Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

In Chec/Prajituri, Deserturi, Mic dejun, Retete ovo-lacto-vegetariene by Alina Stan7 Comments

<center”>Cozonac cu nuca.jpg

Vremea cozonacilor…in casa se aud colinde, bradu-i pregatit, casa impodobita, copiii se zbenguie in jurul bradului iar eu ma pregatesc de cozonaci :).

Pentru 2 cozonaci am folosit:

Pentru aluat:

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 6 galbenusuri de tara
  • 6 linguri zahar brut
  • esenta vanilie
  • coaja lamaie bio
  • sare
  • 350 ml lapte caldut
  • 200 gr unt topit bain-marin

Pentru umplutura:

  • 650 gr nuca macinata
  • 180 gr zahar pudra brut
  • 3 linguri cacao
  • esenta de rom
  • 6 albusuri batute spuma
  • sare

Cum am procedat: in primul rand,toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Am cernut faina, am pus drojdia in mijlocul fainii la dospit (drojdia+o lingurita zahar +putin lapte caldut) pentru 20-30 minute.

Am batut galbenusurile cu zaharul, am adaugat sarea, esenta de vanilie, coaja de lamaie, faina cu  drojdia de mai sus, laptele caldut si am framantat pana s-a incorporat totul iar apoi am adaugat untul care a fost topit pe bain-marin. Am continuat cu framantarea iar apoi am lasat aluatul la crescut la caldura, acoperit cu un prosop. E important sa fie cald in locul unde lasati alautul la dospit. Eu l-am pus langa calorifer.

In acest timp am facut umplutura astfel: nuca macinata am amestecat-o cu zaharul, esenta de rom si cacao. Albusurile le-am batut separat spuma cu putina sare si le-am adaugat la compozitia cu nuca, pe care am impartit -o in patru parti egale.

Cand aluatul si-a dublat volumul, l-am impartit si pe acesta in 4 parti egale. Astfel avem 4 parti aluat si 4 parti compozitie cu nuca.

Fiecare bucata de aluat am intins-o, am pus peste ea umplutura de nuca si am rulat-o. Dupa ce am rulat cele 4 bucati, am rasucit 2 cate 2 si le-am asezat in tava unsa cu ulei iar apoi le-am lasat iarasi sa creasca inca 3 ore.

La cuptor i-am lasat la 180 grade C pentru 45 minute.

Cozonacii sunt moi, pufosi si aromati, perfecti pentru zile de sarbatoare!

Sarbatori frumoase si pline de iubire!

THERMOMIX

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Cozonac cu nuca
Publicata pe
Nota medie
5 Based on 1 Review(s)

Comments

Leave a Comment