
Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor, boabele de quinoa fiind niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm. Quinoa se prepara asemanator orezului, doar ca timpul se reduce la jumatate, este gustoasa si usor de digerat. Semintele de quinoa sunt de mai multe culori: rosu, negru, alb si auriu.
Pentru a spori valoarea nutritiva, quinoa poate fi germinata, activand astfel enzimele si multiplicand continutul de vitamine. Perioada de germinare este scurta, avand nevoie de aproximativ 4 ore de odihnă într-un pahar de apă curată pentru a incolti si a elibera gazele. Acest proces înmoaie boabele, facandu-le potrivite pentru a fi adăugate în salate şi alte alimente reci.
Este important sa clatim bine in apa rece boabele de quinoa deoarece stratul lor exterior care se numeste saponina, da un gust amarui.

Pilaf de quinoa cu legume
Ingrediente
- 250 gr quinoa alba
- 3 linguri ulei
- 70 gr ceapa tocata cantitate neta-deja curatata
- 50 gr morcov ras cantitate neta-deja curatat
- 75 gr ardei capia rosu cantitate neta-deja curatat
- 75 gr ardei galben cantitate neta-deja curatat
- 200 gr vinete tocate cantitate neta-deja curatata
- sare
- piper negru
- 1/4 lingurita curcuma pudra
- 1/4 lingurita coriandru pudra
- 1/4 lingurita chimion pudra
- 1/4 lingurita garam masala
- 1/4 lingurita boia dulce
- 1 legatura patrunjel tocat
Instructiuni
- Am pus quinoa intr-o sita si am clatit bine cu apa rece.
- Am pus apa cu sare la fiert iar cand a dat apa in clocot am adaugat quinoa.
- Am lasat quinoa sa fiarba aproximativ 12 minute iar apoi am scurs apa.
- Intr-un wok de ceramica am pus ulei, am adaugat ceapa, am pus capacul si am lasat la inabusit 2 minute.
- Am adaugat vinetele curatate si taiate cuburi (1x1 cm), am acoperit wok-ul cu capacul si le-am lasat pana cand s-au inmuiat, aproximativ 5 minute.
- Dupa ce vinetele s-au patruns, am adaugat morcovul ras, ardeiul rosu si galben tocat, sare, piper, am amestecat totul si le-am lasat inca 3-4 minute pana cand s-au patruns putin legumele; nu foarte mult pentru ca le-am vrut "al dente".
- Am adaugat curcuma pudra, coriandru pudra, chimion pudra, garam masala, boia dulce si am mai lasat 1 minut pentru a se combina aromele.
- Am pus si quinoa si am amestecat totul.
- La final am presarat patrunjelul tocat.
- Daca va place mai picant, mariti cantitatea de condimente.
Observatii
Sursa: www.traiescsanats.ro
Sal,
2intrebari am pentru a putea purcede cu aceasta reteta delicioasa:
1. ai mentionat de germinare, se poate lasa quinoa in apa la germinat si apoi utiliza la mancare? Timpul de fierbere ramane acelasi?
2. Quinoa se adauga tot la pasul 6? Sau se amesteca la final impreuna cu legumele?
Merci!
Buna,
Daca germinam quinoa, nu mai este nevoie sa o fierbem. O consumam ca atare in salate.
Am introdus acum pasul care mi-a scapat. Quinoa se adauga dupa ce s-au adaugat si legumele.
Bună,
Tocmai am făcut reteta, surprinzător de buna! Nu ma asteptam sa se combine aromele atat de bine! O voi repeta cu siguranta, sanatoasa și foarte rapid de facut. 🙂 Mulțumesc. 🙂
Buna Madalina,sa-ti fie de bine! Ma bucur ca ti-a placut combinatia. Noi il mai pregatim si cu mei, daca vrei sa incerci data viitoare 😉
Multumesc pentru feedback si sarbatori cu bine iti doresc!
Buna. N.am.facut niciodata quinoa cu legume, acum vreau sa incerc. Intrebarea mea ar fi: Quinoa nu se lasa la hidratat peste noapte? Se fierbe direct? Eu quinoa o las la hidratat apoi o fierb in lapte pt mic dejun. De aceea intreb.
Buna, Ramona si bine ai venit pe blog!
Eu nu o hidratez, insa dupa ce o speli bine, o poti lasa la hidratat.
Astept pareri 🙂
Foarte bună. Am incercat reteta și ne-a plăcut și mie și copiilor mei.Abia astept sa fac din nou.
Buna Nicoleta, multumesc pentru mesaj. Ma bucur ca a fost pe placul vostru.
Iti recomad si aceste vinete cu legume si quinoa: http://aromedepoveste.ro/vinete-umplute-cu-legume-si-quinoa/
Ganduri bune, Alina
+ a Twist – am adăugat la final 2 linguri de unt de cocos și aroma a fost desăvârșită
Multumesc de sugestie, Maria! Intotdeauna sunt binevenite.
Bună! Am preparat și eu această rețetă, dar am pus vinete coapte, deoarece nu am înțeles că erau nepreparate(și oricum nu aveam). A ieșit gustoasă și sațioasă. O voi repeta și cu vinete crude… Mulțumesc!
Buna,Oana si multumesc pentru mesaj. Sa iti fie de bine si te mai astept pe blog.
O vara frumoasa iti doresc!
Alina