

Magiunul din biscuitei poate fi inlocuit cu gem sau marmelada, in functie de preferinte, cu conditia sa fie mai tare.
Ce este magiunul? Magiunul este o pastă consistentă obţinută prin fierberea prunelor, fără adaos de zahăr şi conservanţi. Dacă are adaos de zahăr atunci intră în categoria marmeladelor sau a gemurilor.
Pentru 3 tavi de biscuitei, mai precis 60 bucati, am folosit:
- 4 oua de tara
- 120 gr nuca macinata
- 1 esenta vanilie
- 180 gr zahar brut
- 2-3 lingurite Stevia Rebaudiana
- 1/2 praf de copt stins cu otet de mere
- 250 ml ulei masline
- 270 gr faina integrala
- 300 gr faina alba
Stevia se poate gasi sub forma de praf, granulat, tablete, capsule sau solutii lichide. Stevia stimuleaza scaderea glicemiei, activitatea cerebrala si creste nivelul energetic al organismului. Fiind un produs hipocaloric mentine greutatea organismului in limite normale, prin stimularea si reglarea proceselor digestive.
Se recomada folosirea unei lingurite de indulcitor in locul a doua lingurite de zahar insa in practica va trebui sa faceti mai multe incercari, pentru a gasi proportiile care vi se potrivesc.
Daca vreti sa folositi doar zahar in reteta, atunci puneti in total 250 gr zahar brut.
Cum am procedat: Am batut spuma ouale cu zaharul si stevia, am adaugat vanilia, uleiul de masline putin cate putin si am mixat in continuare.
Am adaugat nuca macinata, faina cernuta si praful de copt stins cu otet iar din acest moment am framantat cu mana pentru ca este un aluat mai vartos.
Cand toate ingredientele sunt incorporate, am pus aluatul in frigider pentru 1 ora iar cand timpul s-a scurs, am scos doar o treime din cantitatea de aluat din frigider pentru a evita sa se inmoaie.
Am intins o foaie de 2-3 mm din care am decupat cu paharul forme rotunde (diamtreu 6 cm) ; Pe jumatate dintre acestea le-am acoperit cu 1 lingurita rasa de magiun facut in casa iar pe celelalte ramase le-am decupat in interior cu o forma mai mica (diametru 2 cm); eu am folosit un capac de plastic de la o sticla de apa ;-). Aceasta forma decupata in interior am asezat-o peste cea acoperita cu magiun, le-am asezat in tava acoperita cu hartie de copt si am dat la cuptorul incalzit la 180 grade C pentru 20 minute.
La fel procedam si cu aluatul ramas in frigider iar cu cel ramas dupa decuparea tuturor formelor mai intindem o foaie.
Pentru ca distractia sa fie mai mare, le-am dat celor mici resturile de aluat si i-am lasat sa modeleze biscuiteii lor.
Sper ca si ghetutele voastre au fost pline!
Alina, multumesc, si o rugaminte: ne poti da o reteta de preparare a magiunului? Spre exemplu,ai una din mere? Sau indiferent, din care fructe? Una, generala?Sau de unde poate fi procurat?Eu l-as consuma dupa masa, ca desert. Sau ar fi incompatibil dpdv al combinarii cu anumite alimente?
Onu
Buna Onu, pana in prezent eu am facut doar magiun de prune. Din alte fructe am facut gem in care am pus foarte putin zahar brut.
Legat de magiun, reteta este foarte simpla: se spala prunele (trebuie sa fie f. bine coapte), se scot samburii, se dau prunele prin masina de tocat si se pun la fiert aproximativ 2 ore, timpul crescand daca prunele sunt mai zemoase. Ideea este ca se considera gata atunci cand “sta lingura in picioare”.
Magiunul il gasesti si in magazin (Mega Image, Cora, etc); eu stiu de cel de Topoloveni.
Nu sunt nutritionist insa din ceea ce stiu eu, desetul, fie el si magiun, se manaca la un timp dupa masa si nu imediat dupa ;-).
Alina, mulţumesc, şi pentru felul apropiat şi cald, al răspunsurilor tale.
Cum locuiesc între cele două firme, voi căuta chiar azi magiun.
Ai dreptate cu desertul, şi te voi asculta.
Însă, de multe ori, lăcomia, ne îndeamnă la acte necugetate.
Aşa că acest memento altău, este binevenit! 🙂
Onu