Batoane din hrisca fara drojdie

Batoane din hrisca fara drojdie

In Paine/Chifle/Batoane, Retete fara gluten, Retete sarate, Retete vegane (de post) by Alina Stan30 Comments

De 10 ani am renuntat sa cumpar paine din comert; prefer sa o pregatesc fie la aparatul de facut paine, fie pun doar aluatul la framantat in aparat si fac chifle sau batoane pe care le pun in cuptor. De obicei fac paine din faina integrala si secara, insa de curand am facut aceste batoane de hrisca care sunt extrem de gustoase.

Hrisca nu face parte din categoria cerealelor ci din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba, stevia creata. Calitatile sunt cu mult superioare fata de cele ale fainei de grau integrala. Astfel, contine mai putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina (aminoacid esential), fier, seleniu, calciu si antioxidanti.

Batoane din hrisca fara drojdie
Batoane din hrisca fara drojdie
 

Batoanele se fac usor, nu contin drojdie, au o consistenta mai tare si au un gust deosebit.

Batoane din hrisca fara drojdie
 
Autor:
Portii: 8-9 bucati
Ingrediente
Click pe ingredintele verzi pentru a le cumpara!
Instructiuni
  1. am pus intr-un castron faina de hrisca, uleiul, sarea si putin din catitaea de apa; framantam cu mana si incorporam treptat restul de apa.
  2. Vom obtine un aluat pe care il lasam sa stea 1 ora, iar apoi modelam batoanele. Eu le-am facut aproximativ de 8-9 cm lungime si late de 3-4 cm.
  3. Atentie! Cu cat batonele sunt mai subtiri si mai mici, cu atat se vor usca mai mult si vor deveni mai tari.
  4. Batoanele obtinute le asezam in tava, pe hartie de copt, unsa cu ulei de masline si introducem in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 180 grade celsius.
Notite
In functie de tipul de faina de hrisca, poate creste cantitaea de apa, aproape se poate dubla.

 Sanatate, ca e mai buna decat toate!

 

Pentru a fi la curent cu articolele si retetele publicate pe Arome de Povestete poti abona, scriind adresa ta de email in casuta de pe blog, pe care o gasesti in bara laterala din dreapta Pentru ca aceasta sa fie activa si sa primesti noutatile pe mail, trebuie sa confirmi abonarea primita pe mail!

Daca ai gasit informatii utile sau ti-a placut reteta, poti distribui  si prietenilor tai!

Nu uita sa vizitezi si pagina de Facebook a site-ului, Instagram si Pinterest.

 Ajutorul meu in bucatarie este Thermomix. Daca doresti sa participi la o demonstratie, completeaza acest formular si te voi contacta de indata.

Daca ti-a placut aceasta reteta, nu ezita sa-i acorzi 5 stelute in chenarul de mai jos (apasati pe ultima steluta) :)

Sumar
Numele Retetei
Batoane din hrisca fara drojdie
Publicata pe
Nota medie
3.5 Based on 15 Review(s)
THERMOMIX

Comments

      1. World of Solitaire

        Da, Alina,neaparat, dar eu sunt cam lenes/delasator si va mai dura. Insa, pana atunci, as mai remarca un merit al blogului tau.
        La fiecare nou ingredient de baza, prezinti virtutile sanogene ale acestuia, ceea ce nu este de colo.
        Pentru asta, adaug si eu, Bravo!
        Onu

          1. World of Solitaire

            Ma bucur, o meriti cu prisosinta!. Ca vezi tu, a reproduce in mod tocilar o reteta, o poate face oricine.
            Cred ca ai fi un merituos cadru didactic!
            O zi frumoasa!
            Onu

  1. drstoica

    Ca atunci când eram mici: “Dă și mie o mușcătură!”. :)

  2. Onofrei Anca

    Buna. Am nevoie de un sfat. Am folosit si eu hrisca la prepararea painii dar nu pot sa o mananc pt ca are un miros pe care nu-l suport si deci nu pot manca painea. Stii vreun secret pt aceasta problema?

