GoVeggie a lansat campania intitulata Green Monday, campanie prin care ne incurajeaza sa facem alegeri echilibrate si sanatoase. Eu si familia mea am acceptat provocarea, asa ca te incurajez si pe tine sa incerci. Iti las mai jos cateva idei pentru un meniu de post 😉
La micul dejun am avut crema tartinabila bio vegetala din lupin cu legume si crema tartinabila hummus cu seminte de floarea soarelui, naut si seminte de dovleac, alaturi de cateva masline negre, “ton vegan” din boabe de soia care provin din culturi certificate organic, paine de secara, rosii si ardei.
Cremele tartinabile se pot manca cu bastonase de legume sau cu paine, asa cum am facut noi. Eu si copiii am fost incantati de crema tartinabila din lupin cu legume iar sotului meu i-au placut foarte mult maslinele negre.
O alta idee de mic dejun vegan este terciul din cerealele fara gluten care se pregateste in doar 10 minute. Terciul nostru a continut un mixt de 4 cereale, fulgi de ovaz, fulgi de mei, amaranth si hrisca. Terciul l-am pregatit cu 250 ml bautura de soia pe care am pus-o la fiert iar cand a dat in clocot, am adaugat 40 gr de mix de cereale si 2 linguri de sirop de cocos. Am lasat sa fiarba 5 minute iar apoi am transferat intr-un castron si am pus deasupra capsuni, banane si fructe deshidratate de incan.
Toti patru am fost incantati de acest terci si trebuie sa spun ca a fost pentru prima data cand am mancat fructe deshidratate de incan. Aceste fructe se mai numesc si catina uriasa sau fructele de aur si sunt incarcate de antioxidanti si substante nutritive.
La gustare, am facut un smoothie energizant dintr-un ananas bio, bine copt si extrem de dulce, turmeric, ghimbir si lamaie. Am pus in blender, ananasul curatat, 4 cm de turmeric curatat (radacina), 4 cm ghimbir curatat, 60 ml zeama de lamaie si 500 ml apa. Am pasat totul la viteza maxima si a iesit o bautura usor iute, cu gust placut.
Cand ai chef de rasfat, poti pregati un caffe frappe. Sincera sa fiu, nu am mai baut un frappe de cel putin 10 ani, asa ca pe acesta l-am savurat pe-ndelte, afara, la soare. Pentru frappe am pus 400 ml bautura de soia in blender, am adaugat 4 lingurite de orz cu cafea, 4 cuburi de gheata, 2 linguri sirop de cocos si vrum, vrum la viteza maxima pentru a omogeniza si a face spuma. Am facut un sos de cacao din putin ulei de cocos si cacao pe care l-am pus pe interiorul paharului care a fost tinut in prealabil in frigider si apoi am pus bautura, am ornat cu frisca si cacao nibs.
La pranz am avut “rechin” vegan alaturi de cartofi natur, fasole verde pastai, morcovi si avocado. Acest preparat a fost aproape pe placul tuturor, mai putin pe placul celui mic. “Rechinul vegan” este un produs fara gluten si are in compozitie soaia, ulei de flaorea soarelui, pasta de tomate, faina de lupin, condimente si ceapa iar mie si baiatului celui mare ne-a placut foarte mult.
La cina am pregatit tot ceva rapid, si anume paste din hrisca, acestea fiind paste fara gluten. Am fiert pastele de hrisca in apa cu sare si am scurs apa. Am avut un sos de rosii cu papaya, usor picant, caruia i-am dat un clocot si l-am pus peste paste. Am presarat si putin parmezan vegan si asta a fost!
In fiecare zi de luni, vei gasi pe site-ul GoVeggie reduceri la o multime de produse. Incearca si tu Green Monday!
P.S. Inca poti comanda cartea mea, “Dulce si Sarat”, cu 54 retete sanatoase, cu si fara foc, aici.
Zile frumoase iti doresc, Alina!
Ioana Licareti says
Un blog deosebit. Felicitari! ☺️
Alina Stan says
Multumesc, Ioana!