Din punct de vedere botanic, arahidele apartin familiei de leguminoase. Continutul bogat in grasimi al arahidelor le face usor de macinat intr-o pasta.
Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos daca este preparat acasa si este consumat cu moderatie. Raportul de grasimi saturate si nesaturate din untul de arahide este acelasi cu cel al uleiului de masline.
Prima oara cand am gustat unt de arahide nu mi-a placut, era unt cumparat din comert, insa de curand am incercat sa-l fac acasa si recunosc ca imi place foarte mult pe felii de mar 🙂
Unt de arahide
Ingrediente
- 300 gr arahide crude
- 1/4 lingurita sare
- 30-40 grame miere 2 linguri sau alt indulcitor dupa gust
- 150 gr apa calda
Instructiuni
- Am pus arahidele in tava, pe hartie de copt si le-am introdus in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius.
- Le-am lasat pana cand si-au schimbat putin culorea (aproximativ 10 minute).
- Atentie la timpul din cuptor pentru ca se pot arde foarte usor.
- Dupa ce le-am scos din cuptor, le-am lasat la racit iar apoi am luat coaja de pe ele.
- Coaja se ia foarte usor, trecand mana prin arahide si frecandu-le usor intre palme.
- Am transferat arahidele in robot si am dat la viteza maxima.
- Din cand in cand am mai oprit robotul pentru a da compozitia jos de pe peretii vasului.
- Cu rabdare, in aproximativ 5-6 minute, se va transforma totul intr-o pasta.
- Untul poate fi lasat simplu si atunci ne oprim aici sau putem adauga sare si miere.
- Eu am adaugat sare si miere si am procesat din nou.
- Daca adaugam miere este nevoie sa adaugam si putin apa, pe care o vom pune treptat in functie de consistenta dorita.
Observatii
Daca apa adaugata la untul de arahide este fierbinte, acesta va avea o culoare mai deschisa.
Se poate pastra intr-un borcan in frigider aproximativ 7-10 zile.
Inca poti cumpara un exemplar din cartea mea cu retete vegane/de post si dulciuri raw, “DULCE SI SARAT” !!! Comenzi aici: https://aromedepoveste.ro/dulce-si-sarat/
Leave a Reply