O reteta de sezon cu mere si nuca, cu indulcitor, iar foile se pregatesc extrem de usor, fara sa mai intinzi aluatul.
Pentru indulcirea prajiturii am folosit eritritol care este un zahar non-caloric, obtinut prin fermentatie, mai putin dulce ca zaharul, avand circa 60-70% din dulceata zaharului obisnuit.
Eu am pus si nuca deasupra pentru ca imi place mult combinatia, insa puteti sari pasul daca nu e pe placul vostru.
Inainte sa va las reteta, am pentru voi o surpriza: in perioada 1–30 noiembrie puteti achizitiona orice produs din gama Edulcorem si Steviorem cu o reducere de 10%, de pe www.laboratoareleremedia.ro, folosind codul EDULCOREM10.
Prajitura turnata cu mere si nuca-fara zahar
Echipament
- tava 20 x 30 cm
- cuptor
Ingrediente
Compozitia
- 1 kg mere (cantitate neta, deja curatate)
- 60 g eritritol (3 lg)
- 8 g scortisoara pudra (1 lgt plina)
Foile
- 2 buc oua (140 gr cu tot cu coaja)
- un praf de sare
- 140 g eritritol (7 lg)
- 240 g faina cernuta (12 lg)
- 1 praf de copt
- 100 g ulei (floarea soarelui, struguri) (10 lg)
- 180 g lapte (eu am folosit vegetal) (12 lg)
- esenta vanilie
- unt (pentru uns tava)
- 1 lg faina (pentru tapetat tava)
- 40 g nuca (tocata grosier)
Instructiuni
- Pornim cuptorul la 180°C.
- Curatam merele de coaja, scoatem cotorul si le taiem in cubulete de aproximativ 1-1,5 cm.
- Punem merele la calit impreuna cu eritritolul, amestecam din cand in cand, iar la final adaugam scortiosoara.
- Pentru foi, spumam ouale cu sare si eritritol cu ajutorul unui tel sau a unui robot de bucatarie.
- Adaugam treptat uleiul si incorporam usor.
- Adaugam faina cernuta si praful de copt in 3 transe, alternand cu laptele, iar la final punem si esenta de vanilie.
- Tapetam tava cu unt si faina si scuturam surplusul de faina.
- Punem jumatate din compozitia de aluat in tava si introducem in cuptorul preincalzit pentru 12-13 minute.
- Scoatem tava din cuptor si adaugam merele calite, nivelam cu ajutorul unei spatule si acoperim cu restul aluatului ramas.
- Presaram nucile toacte grosier, introducem in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem in continuare inca 35 minute.
Ganduri bune, Alina
Vera says
Am facut astazi prajitura, un pic imprpvizata la faina ( 100g faina de ovaz si restul alba) si la îndulcitor ( miere la aluat si sirop de curmale la umplutura)
Ce aroma minunata, mm mm.. ce delicioasa.
Multumesc de reteta ❤ o sa fie salvata la favorite ????
Alina Stan says
Buna, Vera multumesc pentru parerea lasata pe blog si pentru variantele de inlocuitori.
Ganduri bune!
Alina