
Prazul este tonic al sistemului nervos, diuretic uric, laxativ si antiseptic.
Din praz se consuma partea alba si putin din partea verde. Cand cumparati praz, alegeti prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase au o textura fibroasa.

Supa crema de praz cu cartofi
Author:
Serves: 4
Ingredients
- ulei masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 450 gr praz curatat si taiat rondele (cantitate neta, deja curatat)
- 1-2 cartofi mici taiati cubulete
- sare roz Himalya
- 450 ml apa clocotita
- 25 ml vin alb
- 130 gr iaurt sau smantana
- 1 legatura marar tocat
- crutone
Instructions
- Am pus uleiul de masline si ceapa in cratita si am lasat la inabusit.
- Am curatat prazul si l-am spalat in apa rece, l-am taiat rondele de 1 cm grosime si l-am adaugat peste ceapa calita.
- Atentie la cantitatea de praz! Cele 450 gr de praz reprezinta cantitate neta folosita la mancare.
- Am adaugat si cartofii taiati cubulete, sarea si am lasat pe foc cratita acoperita pentru 4-5 minute.
- In acest timp am pus 450 ml apa la fiert iar cand a dat in clocot am adaugat-o peste legumele de mai sus si am lasat la fiert 20 minute.
- Dupa ce a fiert, am luat cratita de pe foc si am pasat totul cu blenderul vertical. Am pus din nou cratita pe foc pentru 2-3 minute si am adaugat vinul, smantana/iaurtul si mararul. Cantitatea de apa adaugata poate diferi, in functie de cum doriti consistenta supei.
- La servire puteti adauga crutoane si cateva rondele de praz calit. Crutoanele le-am facut la cuptor din paine taiata cubulete si stropite cu ulei masline si sare.
O supa crema extrem de gustoasa!
Buna, Alina! Îmi place grozav, cum scrii Reţetele tale, cu introducerile succinte, asupr ingredientelor din reţete, mi separ adevărate Îndrumare naturaliste. Chiar îmi stârneşti curiozitatea asupra formaţiei tale spirituale. Dar, la temă: la recomandarea ta privind grosimea prazului, aş avea o remarcă. Textura fibroasă a prazului gros, nu cred că este un impediment, mai ales pentru însuşirile lui laxative. 🙂
Cu preţuire!
Onu
Buna Onu, cu siguranta efectul este acelasi 🙂 insa eu prefer tulpinile subtiri pentru ca sunt mai fragede.
Ma bucur ca din cand in cand mai dai o ocheada peste ceea ce am mai gait.
O zi frumoasa!
Alina
Ocheada-i spui, cand ma intreb de tine-ntr-ale scrisului?
Onu
Onu, Onu ce-ti mai place gluma.
gluma hibernala, ceaţa să fie fosforescentă 🙂
Onu
Chef’s Kitchen Luxury Creations.Like
o reteta excelenta!
Multumesc, Elisa!