Prima oara am mancat orez Biryani in India; de atunci il gatesc cu mare placere, avand o aroma unica 🙂
Este un orez aromat cu legume si multe condimente. Il recomand gurmanzilor si nu numai 😉
Orez Biryani
Author:
Ingredients
- [u][b]Ingrediente pentru pregatirea orezului:[/b][/u]
- 250 gr orez basmati inmuiat 1 ora
- sare roz de Himalaya
- piper negru proaspat macinat
- 6 buc. cardamon
- 6 buc. cuisoare
- [u][b]Ingrediente pentru pregatirea legumelor:[/b][/u]
- ulei masline
- 1/2 lingurita chimion pudra
- 1/4 lingurita cardamon pudra
- piper negru macinat proaspat
- 1/8 lingurita cuisoare pudra
- 1/8 lingurita scortisoara pudra
- 2 frunze dafin
- 1 cm ghimbir ras
- 300 gr conopida (cantitate neta, fara cotor)
- 120 gr morocov tocat
- sare roz Himalya
- 1/4 lingurita coriandru pudra
- 1/4 lingurita turmeric pudra
- 1/4 lingurita garam masala
- 2 linguri zeama lamaie
- 2 linguri pasta rosii facuta in casa
- 100 ml apa
- 1 lingura usturoi verde tocat sau uscat
- 100 gr caju crud tras la tigaie
- 40-50 gr. stafide
Instructions
- Orezul inmuiat l-am fiert in proportie de 90% impreuna cu sarea, piperul, cardamonul si cuisoarele.
- Odata fiert, l-am strecurat si l-am lasat intr-un vas acoperit, pentru a se pastra cald.
- Intr-un wok de ceramica am pus ulei de masline, cand s-a incins am adaugat chimion, cardamon, piper, cuisoare, scortisoara, frunze dafin, ghimbir ras si am lasat pe foc 1 minut.
- Am adaugat in wok buchetele mici de conopida si morcovi tocati; am pus sare, coriandru pudra, turmeric pudra, garam masala si am lasat wokul acoperit la foc mic pentru 4-5 minute.
- Am pus zeama de lamaie, pasta de rosii, apa si am lasat sa se patrunda legumele; apa se va evapora in aproximativ 10 minute.
- Odata evaporata apa, am adaugat usturoiul verde de la congelator si am lasat pe foc 1-2 minute. Se poate pune si usturoi uscat.
- Separat intr-o tigaie fara ulei, am tras caju-ul putin la tigaie. Spre final am adaugat langa caju si stafidele si le-am lasat si pe ele aproximativ 1 minut.
- Vom imparti orezul si legumele in 3 parti; eu am scos cardamonul si cuisoarele.
- Punem cate un start de orez iar apoi un strat de legume pana cand terminam compozitiile iar deasupra punem caju-ul si stafidele trase la tigaie.
Notes
Orezul poate fi mancat ca atare sau impreuna cu un sote de spanac 🙂
Ana says
voiam sa te intreb de unde ai cumparat vasul acela indian de prezentare!
Buna!
Insa am citit in randul 1 ca prima data ai mancat acest orez in India,,deci e f clar de unde vasul! Eu nu am nici o sansa sa ajung in india,din pacate!
Imi plac teribil retetle tale si fotografiile…te urmaresc de ceva timp,doar ca vin cam rar cu comentarii.
felicitari pt blog!
aromedepoveste says
Buna Ana,iti multumesc pentru vizite :). Da, vasul l-am luat din India. Obisnuiesc sa imi cumpar cate ceva de prin locurile vizitate, iar cum imi place sa gatesc, acel ceva se concretizeaza intr-un mic accesoriu de bucatarie 😉
Multumesc inca o data si te astept oricand si cu comentarii 😉
Seara buna!