Iata ce am folosit pentru 50 bucati:
Aluat:
- 35 gr drojdie proaspata
- 4 oua de tara
- 60 gr zahar brut
- 2 1/2 lingurite stevie pulbere (1 lgt stevie=50 gr zahar)
- 400 ml lapte caldut (nu fierbinte)
- 150 ml apa plata
- 1 1/2 lingurita praf de copt
- esenta vanilie (dupa gust)
- 1 kg faina alba cernuta
- 3 linguri ulei masline
Stevia este o planta cu frunze, mica, dulce de origine din America de Sud si este un inlocuitor al zaharului.
Eu am combinat zaharul cu stevia pulbere, insa daca folositi doar zahar, atunci veti pune 185 gr zahar in aluat.
Umplutura:
- 1 kg branza dulce
- 4 linguri zahar brut
- 1 lingurita stevie pulbere (1 lingurita stevie pulbere =50 gr zahar brut)
- 60 gr stafide inmuiate in apa calduta cu estenta de rom
- 2 oua de tara
- 2 lingurite de coaja de lamaie bio
- 3 linguri smantana
- 3 linguri gris
- 1 ou pentru uns brazoaicele
Daca renuntati la stevie si folositi doar zahar, veti pune aproximativ 130 gr zahar in compozitia cu branza.
Cum am procedat:
Am pus la dospit drojdia intr-un castron: drojdia sfaramata+1 lingurita zahar+2 linguri de apa calduta, am amestecat si am lasat cateva minute castronul pe calorifer la caldura.
In acest timp am batut ouale cu zaharul si stevia, apoi am adaugat laptele caldut, apa plata si praful de copt stins cu otet de mere sau lamaie.
Am adaugat aici si drojdia care s-a dospit intre timp, esenta de vanilie si treptat am pus si faina.
Am framantat totul, la final am adaugat si uleiul de masline.
Am acoperit aluatul cu un tifon si l-am lasat sa crasca, ferit, fara curenti de aer rece.
Intre timp am trecut sa facem umplutura de branza.
Am pus branza, zaharul, stafidele inmuiate (eu nu ma pus prea multe stafide) si galbenusurile (albusurile le batem separat) si am mixat totul.
Am adaugat smantana si coaja de lamaie.
Am facut separat putin gris cu lapte, astfel incat sa ne iasa la final aproximativ 3 linguri de gris fiert si l-am adaugat la compozitia de branza.
La final batem albusurile spuma cu un varf de cutit de sare si le adaugam la crema de branza de mai sus.
Acum ca am terminat si cu crema de branza, vom trece la intins aluatul.
Noi am facut multe branzoaice, insa am mai dat si altora 🙂
Puteti pune doar jumatate din ingrediente si atunci veti avea o portie rezonabila de 25 bucati.
Deci, vom intinde aluatul; eu l-am impartit in 2 pentru ca era o cantitate cam mare.
Dupa ce intindem aluatul, il taiem in patrate de aproximatix 7-8 cm si punem cate o lingura de crema de branza in fiecare patrat iar apoi lipim colturile opuse ale patratului.
Eu am pus branzoaicele cu partea unde se suprapun colturile patratului in jos, pentru ca imi place mai mult cum arata. Atentie, apasati bine colturile sa nu se desfaca la copt.
Le punem in tava, pe hartie de copt, cu spatiu intre ele pentru ca vor mai creste si le lasam in tava, acoperite, inca 1 ora.
Cand timpul a trecut, le ungem cu ou batut si le dam la cuptorul incins la 200 grade Celsius pentru 15-20 minute.
Cand le scoateti din cuptor, incercati sa aveti rabdare sa se raceasca 😉
Spor!
aura carolina says
Ti-au iesit extraordinar de bine ..
Arome de poveste says
Multumesc mult.
Alina
Loredana Milu says
M-ai cucerit cu rețetele tale. Am făcut “prăjitura cu mere tăiate cubulețe” de multe ori de când am aflat-o de la tine, așa că sigur o să încerc și aceste brânzoaice. Yamyyy! Felicitări, pentru tot! 🙂
Arome de poveste says
Multumesc mult, Loredana.
Ma bucur ca ti-a placut prajitura cu mere.
Trebuie sa incerci si acesta reteta. Este grozava!
O zi minunata!
Alina
Ella Cado says
Arata foarte bine! 🙂
Arome de poveste says
Multumesc.
geladumi says
M-au incantat si branzoiacele, dar si bucatarasii! Totul la superlativ!
Arome de poveste says
Multumesc pentru cuvintele frumoase si pentru vizita :).
Alina
marianatroncea says
Foarte gustoase!Felicitări!
Arome de poveste says
Multumesc, Mariana!