Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa

Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa

In Retete fara gluten, Retete ovo-lacto-vegetariene, Retete sarate by Alina Stan15 Comments

Am revenit din minunatul concediu din India, si nu se putea altfel, decat cu o reteta din bucataria indiana :)

Am pozat toate meniurile posibile de prin restaurante, pentru a-mi aminti ingredientele si preparatele. Daca e sa fiu sincera, nu cred ca a fost ceva care  sa nu-mi fi placut.

Aceasta reteta m-a incantat foarte mult, asa ca am reprodus-o. Este o reteta cu spanac si branza facuta in casa.

Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa
 
Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa
 
O reteta delicioasa din bucataria indiana!
Autor:
Portii: 4-5
Ingrediente
  • 3-4 linguri ulei masline (ei folosesc ulei de mustar)
  • ½ lingurita chimen pudra
  • 4 catei usturoi pasati
  • 1,5 cm ghimbir proaspat ras (15 gr)
  • ½ cm ardei iute tocat marunt
  • ½ lingurita coriandru macinat
  • 1 lingurita sare roz Himalaya
  • 300 gr spanac congelat
  • 2 lingurite zeama lamaie
  • 4 linguri smantana
  • 150 ml apa (aproximativ)
  • ½ lingurita Basic Garam Masala (este o combinatie de condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara)
  • 300 gr panneer (branza facuta in casa)
  • 1 lamaie pentru a face branza
  • 2 litri lapte vaca de tara pentru branza
Click pe ingredientele verzi pentru a le cumpara!
Instructiuni
  1. Mai intai mi-am confectionat un saculet din tifon pentru a putea pune branza la scurs.
  2. Am pus laptele la fiert, iar cand e pe punctul de a se umfla, am pus zeama unei lamai in lapte si am amestecat cu o lingura de lemn. In decursul a 1-2 minute, branza e deja formata.
  3. Branza obtinuta am pus-o in saculetul de tifon.
  4. Saculetul l-am agatat deasupra unui castron pentru a se putea scurge zerul si am lasat asa peste nopate.
  5. Zerul este foarte bun din punct de vedere nutritiv si este mai usor de digerat decat laptele.
  6. Din 2 litri de lapte am obtinut 300 gr branza.
  7. In ziua urmatoare, am taiat branza in felii groase de aproape 1 cm pe care la randul lor le-am taiat in marimi de 2x2 cm.
  8. Aceste bucatele de branza le-am pus intr-o tigaie grill de ceramica, unsa cu putin ulei de masline si le-am lasat 2 minute pe fiecare parte, pana cand capata putina culoare.
  9. Am pus uleiul de masline intr-o cratita de ceramica iar cand s-a incins am pus chimionul, usturoiul trecut prin presa, ghimbirul ras, ardeiul iute tocat, coriandru macinat, sare si am lasat 1-2 minute pe foc.
  10. Am pus spanacul in blender iar dupa ce l-am procesat, l-am adaugat in cratita langa condimentele de mai sus si am pus smantana si apa.
  11. Trebuie sa obtinem o compozitie nu prea groasa, insa nici prea subtire.
  12. Adaugam si bucatile de panneer obtinute (branza) si garam masala si lasam pe foc inca 3-4 minute.
  13. Dupa cum va spuneam si mai sus, garam masala este de fapt un amestec de mai multe condimente: coriandru, chimen, piper, cuisoare, cardamon, scortisoara, nucsoara. Eu le-am cumparat din India.
Notite
Acest fel de mancare il putem servi alaturi de un orez aromat sau de o painica indiana, gen lipie din faina integrala, pe care vreau sa o incerc cat mai curand ;)
Cantitatile de condimente folosite de mine la acest fel de mancare, sunt reduse, astfel incat sa poata fi consumata si de copii.

Palak panneer - Branza facuta in casa
Palak panneer - Branza facuta in casa
Palak panneer - Branza facuta in casa
Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa

Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Thermomix este un aparat care incorporeaza functiile a 12 aparate iar gatitul devine o joaca. Rezerva-ti acum locul o demonstratie gratuita ca sa-l vezi in actiune si sa gatesti cu el simplu si delicios. Completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

thermomix

Cartea mea de retete, DULCE SI SARAT poate fi comandata online, aici.

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

Sumar
Numele Retetei
Palak panneer-Spanac cu branza facuta in casa
Publicata pe
Nota medie
5 Based on 2 Review(s)
THERMOMIX

Comments

  1. jubirica

    Alina, mi-ai adus aminte de cum facea mamica mea branza dulce cand eram mica. Procedeul era acelasi, dar nu cred ca punea lamaie pentru a obtine branza. Cred ca folosea fiole de calciu. Trebuie sa investighez situatia…Reteta este excelenta! Am niste garam masala in dulapiorul cu condimente chiar din indepartata si frumoasa Indie. Poate imi fac curaj sa incerc reteta in zilele ce urmeaza.

    1. Arome de poveste

      Daca ti-am starnit amintiri legate de mama ta, asta inseamna ca e bine :)
      Nu pot decat sa ma bucur.
      Legat de procedeul de a obtine branza, da, ai dreptate, se foloseau fiolele de calciu.
      Branza obtinuta de mine are un gust usor acrisor. Noua ne-a placut.
      Pe curand!

  2. cloudpearl

    Reblogged this on Bucatarie Indiana Vegetariana and commented:
    Va recomand o reteta autentic indiana in realizarea Alinei de la Arome de Poveste. Este vorba de Palak Paneer adica spanac fin tocat si aromat cu condimente, imbogatit cu branzica de casa Paneer. Alina ne rasfata cu acest minunat Palak Paneer, o reteta mult indragita in India. Pofta mare!

  3. drstoica

    Nu știu către ce să mă orientez mai întâi: către India sau către felul de mâncare gătit de tine… :)

      1. drstoica

        La India mă gândesc de mult. Dar acest fel de mâncare pare totuși puțin mai la îndemână. :) Păcat că nu gătesc niciodată și tre’ să iau de-a gata. :)

  4. Pingback: Orez cu sofran si cuisoare | Arome de poveste

  5. Patricia

    F atragatoare reteta! As dori sa o incerc si eu, dar neavand lapte de casa, nu as prea putea face branzica. Cu ce tip de branza as putea s-o inlocuiesc?

    1. Alina Stan

      Patricia, ar merge si cu telemea proaspata de vaca/capara.
      Sa-mi spui cum ti-a iesit :)

  6. Pingback: Orez cu sofran si cuisoare - Arome de poveste

  7. Pingback: Branza facuta in casa - Arome de poveste

Leave a Comment

Da-i o nota retetei: