Pe parcursul unei saptamani le-am facut de 3 ori; ultima data am reusit sa la pozez pentru voi. Totodata am avut ocazia sa le degust pe indelete 😉 mai o poza, mai un baton …
Putini din cei care le-au gustat, au crezut ca sunt raw vegan.
Haideti acum sa va spun ce ingrediente am folosit pentru a obtine 30 batoane.
- 130 gr caju hidratat peste noapte
- 260 gr fulgi nuca cocos deshidratata
- 80-90 gr ulei cocos topit la bain-marie
- 50 gr crema/smantana de cocos bio, topit la bain-marie
- indulcitor natural dupa gust (eu am pus 4 linguri de miere de salcam)
- 2-3 linguri lapte cocos sau apa
Pentru glazura de ciocolata raw am folosit:
- 70 gr ulei cocos topit la bain-marie
- 250 gr unt de cacao ecologic topit la bain-marie
- 45 gr cacao alcalinizata
- 4 linguri sirop de agave
- putina sare
Iar acum, pas cu pas spre un desert grozav:
Nucile caju le-am spalat in apa rece si le-am lasat la inmuiat peste noapte. Intr-un castron, le-am pasat cu blenderul vertical pana cand am obtinut o pasta fina. Puteti adauga 2-3 linguri de apa pentru a putea procesa si pentru a obtine o compozitie fina si cremoasa.
Peste pasta de caju obtinuta, am pus fulgii de cocos deshidratati si am amestecat. Am adaugat si uleiul de cocos topit la bain-marie (maxim 40 grade Celsius) si am amesetcat din nou..
Am adaugat smantana de cocos, indulcitor dupa gust si am omogenizat totul. Crema/smantana de cocos am cumparat-o din magazinul Naturalia.
Am pus cateva linguri de lapte de cocos pentru a se lega mai bine compozitia; vedeti si voi cum este si daca mai aveti nevoie.
Compozitia obtinuta am introdus-o in congelator pentru 30 minute, timp in care uleiurile se vor solidifica si se vor inchega mai bine.
In acest timp vom pregati glazura de ciocolata raw vegan.
Am topit uleiul de cocos la bain-marie, am adaugat untul de cacao topit tot la bain-marie si pudra de cacao cernuta printr-o strecuratoare pentru a nu se forma cocoloase.
Am amestecat bine cu telul, am adaugat sirop de agave si putina sare pentru a accentua gustul de cacao.
Compozitia de ciocolata am introdus-o in frigider pentru 20 minute pentru a se ingrosa putin. Ea trebuie sa aibe o fluiditate asemanatoare cu cea a mierii pentru a putea acoperi bine batoanele pe care le vom face din cocos. Atentie, nu o lasati prea mult in frigider pentru ca se va intari. Daca totusi se intampla acest lucru, nu va speriati, ci puneti cateva secunde bune, vasul cu glazura de ciocolata deaspura unui recipient cu apa fierbinte.
Acum vom incepe modelarea batoanelor.
Am luat din compozitia de cocos si am facut batoane de aproximatix 5-6 cm lungime si late de 3 cm. Compozitia o vom presa putin in mana si apoi vom modela batoanele.
Am impartit compozitia de cocos in 2 parti egale. Astfel ca, batoanele obtinute din prima jumatate le-am pus pe o tava si le-am introdus 30 minute la frigider.
Ulterior am procedat la fel cu cealalta jumatate.
Apoi am luat prima tava din frigider si am rostogolit fiecare baton prin ciocolata; m-am ajutat cu 2 furculite. Pentru a nu se prinde batoanele date prin ciocolata de platou, am folosit bete din bambus pentru frigarui, lungi de 30 cm. Am pus 2 bete paralele, cu 2 cm distanta intre ele, pe care am asezat batoanele date prin ciocolata.
Glazura de ciocolata trebuie sa aibe o textura vascoasa pentru a avea putere de acoperire. Ciocolata se intareste pe batoanele de cocos in cateva minute (aproximativ 3 minute) si atunci vom putea trece usor varful unui cutit pe sub batoane pentru a le desprinde de betele de bambus.
Cei mici s-au distrat copios cand mi-au vazut tehnica; mi-au spus ca le pun sa mearga pe sarma 🙂
Procedand astfel, am reusit sa dau toate batoanele prin ciocolata, sa fie bine acoperite, fara sa se sfarame.
Cand terminati cu prima tava cu batoane de cocos, nu uitati ca mai aveti una la frigider care asteapta si ea sa fie “tavalita” prin ciocolata 😉
Spor la modelat si “tavalit”!
Camelia says
Preferatele mele… 🙂
Arome de poveste says
acum, si ale noastre 🙂
Camelia says
Le fac de obicei, rotunde, dar o sa incerc si forma aceasta. Reteta e un pic, diferita. 🙂
Arome de poveste says
Si eu m-am gandit initial sa le fac rotunde; ar fi fost mai simplu de modelat.
Trebuia insa sa fac replica la bounty, pt baieti 🙂
Camelia says
Te inteleg perfect! 🙂
Ella Sandu says
cele mai bune batoane 🙂
Arome de poveste says
asa este, Gabriela!
Antoaneta says
nu am mancat niciodata,dar arata delicios!
Arome de poveste says
multumesc 🙂
peapetulburi says
Hm, unde ai găsit smântana şi uleiul de cocos? 😀
Arome de poveste says
Ambele le-am luat de la Naturalia.
Alina
peapetulburi says
Mulţumesc, revin cu o părere după ce le voi încerca 😀
Arome de poveste says
Te astept 🙂
Ana says
Buna. De unde pot lua unt cacao sde calitate? Am luat de pe Iherb, dar am luat din greseala doar de 200 ml, si imediat de gata :))). Arata demential ,,Bountiul” facut de tine, abia astept sa fac si eu, doar ca nu mai am unt cacao suficient.
aromedepoveste says
Chiar acum imi comandam si eu tot pe Iherb 🙂 Mi-am mai cumparat din magazinele Naturalia sau pe siteuri online.
alexandra says
am o’comanda’ de tort bounty…crezi ca daca ii fac un blat pun compozitia de mai sus pe post de crema ai il inveleac in ciocolata iese ok?!? inafara de fff scump?
aromedepoveste says
Alexandra, pentru tort trebuie facute unele modificari: sa folosesti pulpa de nuca de cocos proaspata in combinatie cu crema de caju; crema trebuie sa iasa fina; sa cresti cantitatea de ulei de cocos ca sa obti o crema ferma.