Dupa reteta de paste gratinate cu sos de branza care se pare ca a avut mare succes si la voi, asta dupa mesajele primite, astazi vin cu o pizza cu blat subtire, usor picanta.
Am creat un obicei ca la final de saptamana sa pregatim pizza. Pregatesc aluatul dis-de-dimineata, iar spre dupa amiaza cand ne stangem pe acasa si ne mai linistim, doar feliez ingredientele pentru topping.
In felul acesta, copiii isi fac dupa preferinta propria lor pizza, care credeti-ma ca este cea mai buna!
De data aceasta, toate ingredientele au fost de origine vegetala. Da, da, chiar si salamul cu chilli si branza Cheddar si Gouda! Gustul si textura lor sunt foarte asemanatoare cu preparatele din carne si branzeturile clasice, fiind o alternativa pentru alimentatia vegana sau perioadele de post.
Aluatul de pizza este unul simplu, din doar cateva ingrediente, neaparat cu oregano, busuioc si ulei de masline. Aluatul il las la dospit in frigider pentru ca asa cum v-am spus, il fac dimineata si il folosesc dupa circa 7-8 ore.
Daca doriti sa il folositi mai repede, il lasati acoperit cu un prosop, la temperatura camerei si in aproximativ 40-60 minute va fi dospit, timpul variind in functie de cate grade sunt in camera.
Pentru un blat mai pufos ar fi bine sa cresteti cantitatile cu 25%.
Aveam cateva rosii primite de la tara, asa ca am zis sa fac si un sos de rosii cu busuioc proaspat. Merita din plin efortul pentru gustul pe care il ofera.
Daca doriti o pizza nepicanta, puteti folosi varianta de salam vegetal afumat, iar ca si toppinguri puteti pune si ciuperci, rosii, rucola, bacon vegetal sau carnaciori vegetali tot de la Verdino.
Pizza Pepperoni – de post
Echipament
- tava 32Ø
- cuptor
Ingrediente
Blat pizza:
- 100 ml apa la temperatura camerei
- ½ lgt zahar
- 1 lgt rasa drojdie uscata
- 200 g faina cernuta
- ½ lgt sare
- ½ lgt oregano uscat
- ½ lgt busuioc uscat
Sos rosii:
- 400 g rosii
- 2 catei usturoi trecuti prin presa
- 10 frunze mari de busuioc proaspat
Topping:
- 60 g ardei capia rosu
- 60 g ardei gras verde
- salam picant de la Verdino
- Cheddar (dat pe razatoare) de la Verdino
- felii Gouda de la Verdino
- frunze de busuioc proaspat
Instructiuni
Blatul de pizza:
- Intr-un castron punem apa, zaharul si drojdia si amestecam pentru a dizolva.
- Adaugam faina cernuta, uleiul de masline, sare, oregano, busuioc si framantam cateva minute pana obtinem un aluat elastic, nelipicios.
- Aluatul obtinut il punem intr-un bol uns cu ulei de masline si il acoperim cu folie sau un prosop. Daca dorim sa il folosim imediat, il lasam la dospit aproximativ 40-60 minute la temperatura camerei, iar daca il folosim mai tarziu il ilasam la dospit la frigider.
Sos de rosii:
- Incepem cu decojirea rosiilor si punem apa la fiert intr-o cratita, iar cand da in clocot oprim focul si adaugam rosiile pe care le crestam la varf, adica le facem o cruce cu ajutorul unui cutit.
- Lasam rosiile in apa fierbinte circa 2-3 minute, le scoatem cu ajutorul unei spatule, le trecem prin apa rece sau le punem intr-un bol cu gheata si le decojim.
- Rosiile decojite le pasam cu ajutorul unui blender, adaugam usturoiul trecut prin presa, frunzele de busuioc tocate si le punem la fiert la foc mic, 10 minute, timp in care mai amestecam.
Asamblare pizza:
- Cu ajutorul facaletului dam aluatului o forma rotunda si il transferam in tava de pizza.
- Punem sosul de rosii pe toata suprafata aluatului intins, adaugam feliile de ardei verde si rosu, salamul cu chilli, branza Cheddar si Gouda si introducem in cuptorul preincalzit la 230°C pentru 12-14 minute.
- Cand scoatem pizza adaugam frunzele de busuioc proaspat.
Iubitorii de pizza vor aprecia cu siguranta simplitatea si gustul acestei pizza usor picanta, cu ingrediente de origine vegetala.
Pune in practica reteta si te astept cu poze! Pofta buna!
Ganduri bune, Alina
Leave a Reply