In luna mai, promovata ca si luna internationala de lupta impotriva alergiilor si a alimentatiei fara gluten, Alimente Speciale.ro alaturi de The Smart Cuisine si 11 bloggeri culinari, isi propun sa traga un semnal de alarma asupra modului de alimentație. #Mananc Responsabil este o campanie cu retete pentru persoanele cu regim special de alimentatie, cum este intoleranta la gluten/ lactate/zahar, diabetici. Dupa budinca de tapioca cu capsuni, azi am facut tort fara gluten, cu morcovi, mascarpone si lamaie.
Ingrediente:
Ingredinte blat:
- 150 ml ulei cocos
- 150 gr zahar cocos
- 5 oua de tara
- 2 lingurite esenta vanilie
- 150 gr faina migdale
- 150 gr faina fara gluten
- 10 gr scortisoara (2 lingurite)
- 2,5 gr nucsoara (1/2 lingurita)
- 1 lingurita praf de copt fara gluten
- 1 lingurita bicarbonat
- 230 gr morcovi rasi pe razatoarea mica (cantitate neta-deja curatati)
- 25 gr zeama lamaie
- 40 gr stafide brune
- 40 gr nuci pecan tocate
Ingrediente crema:
- 750 gr mascarpone
- 1 1/2 lingurita vanilie
- 40 ml zeama lamaie
- 15 gr coaja lamaie bio
- 130 gr miere salcam
- 2 lingurite agar-agar (gelatina vegetala)
- 150 ml apa fiarta pt gelatina
- 15 gr nuci pecan pentru decor
- 1 lingurita coaja lamaie bio pentru decor
Metoda preparare tort cu morcovi, mascarpone si lamaie – fara gluten:
- Am pus in vasul robotului: uleiul de cocos topit, zaharul de cocos, ouale, esenta de vanilie si am mixat.
- Separat intr-un castron am pus: faina de migdale, faina fara gluten, scortisoara, nucsoara, praf de copt, bicarbonat si am amestecat.
- Acest amestec l-am pus peste cel din vasul robotului si am mixat la viteza medie pana cand s-a omogenizat.
- Morcovii i-am ras pe razatoarea mica si i-am adaugat peste compozitie.
- Tot aici am pus stafidele, nucile pecan tocate si am mixat usor pentru a nu la marunti prea mult.
- Jumatate din compozitia obtinuta am pus-o intr-o tava cu pereti detasabili de 18 cm unsa cu ulei de cocos si tapetata cu faina fara gluten.
- Am pus tava in cuptorul preincalzit si am lasat-o 35 minute la 180 grade Celsius.
- Cand tortul a fost gata , l-am lasat sa se raceasca bine si apoi l-am scos din forma.
- Cu compozitia ramasa am facut al doilea blat, urmand pasii de mai sus.
- In timpul in care blaturile au stat la racit, am facut crema de mascarpone cu lamaie.
- Am pus mascarpone in vasul robotului, am adaugat vanilia, zeama de lamaie, coaja de lamaie, mierea si am mixat la viteza medie.
- Gustati pentru a vedea daca doriti mai dulce.
- Am pus cei 150 ml apa la fiert, iar cand a dat in clocot am adaugat agar-agar si am amestecat continuu, lasand sa fiarba 2 minute.
- Gelatina fiarta am pus-o usor, amestecand continuu in crema de mascarpone.
- Crema de mascarpone am impartit-o in 4 parti.
- Blaturile celor 2 torturi le-am taiat in 2, deci vom avea 4 bucati de blat si punem peste fiecare blat un strat de crema.
- Dupa ce am terminat cu crema, am ornat cu nuca pecan tocata, lamaie si l-am pus putin la frigider.
Leave a Reply