Tort premiant – raw de capsuni si ciocolata

Tort premiant - raw de capsuni si ciocolata

In Ciocolata, Desert raw (hrana vie), Desert vegan (de post), Deserturi, Retete fara gluten, Retete raw, Retete vegane (de post), Torturi/Tarte by Alina Stan25 Comments

Tort premiant - raw de capsuni si ciocolata

Tort premiant - raw de capsuni si ciocolata
Tort premiant - raw de capsuni si ciocolata
 

L-am numit “tort premiant” pentru ca este facut cu ocazia terminarii clasei a II-a de catre baiatul meu cel mare.

De data aceasta am ales sa folosesc agar-agar, o gelatina vegetala, care ajuta la inchegarea compozitiei si care are un continut proteic ridicat.

Ingrediente necesare pentru un tort cu diametru de 24 cm:

Crusta:

  • 160 gr nuca romaneasca hidratata peste nopate
  • 160 gr curmale fara samburi, hidratate pentru 30 minute
  • 1 lingurita scortisoara
  • 4 linguri unt cacao topit la bain-marie
  • 2-3 linguri fulgi de cocos pentru tapetat tava

Compozitie capsuni:

  • 200 gr caju inmuiat in apa peste nopate
  • 400 gr capsuni proaspeti
  • 1 1/2 pastaie vanilie
  • 3 linguri miere salcam sau alt indulcitor natural
  • 1 1/2 lingurita agar-agar (gelatina vegetala)
  • 100 ml apa

Compozitie ciocolata:

  • 200 gr caju inmuiat in apa peste noapte
  • 160 ml apa
  • 1 lingura pudra roscove
  • 1 1/2 lingura cacao alcalinizata
  • un praf de sare
  • 3-4 linguri miere salcam sau alt indulcitor natural
  • 1 1/2 lingurita agar-agar (gelatina vegetala)
  • 100 ml apa

Glazura de capsuni:

  • 170 gr capsuni proaspete
  • 1-2 linguri miere sau alt indulcitor
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 3/4 lingurita agar-agar (gelatina vegetala)
  • 90 ml apa

Pas cu pas spre tortul delicios :)

Crusta: am pus nuca hidratata si curmalele in robotul cu lama in S si am procesat pana cand am obtinut o crema fina. Cand este gata, adaugam scortisoara, untul de cacao topit la maxim 40 grade Celsius si mai procesam putin.

Presaram nuca de cocos in tava si apoi intindem compozitia cu mana. Daca este prea lipicioasa, puteti sa va umeziti putin mainile cu apa.

Odata intinsa crusta, am pus tava in congelator pentru 20 minute, timp in care am pregatit compozitia de capsuni.

Compozitia de capsuni: am pus caju in robotul cu lama in S si am procesat. Cand este gata il punem intr-un castron.

Punem apoi in robot capsunii, semintele din pastaia de vanilie, miere, procesam si adaugam in castron peste caju. Amestecam bine cu o spatula.

Pentru a pregati gelatina vegetala, am pus 100 ml apa la fiert, iar cand a dat in clocot am adaugat agar-agar. Am amestecat cu un tel mic, am lasat sa fiarba 1 minut si apoi am incorporat gelatina in compozitia de capsuni. Cand puneti gelatina, amestecati bine pentru a se inchega.

Compozitia de caju cu capsuni am pus-o peste crusta si am dat-o la congelator pentru 10-15 minute, timp in care am pregatit compozitia de ciocolata. E nevoie sa stea doar putin la rece pentru a se intari gelatina.

Compozitia de ciocolata: am procedat la fel ca si la compozitia de capsuni. Am procesat caju-ul in robotul cu lama S, adaugand treptat apa. Cand am obtinut crema fina, am pus pudra de roscove, cacao, sare, miere si am continuat amestecarea lor.

Am facut gelatina vegetala din 100 ml apa fiarta, in care am adaugat agar-agar. Procedeul este la fel ca si cel descris mai sus. Gelatina obtinuta am incorporat-o in compozitia cu ciocolata.

Amestecul obtinut l-am pus peste cel de capsuni si le-am lasat la congelator pentru 10 minute, pana cand am terminat glazura de capsuni.

Glazura capsuni: am procesat capsunii curatati si spalati in robotul cu lama in S, adaugand apoi pudra de vanilie si miere dupa gust.

Am facut gelatina vegetala din 90 ml apa si 3/4 lingurita agar-agar, pe care am incorporat-o in compozitia cu capsuni pentru glazura.

