Tort fara gluten cu menta si mascarpone

tort-fara-gluten-cu-menta-si-mascarpone

In Ciocolata, Deserturi, Retete fara gluten, Retete ovo-lacto-vegetariene, Torturi/Tarte by Alina StanLeave a Comment

Tort cu mascarpone si menta (23)Un desert festiv, cu faina fara gluten pregatit pentru campania Un Craciun dulce si fara gluten cu dr. Schar! prin intermediul Dr.Schär , gazda campaniei fiind Ruxandra, de la Gourmandelle. 

Boala celiaca  este declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Simptomele bolii se pot instala precoce  la copii, insa si la adulti, rudele de gradul I a pacientilor cu aceasta afectiune, avand un risc crescut de a dezvolta boala celiaca.

Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, de 16 cm.

tort-fara-gluten-cu-menta-si-mascarpone

Tort fara gluten cu menta si mascarpone
 
Autor:
Ingrediente
  • Ingrediente blat:
  • 100 gr zahar brut
  • 200 gr Mixt Universal fara gluten Dr. Schär
  • 20 gr cacao alcalinizata
  • un praf de sare
  • ¾ lingurita praf de copt stins cu otet de mere
  • ½ lingurita bicarbonat stins cu otet de mere
  • 3 oua de tara
  • 120 ml ulei cocos
  • 160 ml lapte migdale
  • Sirop:
  • 70 ml apa calduta
  • ½ lingura miere salcam
  • ½ lingurita esenta menta sau dupa gust
  • Ingrediente crema:
  • 250 gr mscarpone
  • 150 gr iaurt grecesc
  • 70 gr miere salcam
  • 2 lingurite esenta menta sau dupa gust
  • 2 lingurite gelatina (eu am folosit agar-agar)
  • Decor:
  • ciocolata neagra
  • rodie
Click pe ingredientele verzi pentru a le cumpara!
Instructiuni
  1. Blatul: am pus in bolul mixerului ingredientele uscate: zaharul, faina fara gluten, cacao, sare, praful de copt si bicarbonatul stins cu otet de mere si am amestecat totul.
  2. Peste ingredientele uscate am adaugat galbenusurile si am mixat inca 2-3 minute.
  3. Dupa incorporarea galbenusurilor, am pus treptat, mixand in acelasi timp, uleiul de cocos care poate fi inlocuit cu un alt tip de ulei.
  4. Am adaugat laptele de migdale (sau un alt tip de lapte) mixand inca 2-3 minute.
  5. La final am adaugat albusurile batute separat spuma cu un praf de sare (cand intoarceti castronul, spuma nu trebuie sa cada) pe care le-am incorporat usor cu o spatula in compozitia de mai sus, amestecand de jos in sus.
  6. Compozitia obtinua am asezat-o in tava de tort, unsa cu ulei de masline si am introdus-o in cuptorul preincalzit pentru o perioada de aproximativ 35 minute, la o temperatura de 180 grade Celsius. Pentru a fi siguri ca este copt, efectuati testul cu scobitoarea; cand a fost gata, eu am lasat blatul in cuptor cu usa larg dechisa pentru inca 30 minute pentru a se raci.
  7. Am scos tortul si l-am asezat invers pe un tocator (cu partea de sus, in jos) pentru a fi plat. L-am lasat la racit aptoximativ 2,5 ore iar apoi l-am taiat in 3 parti egale.
  8. In acest timp am facut siropul din apa calduta in care am dizolvat mierea si am adaugat esenta de menta. In functie de concentratia esentei, puteti modifica cantitatea.
  9. Crema: am pus in bolul robotului de bucatarie, mascarpone la temperatura camerei si am mixat; am adaugat iaurtul, mierea si esenta de menta si am mixat din nou.
  10. La final am adaugat gelatina; eu am folosit o gelatina naturala, agar-agar, pe care am amestecat-o cu apa fiarta si am lasat-o la fiert 2 minute, amestecand continuu. Dupa incorporarea gelatinei in crema, am lasat-o in frigider pentru 10 minute.
  11. Am asezat prima parte a blatului pe un platou, l-am insiropat, am impartit crema in 3 parti egale si am asezat o parte din crema peste blatul insiropat. Repetam operatiunea blat-crema cu urmatoarele 2 blaturi pe care le insiropam (insiroparea o facem dupa ce asezam blaturile pe crema deoarece riscam sa se rupa).
  12. Deasupra am terminat cu un strat de crema, pe care am presarat ciocolata neagra si rodie.

Tort cu mascarpone si menta (14)

Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Thermomix este un aparat care incorporeaza functiile a 12 aparate iar gatitul devine o joaca. Rezerva-ti acum locul o demonstratie gratuita ca sa-l vezi in actiune si sa gatesti cu el simplu si delicios. Completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

thermomix

Cartea mea de retete, DULCE SI SARAT poate fi comandata online, aici.

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

Sumar
Numele Retetei
Tort fara gluten cu menta si mascarpone
Publicata pe
Nota medie
5 Based on 5 Review(s)
THERMOMIX

Leave a Comment

Da-i o nota retetei: