
Fasolea adzuki este o fasole cu boabe marunte, rosii, fiind bogata in proteine si saraca in grasimi. In Japonia este considerata “regina fasolei”, avand propietati benefice pentru ficat si rinichi.
Acest tip de fasole este consumat in tarile asiatice si sub forma dulce, adica se fierbe impreuna cu zahar. Exista o multime de deserturi in care fasolea adzuki este ingredientul principal.
Curry de fasole adzuki
- 200 gr fasole adzuki (la hidratatat ina apa 12 ore)
- ulei masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 10 gr ghimbir ras
- 4 catei usturoi tocati
- 0,5 cm ardei iute tocat
- 5-6 linguri pasta rosii
- sare roz de Himalaya dupa gust
- 1 cm turmeric proaspat, dat pe razatoare
- 1/4 lingurita coriandru pudra
- 1/2 lingurita garam masala (condiment indian care contine: coriandru, piper, cuisoare, chimion, dafin, cardamon, scortisoara si nucsoara)
- aproximativ 150-200 ml apa fiarta
- Am lasat la inmuiat fasolea timp de 12 ore, dupa care am aruncat apa si am clatit-o.
- Am pus apa la fiert cu sare iar cand a dat in clocot, am adaugat fasolea. Am lasat-o sa fiarba la foc mic, in proportie de 90%, aproximativ 1 ora si 15 minute.
- In acest timp am pus intr-o alta cratita uleiul de masline si ceapa si am lasat la inabusit.
- Am adaugat usturoiul tocat si ghimbirul si am mai lasat la sotat 1 minut.
- Am adaugat ardeiul iute, pasta de rosii, sarea, turmericul, coriandru si garam masala.
- Am amestecat si am luat cratita de foc.
- Am pasat sosul cu blenderul vertical iar apoi am adaugat fasolea fiarta partial.
- Am mai adaugat aproximativ 150-200 ml apa fiarta pentru a subtia sosul si am pus din nou la fiert pentru 15-20 minute.
- Reteta nu este picanta, ci doar aromata si a fost devorata de cei mici.
- In masura in care va place mai picant, modificati cantitatile de condimete, respectiv ardei iute.
Pofta buna si pe curand, Alina
Unde se poate gasi fasolea adzuki in afara de Mega? In “plafarele” in care am intrat nu am observat-o.
Multumesc,
Mihai
Eu am cumparat de la Naturallia.
Alina
Reblogged this on Bucatarie Indiana Vegetariana and commented:
Iubitorilor de fasole rosie Adzuki le recomand o reteta noua, de post, pregatita in stil indian de Alina de la Arome de Poveste. Reteta este foarte echilibranta pentru persoanele Pitta si Kapha si mai putin indicata pentru cele Vata (doar ocazional). Multumim Alina. Pofta mare!
Multumesc Alina.
Si de pont si de reteta. Intr-adevar am gasit acea fasole la Naturalia de langa Stefan cel Mare.
Facut o punga de 500 gr. 🙂
Buna de buna. Am folosit doi ardei iuti indieni uscati si in plus fata de reteta ta si o legatura tocata de leurda. Nu am avut nevoie de blender la sos.
Cu placere, Mihai!
Se pare ca iti place sa gatesti 🙂
Ma bucur ca si aceasta reteta ti-a fost pe plac iar ideea cu leurda e foarte buna.
Aceata reteta am gatit-o in urma excursiei in India, unde toate sosurile erau foarte fine insa nu e obligatoriu sa folosesti blenderul.
Toate cele bune si spor la gatit!
Alina
Iti multumesc Alina pentru inca o reteta minunata. Noi am adaugat in seara asta si putin piper cayenne pt ca ardeiul nu era iute. Mmmm, absolut divin!
O seara magica. Un decembrie plin de iubire, bucurie si armonie! Pupici
Multumesc, Alina pentru feedback si pentru urari. Te mai astept pe blog 🙂
Iti doresc toate cele bune si sa-ti aduca mosul ceea ce-ti doresti!
Multumesc Ruxandra pentru vizita si felicitari pentru blog; il admir de muuult timp 🙂
Te astept si cu pareri despre curry 🙂
Pe curand!
Alina