Anul trecut, una dintre cititoarele blogului Arome de Poveste mi-a trimis una dintre retetele ei preferate, si anume aceasta reteta de ciorba de burta de post.
Adriana B. iti multumesc pentru reteta si pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ai scris!
Pentru ca mi-a placut mult reteta, am zis sa o impartasesc si cu voi 🙂
Ciupercile Pleurotus sunt foarte bogate in proteine, vitamine din complexul B si au o concentratie mare de lovastatina – o substanta cunoscuta ca fiind de mare ajutor in scaderea colesterolului “rau”. Dintre toate tipurile de ciuperci pentru consum, acestora li se atribuie proprietati nutritionale de exceptie, fiind un aliment dietetic cu valoare nutritionala si terapeutica.
Pleurotus este bine cunoscut medical pentru beneficiile sale de control cardiovascular, de colesterol, avand activitate anti-tumorala, anti-inflamatoare si antibiotic.
Ciorba de "burta" de post
Ingrediente
- 500 g de ciuperci pleurotus
- 2 litri de apa sau supa de legume
- 10-12 boabe de piper negru
- 2-3 foi de dafin
- 1 morcov aprox 120 gr
- 1 ardei capia rosu
- 1-2 linguri de ulei de masline
- 1 cm ghimbir
- 1 capatana potrivita de usturoi 10 catei
- 300 gr de tofu moale silk tofu
- 1/2 lingurita de turmeric
- 3-4 linguri drojdie inactiva
- sare piper
- 3 lg otet de mere nefiltrat sau sucul de la o lamaie
- 1 legatura de patrunjel
Instructiuni
- Am spalat ciupercile, le-am scurs de apa si le-am taiat fasii subtiri de aproximativ 0,5 - 0,8 cm.
- Am pus pe foc o oala si apa (puteti pune si supa de legume), piperul boabe, un praf de sare si foile de dafin.
- Cand a dat apa in clocot, am adaugat ciupercile taiate fasii si le-am lasat sa fiarba.
- In acest timp am dat pe razatoarea mica, morcovul si ghimbirul.
- Intr-o tigaie am pus uleiul, si am sotat pentru aproximativ 1-2 minute, 2 catei de usturoi impreuna cu ghimbirul si morcovul ras si ardeiul capia tocat.
- Daca este nevoie, puteti adauga putina apa.
- Morcovul, ghimbirul si ardeiul sotat le-am pus peste ciupercile din oala.
- Tot aici am adaugat restul de usturoi trecut prin presa, am potrivit cu otet nefiltrat de mere, sare si piper.
- Intr-un castron am pus tofu, turmenicul, drojdia inactiva si cateva linguri din zeama din oala si am amestecat energic pana cand s-a omogenizat.
- Acest amestec l-am turnat in ciorba si am mai lasat 2-3 clocote.
- Am ornat cu patrunjel verde si am servit cu ardei iute.
Asa cum Adriana mi-a trimis una dintre retetele ei preferate, si tu o poti trimite pe a ta! O voi incerca cu siguranta 🙂
Inca poti cumpara un exemplar din cartea mea cu retete vegane/de post si dulciuri raw, “DULCE SI SARAT” !!! Comenzi aici: https://aromedepoveste.ro/dulce-si-sarat/
Laura Popescu says
Delicioasa! Si atat de simplu explicata incat deja simt ca o pot prepara cu usurinta! Multumiri si recunostiinta pentru cititoarea cate a trimis reteta, pentru ca ne-ai impartasit reteta si ai muncit incat sa avem poza, pasii de parcurs ?.
Laura Popescu
http://www.magiabucuriei.ro
Alina Stan says
Multumesc, Laura pentru vizita si te mai astept 🙂
Alina
Marinela says
Retete ușor de înțeles și gustoase..
Andreea says
Una dintre cele mai bune ciorbe!!!
Alina Stan says
de acord 🙂
Boer Andreea says
Daca as putea as da 10 stele:)
Alina Stan says
Multumesc, Andreea!