Cu siguranta ai observat foita subtire si gustoasa infasurata in jurul rulourilor de sushi, insa cel mai probabil niciodata nu te-ai gandit sa cumperi o punga de alge de la magazin pentru a incerca sa le prepari acasa. Ar fi cazul sa-ti revizuiesti atitudinea fata de Algele de mare deoarece se numara printre cele mai sanatoase super-alimente din lume. Sunt pline de antioxidanti, calciu si un spectru larg de vitamine, insa acesti nutrienti esentiali sunt doar o parte din beneficiile pe care acest aliment le ofera sanatatii noastre.
1. Algele sunt excelente pentru sistemul digestiv
Sunt atat de bogate in fibre, incat nutritionistii ne sugereaza sa le includem in retetele alimentelor de baza precum painea alba, salate, supe sau mancaruri calde. Datorita continutului ridicat de alginat, algele intaresc peretii sistemului digestiv, incetinesc digestia facandu-ne sa ne simtim satui pentru mai mult timp, si face ca mancarea sa elibereze energia mai lent.
2. Bogate in nutrienti, sarace in calorii
Algele pot fi adaugate in orice tip de mancare, de la o omleta pentru micul dejun la un bol de supa sau legume gatite la wok. Fiind bogate in minerale si vitamine, acestea reprezinta secretul femeilor din Japonia care se pastreaza atat de slabe si tinere, au mereu parul bogat si puternic, iar tenul curat si stralucitor.
3. Contribuie la o inima mai sanatoasa
S-a demonstrat stiintific ca anumite specii de alge, precum Wakame pot scadea tensiunea arteriala, in timp ce fibrele din algele maro reduc riscul de atac cerebral celor predispusi la afectiuni cardiovasculare. Cei mai longevivi oameni din lume locuiesc in Okinawa, unde printre cele 10 portii de legume si fructe consumate zilnic se numara si algele.
4. Detoxifica organismul
Algele sunt folosite in medicina moderna pentru a detoxifica organismul de chimicale radioctive precum strontiu sau pentru a elimina cadmiul si plumbul prezente atat in fumul de tigara, cat si in mediul inconjurator. Poti profita chiar si acasa de efectele minune ale unei cure de detoxifiere pe baza de alge. Prepara-ti singura o salata de alge delicioasa, adauga-le in supa, tocanite sau in alte preparate pentru a te mentine sanatoasa.
5. Regleaza hormonii
Algele sunt bogate in lignani, substante vegetale care devin fitoestrogeni in corp, ajutand sa blocheze estrogenii care pot predispune oamenii la cancer. Motiv pentru care, cercetatorii sustin ca rata scazuta de cancer la san din Japonia (cea mai mica din lume) se datoreaza consumului de alge kelp, numite la noi varec.
6. Remediu naturist
In Irlanda si Caraibe, supele si bauturile din alge sunt consumate pe post de remediu naturist pentru a trata raceala sau gripa. Datorita continutului nutritional ridicat, alga kelp reduce secretiile, inflamatiile putand fi utilizata chiar si ca un remediu pentru mahmureala.
7. Completeaza alte alimente sanatoase
Sa recunoastem, nimeni nu va consuma vreodata alge alaturi de un bol de chipsuri. Datorita aromei puternice de fum, probabil nu vei pofti niciodata la alge, insa gustul sau se completeaza perfect cu sushi, tofu, supa miso, salate, tocanita de legume sau preparate la wok. Sinergia acestor arome si nutrienti reprezinta secretul sanatatii si longevitatii femeilor japoneze care depasesc cu mult varsta de 100 de ani aratand cat se poate de bine, a parului sanatos si a tenului stralucitor.
Gabriela says
Da imi plac fff mult cumpar alge cu somon afumat ! As dori sa stiu de unde pot cumpara alge vrac !
aromedepoveste says
Gabriela, incerca la magazinul Ki-Life din Amzei sau pe http://www.veganlife.ro. Am inteles de nla cineva ca ar fi si in Ikea.