  3. Pingback: Fasole pastai cu usturoi si marar | Arome de poveste

  4. worldofsolitaire

    Alina,
    Dar tu eşti o veritabilă artistă, înt-ale sănătăţii culinare!
    Îmi lasă gura apă când te citesc, iar imunitatea îmi creşte!
    De idei, nu mai spun! :)
    Onu

  5. Patricia

    Am facut aseara aceste batoane si au gust bun, in special pentru iubitorii de hrisca.
    As vrea sa te intreb ce tip de faina ai folosit? Batoanele mele au iesit mult mai inchise la culoare (maro inchis) si sunt f sfaramicioase. De asemenea si aluatul a fost f sfaramicios, abia am reusit sa fac o bila compacta. Oare trebuia sa folosesc mai multa apa? (am pus aproape 400ml, treptat) Ma intrebam daca si ale tale au aceeasi consistenta.
    Multumim f mult pt retetele minunate!

    1. aromedepoveste

      Patricia, am folosit faina de hrisca cumparata de la magazinele Naturalia.
      Daca aluatul era sfaramicios, ar fi trebuit sa mai pui putina apa. Asta depinde si de tipul de faina. Incerca sa pui mai multa apa si sa scazi putin din timpul de cuptor.
      Aluatul meu nu a fost deloc sfaramicios, este un aluat normal.
      Consistenta finala a batoanelor este una mai tare, de maro inchis, nici intr-un caz pretabila de sandwich.
      Iti multumesc pentru feedback si te mai astept!

  6. Andreea

    Am incercat aceasta reteta, au iesit niste painici foarte bune, perfecte pentru a insoti o portie de hummus! :)

  7. Ana Calinici

    Mulțumesc pentru rețetă! Mi-au ieșit foarte gustoase, deasupra crocante iar în interior moi. superb :)

    1. Alina Stan

      Ana, ma bucur pentru ca ti-au placut. Te mai astept sa incerci si alte retete 😉
      Zi frumoasa!

  8. adina

    Eu am incercat azi reteta, a iesit minunat doar ca am folosit faina de hrisca facuta de mine in casa – poate de aceia a necesitat mai multa apa si in loc de ulei de masline am folosit ulei de nuca de cocos presat la rece. Am sa incerc aceiasi reteta dar si cu plante aromate gen busuioc☺-e doar o idee(rea nu poate fii).

    1. Author
      Alina Stan

      Buna Adina, asa este, si eu ma facut cu faina de hrisca facuta in casa si a fost nevoie de mai multa apa. Chiar si cu faina de la alt producator, a necesitat mai multa apa.
      Astep sa-mi spui cum ti-au iesit cu plante aromate :)

  9. Anda

    Mie nu mi-au iesit?
    Oare de ce?
    Nu s-au inchegat, au ramas sfaramicioase si le-au aruncat.
    Sigur nu ai pus oua ca sa le inchege?

    1. Author
      Alina Stan

      Anda, sigur nu am pus oua!
      Daca aluatul era sfaramicios, mai trebuia sa apui apa pana cand obtineai un aluat bun de modelat.
      In functie de tipul de faina, poate diferi cantitatea de apa.
      Sper sa-ti faci curaj sa mai incerci o data :)
      Zi frumoasa!

  10. Măriuca Călin

    Nici mie nu mi-au ieșit, sunt foarte foarte tari și cred că le voi arunca, din păcate. Sigur nu trebuie să pun bicarbonat? Sunt foarte dezamăgită…😔

    1. Author
      Alina Stan

      Buna Mariuca, eu nu am folosit bicarbonat. Daca au fost foarte tari, inseamna ca au stat prea mult la cuptor si s-au usact.
      Ce-i drept, ele nu sunt moi si pufoase insa nu sunt nici atat de tari precum spui ca au iesit.
      Deasemenea, in functie de tipul de faina, aluatul poate absorbi mai multa apa.

Leave a Comment

Da-i o nota retetei: