Quinoa are propietati nutritive ridicate, este bogata in proteine, fiind o alegere excelenta pentru cei care nu consuma proteina de origina animala. Proteina furnizata de quinoa, este o proteina completa in sensul ca aceasta contine toti cei noua aminoacizi esentiali. Quinoa mai contine si aminoacidul numit lizina, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si repararea acestora.
Desi este considerata o cereala, quinoa este de fapt o ruda a legumelor cu frunzelor verzi precum spanacul si sfecla mangold.
Quinoa mai era numita si “aurul incasilor” deoarece era recunoscuta pentru sporirea rezistentei razboinicilor.
Semintele de quinoa sunt de marimea si aspectul celor de mei, quinoa gasindu-se sub forma de seminte, paste, lapte, faina si fulgi. Consumul de quinoa normalizeaza cantitatea de zahar din sange.
Putem folosi quinoa in salate, tocanite, ciorbe, budinca, ea marindu-si volumul de 2-3 ori. Cele mai comercilaizate boabe de quinoa sunt: quinoa alba, quinoa rosie si quinoa neagra.
Un lucru important de stiut este acela ca inainte de a fierbe quinoa, trebuie sa o clatim bine cu apa rece intr-o sita marunta. Facand acest lucru, indepartam saponina de pe invelisul semintelor, o substanta care tine daunatorii departe.
Salata de vara cu quinoa
Ingrediente
- 4 linguri quinoa alba 80 gr
- 1 rosie medie 80 gr
- 1 castravete cornison 80 gr
- 1 catel usturoi
- 1-2 linguri ulei masline
- cateva frunze de rucola
- sare
- piper negru
Instructiuni
- Am clatit bine quinoa cu apa rece.
- Am pus apa cu sare la fiert iar cand a dat in clocot, am adaugat quinoa bine spalata.
- Am lasat sa fiarba pana cand a fost facuta, aproximativ 10 minute.
- Cand a fost fiarta, am strecurat-o, am trecut-o printr-un jet de apa rece si am lasat-o in strecuratoare pana am pregatit legumele.
- Am tocat rosia si castravetetele si i-am pus intr-un castron.
- Catelul de usturoi l-am curatat, l-am trecut prin presa si l-am pus peste legume.
- Am pus uleiul de masline, sare si piper.
- Quinoa scursa am transferat-o peste legume si am amestecat bine pentru a se patrunde aromele.
- La final am pus deasupra frunzele de rucola.
Leave a Reply