, l-am transferat in borcane, am inchis borcanele si le-am pus partea cu capac in jos.
- In ziua urmatoare am pus borcanele in camara.
Observatii
Daca iti plac retetele mele, iti recomand cartea mea “Dulce si Sarat”, o carte cu 54 de retete sanatoase, cu si fara foc, retete vegane sarate si deserturi raw. Cartea poate fi comandata completand formularul acesta.
Sa ne auzim cu bine!
Leave a Reply