Am facut tortul intr-o forma cu pereti detasabili, cu diametru de 28 cm si a iesit un tort de aproape 2,500 kg.
Ingrediente:
Blat:
- 150 gr. curmale uscate si hidratate 30 min.
- 150 gr. smochine uscate si hidratate 30 min.
- 200 gr. nuca macinata
- putina sare
- 1 lingurita scortisoara bio
- 4 linguri unt de cacao bio, topit la bain-marie
- 1 lingurita ulei cocos pentru uns tava
- 2 linguri fulgi cocos pentru tapetat tava
Crema zmeura:
- 250 gr. caju hidratat
- 450 gr. zmeura congelata
- 5 linguri sirop agave bio sau dupa gust
- 2-3 linguri apa plata
- 5 linguri unt cacao bio, topit la bain-marie
- 1 lingurita esenta vanilie
Crema ciocolata:
- 250 gr. caju hidratat
- 6-7 linguri sirop agave bio
- 10 linguri apa plata
- semintele dintr-o pastaie de vanilie bio
- 5 linguri unt cacao bio, topit la bain-marie
- 5-6 linguri cacao bio
Curmalele si smochinele hidratate si scurse de apa le-am pus in robotul cu lasa S si le-am procesat.
Am adaugat nuca macinata, sarea, scortisoara, untul de cacao topit si am procesat din nou.
Compozitia obtinuta am presat-o intr-o tava de tort cu pereti detasabili, unsa cu putin ulei de cocos si tapetata cu fulgi de cocos.
Daca se lipeste compozitia de maini, puteti sa va umeziti mainile cu apa rece.
Dupa ce am terminat de intins compozitia, am pus tava la frigider pana cand am terminat de facut crema de zmeura.
Procedura crema zmeura:
Caju-ul hidratat l-am pus in robotul cu lama in S si am procesat. Am pus si apa pentru a usura munca robotului.
Am adaugat zmeura, siropul de agave si am procesat din nou.
La final am adaugat untul de cacao topit si esenta de vanilie.
Crema obtinuta am intins-o peste blat si am dat la congelator pana cand am terminat si crema si ciocolata.
Procedura crema ciocolata:
Caju-ul hidratat l-am pus in robotul cu lama in S si am procesat. Am pus si apa pentru a ajuta robotul.
Am adaugat siropul de agave, semintele din pastaia de vanilie si am procesat din nou.
Am pus cacao (se poate inlocui cu pudra de roscove) si untul de cacao si am incorporat.
Aceasta compozitie am asezat-o peste cea de zmeura si am dat la congelator pentru 2 ore.
Perioada de repaus la congelator poate fi diferita, in functie de puterea aparatrului.
Am lasat tortul in congelator, atat cat sa-mi permita sa scot inelul detasabil de la tava de tort, apoi l-am ornat si l-am feliat.
Felia se va scoate din congelator cu 20-30 minute inainte de servire.
Love is in the air!
Ella Cado says
Iubaret si dulce tortul tau 🙂 Imi place!
Arome de poveste says
🙂
Camelia says
Arata incredibil! Si sunt convinsa ca e delicios! 🙂
Arome de poveste says
Daaa!
Multumesc!
Claudia says
Arata super! Poate imi fac curaj sa incerc si eu reteta 🙂
O singura remarca as face. As inlocui siropul de agave despre care am citit ca nu e prea ok, chiar bio fiind.Am scris pe blog un articol despre asta.
Cred insa ca se poate inlocui cu miere,nu? 🙂
Arome de poveste says
Hai curaj, ca merita!
Da, siropul de agve se poate inlocui cu miere sau sirop de artar.
Multumesc 🙂
Claudia says
:))) Stiu ca merita. Tocmai am castigat un concurs al carui premiu era format din doua prajituri raw si tare bune au mai fost. De aia m-as apuca si eu de facut acasa.
Mai greu e cu caju-ul de gasit pe la noi ca in rest as avea de toate. Si caju-ul nu cred ca se poate inlocui cu altceva 🙁
Arome de poveste says
Caju poti gasi in multe magazine. Cele mai convenabile preturi sunt insa la Metro, Mega Image (marca lor).
mijnzeep1 says
Un tort de sarbatoare!
Arome de poveste says
Bun si aratos 🙂
rogrm says
Ca si celelalte preparate apetisante, tortul arata delicios și foarte sănătos. Am luat reteta si il voi prepara si eu (cred ca voi folosi sirop de artar).
Arome de poveste says
Ma bucur ca ai ales sa il prepari.
Multumesc pentru vorbele frumoase si pentru vizita.
Pe curand!
Alina
Raluca says
Multumim pt reteta! Mi-a placut ideea si am incercat-o si eu, insa la o tava de 28 cm tortul nu a iesit atat de inalt ca in fotografii! Nu l-am degustat, este inca la rece si abia astept sa il gust 🙂
Alina Stan says
Raluca, ma bucur ca ti-a placut ideea 🙂 Tortul nu este unul prea inalt, are maxim 3,5-4 cm inaltime. Iti doresc sa-l savurezi cu placere 😉
cristina anghelescu says
Multumesc pentru reteta ! Un deliciu…
Alina Stan says
Cu drag, Cristina. Iti multumesc pentru feedback 🙂
Carmen says
Multumesc pentru reteta. Voiam sa te intreb daca untul de cacao se poate inlocui cu unt de cocos?
Eu am cumparat unt de cacao dar nu mi-a placut absolut deloc, a trebuit sa arunc tortul, are un gust pe care eu nu pot sa-l suport. Acum eu nu stiu daca este calitatea untului de cacao sau aceasta marca pe care am cumparat-o eu nu este buna.
Multumesc
Alina Stan says
Carmen, poti inlocui untul de cacao cu ulei de cocos sau cu unt de cocos. Eu folosesc des untul de cacao deoarece intereste mai bine compozitia decat celelalte. Nu stiu ce sa-ti spun despre untul de cacao cumparat de tine, poate mai incerci alta marca si faci ceva mai simplu, cum ar if ciocolata.
Cristina says
Este minunat! L-am facut cu visine in loc de zmeura.
Alina Stan says
Ma bucur, Cristina ca a fost pe placul tau! Spor la bucatarit!
Zoli says
Dragă Alina,
Cu bucurie mărturisesc in Domnul că acest tort a fost minunat primit și apreciat de cei care au aniversat-o ieri pe soția mea şi pe mama soacră.
Felicitări și multe binecuvântări de la Bunul Dumnezeu.
Toate cele bune, cu Pace și Bucurie!
Alina Stan says
Zoli, in primul rand La multi ani, sotiei si mamei soacre, si fie sanatoase!
Iti multumesc tare mult ca ti-ai luat din timp sa-mi scrii aceste randuri; ma bucur sa stiu ca retetele sunt apreciate de cei care rasfoiesc blogul.
Toate cele bune si sa auzim de bine!
Alina
Ramona says
Buna.
Nu am facut inca tortul insa nu m-am putut abtine sa nu comentez, ca sa fiu sigura ca nu uit. ?
Arata delicios si sunt convinsa ca va fi pe masura aspectului, mai ales ca toate ingredientele sunt bestiale si mancate separat.
Multumesc pentru reteta! Ah, eu voi incepe cu cea de ciocolata si cocos.
Alina Stan says
Buna Ramona, ai facut o alegere perfecta 😉 si eu prefer ciocolata si cocos.