
Sper ca si voi sunteti bine, noi #stamacasa cu totii; avem norocul ca putem lucra de acasa si lucrurile se desfasoara foarte aproape de normal. Cei drept, gatesc in fiecare zi pentru ca baietii au crescut si sunt si in vacanta 🙂 Din fericire pentru ei, am gatit zi de zi un alt preparat, din nefericrie nu am nici o poza Asta e viata cu baietii!
Cu siguranta in aceste zile multi dintre noi gatim, incercam diverse retete, asa ca probabil vom deveni bucatari pana la sfarsitul izolarii.
Astazi va las o reteta de cozonac de post, deci fara lactate, fara oua, reteta pe care o pregatesc de aproximativ 5 ani, asadar este o reteta deja probata de multe ori. Cozonacul este unul pufos, gustos, iar cei care l-au gustat nu s-au gandit o secunda cum ca ar fi de post. Va provoc sa il incercati!
Eu am folosit si stafide si rahat, insa puteti renunta daca nu sunt pe placul vostru.
Daca cautati o reteta de cozonac clasic, cu lapte si unt aveti una aici.
Pentru cei care detin Thermomix, gasiti reteta adaptata, la finalul retetei clasice, la NOTE.
Inainte sa va las reteta, toti abonatii blogului pot avea careta mea de retete, “Dulce si Sarat” la un pret special de 29 lei (cu transport inlcus) cu conditia ca plata sa se faca direct in contul AROME DE POVESTE SRL, cont RO56 INGB 0000 9999 0642 3243. Dupa ce faceti plata imi lasati adresa de livrare si un telefon in privat pe pagina de Facebook sau imi trimiteti un mail la: alina@aromedepoveste.ro.
A doua varianta de plata este prin Revolut (0722.760.240), cu mentionarea adresei de livrare in cadrul platii sau o trimiteti pe alina@aromedepoveste.ro sau in privat pe pagina de Facebook.
La comeziile de pe site, scrieti la observatii “abonat” si voi avea grija sa beneficiati de aceasta oferta.

Cozonac vegan
Echipament
Ingrediente
Maia
- 50 g drojdie proaspata sau 14 gr drojdie uscata
- 100 ml lapte migdale caldut (sau alt tip de lapte vegetal)
- 4 linguri faina
Aluat
- 1 kg faina cu proteina peste 11%
- 500 ml lapte migdale sau alt tip de lapte vegetal
- ¾ lingurita rasa curcuma pentru culoare
- 200 gr zahar brut
- ½ lingurita sare
- esenta vanilie
- coaja lamaie
- 230 ml ulei floarea soarelui
Compozitie
- 600 gr nuca usor coapta
- 300 ml lapte migdale sau alt tip de lapte vegetal
- 80 gr cacao
- 100 gr zahar brut
- 100 gr stafide
- 150 gr rahat
- esenta rom
- ¼ lingurita sare
Decor
- 3-4 linguri miere pentru uns
- 30 gr nuca coapta tocata grosier
Instructiuni
- Pentru a face maiaua, punem intr-un bol faina, facem in mijloc un locas in care adaugam drojdia maruntita sau uscata, zaharul si la final adaugam si laptele caldut, la aproximativ 37 grade Celsius.
- Punem bolul acoperit cu o pelicula sau prosop de bucatarie, deoparte si il lasam aprox 15 minute.
- Laptele de migdale sau orice lat tip de lapte il puteti pregati acasa, extrem de usor. Aveti nevoie de un blender si migdale/caju/alune/ovaz/nuci/orez/cocos. Va las si cateva retete de lapte pregatit acasa: lapte de cocos, lapte de caju, lapte de migdale.
- Punem stafidele la hidratat in apa fierbinte cu rom sau esenta de rom.
- Coacem usor nuca la cuptor la 160 grade, aproximativ 5 min.
- Pentru aluat, cernem faina intr-un bol mare, adaugam laptele caldut, curcuma, zaharul, sarea, esenta vanilie, coaja lamaie si amestecam totul.
- Adaugam si maiaua si framantam iar apoi incepem sa punem uleiul in fir subrire, framantand continuu.
- Aceasta este varianta clasica, insa cei care au Thermomix, stiu cat de simplu se face cozonacul cu el :).
- Trebuie sa obtinem un aluat elastic, deci framantam atat cat este nevoie.
- Cand aluatul a ajuns la consistena buna, ungem un bol cu ulei si punem aluatul in bol, in acoperim cu un tifon/prosop si il lasam la dospit aproximativ 1 ora, ferit de curenti de aer.
- Cat timp sta aluatul la dospit, pregatim umplutura: nuca usor coapta, o macinam si o punem intr-un bol, adaugam laptele vegetal, cacao, zaharul, stafidele hidratate, si sarea.
- Amestecam totul si obtinem o compozitie groasa pe care o vom intinde pe fieare dintre cele 4 parti de aluat.
- Daca este prea vartoasa, mai adaugam 2-3 linguri de lapte vegetal.
- Cand aluatul este dospit, il impartim in 4 parti egale si le mai lasam sa stea inca 10 minute pe blatul de lucru uns cu ulei.
- Din aceasta compozitie se pot face, fie 2 cozonaci grasi (tava de 30 cm x 16 cm) sau un cozonac grasut (30 cm x 16 cm) si 2 cozonaci putin mai mici (30 cm x 12 cm).
- De data aceasta am facut 2 cozonaci grasuti.
- Compozitia pentru umplutura o vom imparti si pe ea in patru parti egale.
- Fiecare parte de aluat am intins-o, inntr-o forma dreptunghiulara, de aproximatix 5-6 mm si am pus compozitia cu nuca si din loc in loc, rahatul taiat cubulete.
- Am rulat fiecare parte, iar apoi le-am impletit, doua cate doua.
- Tavile le-am uns cu ulei, am pus hartie de copt si am asezat cozonacii, i-am acoperit si i-am lasat din nou la dospit pana cand ajung la marginea tavii (aproximativ 1 ora).
- Am preincalzit cuptorul la 180 grade Celsius, am introdus cozonacii pe care i-am uns inainte cu ulei si i-am copt 50 minute.
- Dupa 30 minute, pentru a nu se arde cozonacii, i-am acoperit cu o hartie de copt uda si stoarsa si am redus la 170 grade Celsius.
- Cand scoatem cozonacii , ii lasam in tava 5 minute, timp in care ii ungem cu miere si presaram nuca, iar apoi ii scoatem pe un gratar.
Observatii
Cum va spuneam, la Thermomix, cozonacul este framantat in 10 mimute la propriu, umplutura ii mai ia 3 minute, timp in care poti face altceva si in rest iti ramane timpul pentru dospit, intins aluatul si timpul pentru copt.
Daca sunteti interesati sa-l vedeti in actiune sau doriti sa-l comandati, ma puteti contacta pe pagina de Facebook sau in acest formular.
Va doresc zile frumoase alaturi de familiile voastre, sa va acordati mai mult timp voua, sa faceti lucruri pe care inainte nu le-ati facut pentru ca nu aveati timp, sa va iubiti si sa fiti optimisti.
Sarbatori cu lumina!
Alina
Extraordinar de bun,multumesc pt reteta.Am facut doar o mica modificare,in loc de ulei de floarea soarelui am folosit unt de cocos
Ma bucur ca v-a placut si multumesc pentru feedback.
Va mai astept pe blog!
Ganduri bune, Alina