Aceasta compozitie am pus-o peste cea de ciocolata si am lasat tortul la frigider timp de 1 ora. Nu mai este nevoie de congelator.

Tort premiant pentru preminati!

Vacanta placuta si o vara frumoasa!

Tort premiant - raw de capsuni si ciocolata

THERMOMIX

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Tort premiant – raw de capsuni si ciocolata
Publicata pe
Nota medie
5 Based on 1 Review(s)

Comments

  1. Mirela

    Vacanta placuta sa aveti, de acum incolo. Iar tortul arata absolut senzational, mi se pare cam greu de “manufacturat” dar cine stie ? … poate ne incumetam si noi, altii, vreodata, in sensul asta :)

    1. Arome de poveste

      Mi se pare mult mai simplu sa faci un tort raw decat un tort care trebuie copt.
      Pui totul in robot, zum-zum si alegi intre congelator si gelatina vegetala. Nu se lasa la mijloc, nu stai sa urmaresti daca s-a copt sau nu…poate totusi incercati intr-o tava cu diamtreu mai mic.
      Multumim pentru urari. O vara frumoasa!

      1. Mirela

        Da, e buna ideea cu gramajul la jumatate la toate si intr-o tava mai micuta 😉 . Multumesc si eu, oricum ne mai vedem pe aici pe parcursul verii care incepe (sa speram ! ) .

  2. Andrei Tudor

    Arata frumos si delicios, insa nu vreau sa ma gandesc la costurile pe care le presupune “confectionarea” acestei bunatati.

    1. Arome de poveste

      Costurile nu sunt de speriat insa pana nu incerci nu te poti convinge 😉
      Trebuie sa fii atent de unde iti faci cumparaturile pentru ca sunt magazine care vand aceleasi produse la un pret mai mare.

  3. Iulia

    Buna! Oare as putea inlocui agar-agar cu tarate de psilium? Si astea se fac gel… Dar nu stiu cat sa pun

    1. aromedepoveste

      Eu am folsit psilium doar in cantitati mai mici (cate 1 lingurita) la diverse budinci sau inghetata. Nu stiu ce cantitate ar trebui sa pui in acest caz.

  4. Florentina

    Suna foarte bine reteta, chiar ma tenteaza sa o incerc. Insa agar agar-ul are un pret exorbitant dupa mine. Oare nu pot incerca sa-l fac cu gelatina animala?Ai vreo idee?

    1. aromedepoveste

      Florentina, eu am folosit agar-agar pentru ca este un produs natural, insa poti folosi orice fel de gelatina. Daca vrei sa nu folosesti gelatina animala, poti incerca de la Dr Okter gelatina vegetala; eu nu am incercat-o, insa ma vazut in magazine.
      Seara buna!

    1. aromedepoveste

      Patricia, si eu fac torturi cu fructe congelate si sunt multumita. Bineinteles, ca depinde si de aroma fructelor :)

    1. Alina Stan

      Mihaela, Tapioca este doar un liant, pe cand agar-agar este o gelatina care incheaga foarte bine crema. Nu este acelasi lucru.

  5. andreea gurgu

    as putea folosi tarate de psylium in locul agar-agarului? sa respect cantitatea oare sau pun mai mult? multumesc

    1. Alina Stan

      Andreea, daca renunti la agar-agar, trebuie sa pui psylium si unt de cacao sau ulei de cocos pentru a se lega compozitia. Taratele vor ingrosa compozitia iar uleiul de cocos sau untul da cacao va lega compozitia. Legat de cantitatea de psylium, nu as putea sa-ti spun cat sa pui. Asta este in functie de cat de subtire este compozitia. Oricum vei pune ulei de cocos sau unt de cacao si vei pune la congelator tortul pentru a se intari.

      1. andreea gurgu

        eu din nou :) ce diametru are forma ta? sa stiu cum sa adaptez cantitatile :) multumesc :*

        1. andreea gurgu

          am orbul gaini!!! scrie sa vada toata lumea dar nu si eu ;)) mersi oricum 😉

          1. Alina Stan

            Buna Andreea, hai ca iti raspund abia acum…am fost prinsa… baiatul cel mare a facut varicela :)
            Cum a iesit tortul?

    1. Author
      Alina Stan

      Acest tort este un tort fara procesare termica si fara poduse de origine animala. Daca vreti sa inlocuiti untul de cacao, il puteti inlocui cu ulei de cocos doar ca blatul va fi putin mai moale.

Leave a Comment