Ce spuneti de un tort delicos facut din clatite pufoase, fara mari batai de cap? Coacem cateva clatite, iar restul e o joaca. Va garantez ca merita sa petreceti timp in bucatarie pentru acest desert 🙂
Este un desert fin, aromat si revigorant datorita Melinisului de zmeura care are in compozitie miere de salcam, zmeura si lamaie, iar culoarea de rosu-roz este tare apetisanta.
Pentru clatite am folosit faina integrala pentru un aport mai mare de fibre, iar daca exista intolerenta la lapte, se poate inlocui cu lapte vegetal sau fara lactoza. De asemenea, mascarpone poate fi inlocuit cu mascarpone fara lactoza.
In crema de mascarpone nu am folosit zahar, ci am indulcit cu Melinis de zmeura, care i-a dat cremei o aroma fructata si i-a schimbat usor culoarea intr-un roz pal. In functie de preferinta, puteti mari sau micsora cantitatea de Melinis folosit pentru a indulci crema.
Este un desert simplu, insa de impact. Copiii, desi nu mai sunt chiar mici, au fost foarte incantati, atat de aspect cat si de gust. Tortul din clatite de faina integrala are o textura moale, fina si este aromat.
Daca nu aveti timp suficient, puteti coace clatitele intr-o zi, le infoliati si le puneti la frigider, iar in ziua urmatoare pregatiti crema si faceti asamblarea.
Tort din clatite cu faina integrala si Melinis de zmeura
Echipament
- tigaie 20Ø
- aragaz/plita
- blender/robot de bucatarie
Ingrediente
Clatite:
- 60 g unt topit
- 4 oua (200 g fara coaja)
- 2 lg esenta vanilie
- 350 g faina integrala
- 300 ml apa minerala
- 400 ml lapte
- ulei (petru tigaia de claite)
Crema:
- 500 g mascarpone
- 240 g ricotta
- 175 g Melinis de zmeura
Decor:
- 25 g Melinis de zmeura
- zmeura
- afine
Instructiuni
- Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam la viteza medie pana cand obtinem o compozitie fluida si fina.
- Daca nu folosim blender si pregatim intr-un castron, punem untul topit, ouale, sarea, esenta de vanilie si omogenizam, apoi adaugam faina si punem trepat laptele si apa minerala, timp in care amestecam cu un tel pentru a obtine o compozitie fina si fluida, fara cocoloase.
- Compozitia obtinuta o lasam deoparte pentru 30 minute, timp in care faina se umfla.
- In acest timp pregatim crema pentru clatite. Punem in robotul de bucatarie mascarpone, ricotta si melinis de zmeura si omogenizan la viteza medie, cateva secunde. Nu exagerati cu amestecarea.
- Punem deoparte 120 g din crema obtinuta pe care o vom folosi la final pentru decor.
- Pentru pregatirea clatitelor, ungem tigaia cu ulei, cu ajutorul unei pensule si pregatim rand pe rand, clatitele.
- Pentru a obtine clatite pufoase, dupa fiecare clatita coapta, intoarcem toate clatitele, astfel incat cea proaspat coapta sa fie in contact direct cu farfuria.
- Dupa terminarea tuturor clatitelor, trecem la asamblarea tortului. Eu am obtinut 22 clatite, folosind o tigaie cu diametru de 20 cm.
- Putem folosi un inel de la o tava cu pereti detasabili pentru a ne fi mai usor sau pur si simplu facem asamblarea pe un platou.
- Punem prima clatita, apoi o lingura de crema (35 g) si tot asa pana terminam clatitele.
- Peste ultima clatita puenem cele 120 g crema, Melins de zmeura si decoram cu zmeura si afine.
- Se lasa 2 ore la frigider, iar apoi se poate servi.
Va imbratisez, Alina
Leave a Reply