Ce spuneti de un desert fara zahar, fara lactoza, insiropat cu putina cafea si o crema fina cu mascarpone? Da, aceasta rulada Tiramisu este fara zahar, ingredient pe care l-am inlocuit cu xylitol si fara lactoza pentru ca am folosit mascarpone fara lactoza.
Te asigur ca merita sa o pregatesti macar o data ca sa o treci pe lista deserturilor preferate. Se face usor si este de senzatie.
Xylitolul este un inducitor natural, obtinut din coaja de Mesteacan Finlandez si are aproximativ jumatate din caloriile zaharului. Gustul este dulce, racoritor, iar indicele glicemic este 7. Xylitoul se gaseste in mod natural in fibrele multor fructe, legume, cereale, scoarta mesteacanului.
Imi place acest gen de desert pentru ca nu da mari batai de cap, iar daca il ornezi frumos, il poti face chiar festiv 🙂
Eu l-am umplut cu crema mascarpone fara lactoza si l-am insiropat cu cafea, insa se poate umple si cu gem, frisca, crema de vanilie sau ciocolata si puteti pregati un sirop din lime, lamaie, apa si putin indulcitor pentru a-l insiropa.
In perioada 1–30 noiembrie puteti achizitiona orice produs din gama Edulcorem si Steviorem cu o reducere de 10%, de pe www.laboratoareleremedia.ro, folosind codul EDULCOREM10.
Rulada Tiramisu-fara zahar si fara lactoza
Echipament
- tava (40 x 32)
- cuptor
- hartie pentru copt
Ingrediente
Foaia
- 4 buc oua (200 gr, cantitate neta)
- 100 g xylitol pudra
- 1 lgt esenta vanilie
- 100 g faina cernuta
Crema
- 100 g frisca lichida vegetala (50g+50g)
- 2 g cafea instant
- 50 g xylitol pudra
- 500 g mascarpone fara lactoza (la temperatura camerei)
- 70-80 ml cafea/expreso pentru insiropat
- 2-3 lgt cacao pudra
Instructiuni
Blatul:
- Pornim cuptorul la 180°C.
- Punem in bolul unui robot de bucatarie, ouale, esenta de vanilie, sarea, xylitolul pudra si mixam la viteza medie 5-7 minute pana cand compozitia isi schimba culoarea si devine mai deschisa si pufoasa.
- Adaugam faina cerunta si o incorporam cu spatula, cu miscari usoare, de jos in sus.
- Transferam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, nivelam compozitia si o introducem in cuptorul preincalzit pentru 10-12 minute.
- Punem un prosop de bucatarie curat pe masa, desfacem usor foaia de copt de pe blat, cat inca este fierbinte, transferam blatul pe propsop si rulam pentru a-i da forma.
- Il lasam la racit 1-1½ ora si il insiropam.
- Pentru insiroparea blatului folosim o pensula cu care distribuim cafeaua pe blat, in mod egal. Nu este o insiropare ca la tort, ci intr-o cantitate mai mica.
Crema:
- Intr-un ibric punem 50 g frisca lichida, o aducem la punctul de fierbere, iar apoi o luam de pe foc, adaugam cafeaua instant si amestecam pentru a o dizolva.
- Adaugam si restul de 50 g frisca lichida rece, astfel racim compozitia.
- Intr-un castron sau robot de bucatarie punem xylitolul pydra, mascarpone (eu, fara lactoza), frisca lichida cu cafeaua dizolvata (deja rece) si mixam pentru scurt timp, cat sa obtinem o crema fina.
- Crema o intindem peste blatul (deja rece) de pandispan, rulam si dam la rece pentu 1-2 ore, dupa care se pudreaza cu cacaco.
- Se portioneaza si se serveste langa o cafea.
Observatii
Nu uitati sa incercati reteta si va astept pe Facebook sau Instagram cu poze 🙂
Toate cele bune, Alina
Leave a Reply