
De 10 ani am renuntat sa cumpar paine din comert; prefer sa o pregatesc fie la aparatul de facut paine, fie pun doar aluatul la framantat in aparat si fac chifle sau batoane pe care le pun in cuptor. De obicei fac paine din faina integrala si secara, insa de curand am facut aceste batoane de hrisca care sunt extrem de gustoase.
Hrisca nu face parte din categoria cerealelor ci din familia Polygonaceae, familie din care fac parte macrisul, rubarba, stevia creata. Calitatile sunt cu mult superioare fata de cele ale fainei de grau integrala. Astfel, contine mai putine glucide, nu contine gluten, este bogata in lisina (aminoacid esential), fier, seleniu, calciu si antioxidanti.


Batoanele se fac usor, nu contin drojdie, au o consistenta mai tare si au un gust deosebit.
- 350 gr faina hrisca
- 2 linguri ulei masline
- sare neiodata dupa gust
- aproximativ 200 ml apa calduta
- am pus intr-un castron faina de hrisca, uleiul, sarea si putin din catitaea de apa; framantam cu mana si incorporam treptat restul de apa.
- Vom obtine un aluat pe care il lasam sa stea 1 ora, iar apoi modelam batoanele. Eu le-am facut aproximativ de 8-9 cm lungime si late de 3-4 cm.
- Atentie! Cu cat batonele sunt mai subtiri si mai mici, cu atat se vor usca mai mult si vor deveni mai tari.
- Batoanele obtinute le asezam in tava, pe hartie de copt, unsa cu ulei de masline si introducem in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 30 minute, la temperatura de 180 grade celsius.
Sanatate, ca e mai buna decat toate!
Reblogged this on Madi şi Onu Blog.
Alina, Multumesc pentru reteta, si daca iese pe gustul meu, iti raman recunoscator, cat vei dori tu!
Onu
Cu multa placere, Onu.
Da-mi de veste daca ies pe gustul tau 🙂
Da, Alina,neaparat, dar eu sunt cam lenes/delasator si va mai dura. Insa, pana atunci, as mai remarca un merit al blogului tau.
La fiecare nou ingredient de baza, prezinti virtutile sanogene ale acestuia, ceea ce nu este de colo.
Pentru asta, adaug si eu, Bravo!
Onu
Ehe, imi creste inima de bucurie pentru laudele aduse 🙂
Multumesc mult!
Alina
Ma bucur, o meriti cu prisosinta!. Ca vezi tu, a reproduce in mod tocilar o reteta, o poate face oricine.
Cred ca ai fi un merituos cadru didactic!
O zi frumoasa!
Onu
Multumesc la fel!
Alina
🙂
Onu
Arata ca niste biscuiti din copilarie. Ador hrisca si o folosesc f des, mutumesc pt reteta, Alina!
Cu drag 🙂
Ca atunci când eram mici: “Dă și mie o mușcătură!”. 🙂
Da’ sa nu musti prea mult 🙂
Da, da, da, exact! :))
Buna. Am nevoie de un sfat. Am folosit si eu hrisca la prepararea painii dar nu pot sa o mananc pt ca are un miros pe care nu-l suport si deci nu pot manca painea. Stii vreun secret pt aceasta problema?
Buna Anca. Sincer, nu cunosc vreun remediu. Incearca sa o combini cu alte tipuri de faina.
Toate cele bune!
Alina
Alina,
Dar tu eşti o veritabilă artistă, înt-ale sănătăţii culinare!
Îmi lasă gura apă când te citesc, iar imunitatea îmi creşte!
De idei, nu mai spun! 🙂
Onu
Multumesc si bine-ai revenit!
Am facut aseara aceste batoane si au gust bun, in special pentru iubitorii de hrisca.
As vrea sa te intreb ce tip de faina ai folosit? Batoanele mele au iesit mult mai inchise la culoare (maro inchis) si sunt f sfaramicioase. De asemenea si aluatul a fost f sfaramicios, abia am reusit sa fac o bila compacta. Oare trebuia sa folosesc mai multa apa? (am pus aproape 400ml, treptat) Ma intrebam daca si ale tale au aceeasi consistenta.
Multumim f mult pt retetele minunate!
Patricia, am folosit faina de hrisca cumparata de la magazinele Naturalia.
Daca aluatul era sfaramicios, ar fi trebuit sa mai pui putina apa. Asta depinde si de tipul de faina. Incerca sa pui mai multa apa si sa scazi putin din timpul de cuptor.
Aluatul meu nu a fost deloc sfaramicios, este un aluat normal.
Consistenta finala a batoanelor este una mai tare, de maro inchis, nici intr-un caz pretabila de sandwich.
Iti multumesc pentru feedback si te mai astept!
Am incercat aceasta reteta, au iesit niste painici foarte bune, perfecte pentru a insoti o portie de hummus! 🙂
Ma bucur Andreea ca ti-au placut 🙂
Zi frumoasa si te mai astept!
Mulțumesc pentru rețetă! Mi-au ieșit foarte gustoase, deasupra crocante iar în interior moi. superb 🙂
Ana, ma bucur pentru ca ti-au placut. Te mai astept sa incerci si alte retete 😉
Zi frumoasa!
Eu am incercat azi reteta, a iesit minunat doar ca am folosit faina de hrisca facuta de mine in casa – poate de aceia a necesitat mai multa apa si in loc de ulei de masline am folosit ulei de nuca de cocos presat la rece. Am sa incerc aceiasi reteta dar si cu plante aromate gen busuioc☺-e doar o idee(rea nu poate fii).
Buna Adina, asa este, si eu ma facut cu faina de hrisca facuta in casa si a fost nevoie de mai multa apa. Chiar si cu faina de la alt producator, a necesitat mai multa apa.
Astep sa-mi spui cum ti-au iesit cu plante aromate 🙂
Mie nu mi-au iesit?
Oare de ce?
Nu s-au inchegat, au ramas sfaramicioase si le-au aruncat.
Sigur nu ai pus oua ca sa le inchege?
Anda, sigur nu am pus oua!
Daca aluatul era sfaramicios, mai trebuia sa apui apa pana cand obtineai un aluat bun de modelat.
In functie de tipul de faina, poate diferi cantitatea de apa.
Sper sa-ti faci curaj sa mai incerci o data 🙂
Zi frumoasa!
Nici mie nu mi-au ieșit, sunt foarte foarte tari și cred că le voi arunca, din păcate. Sigur nu trebuie să pun bicarbonat? Sunt foarte dezamăgită…?
Buna Mariuca, eu nu am folosit bicarbonat. Daca au fost foarte tari, inseamna ca au stat prea mult la cuptor si s-au usact.
Ce-i drept, ele nu sunt moi si pufoase insa nu sunt nici atat de tari precum spui ca au iesit.
Deasemenea, in functie de tipul de faina, aluatul poate absorbi mai multa apa.
Multumesc pentru reteta simpla !! si au iesit foarte bune si gustoase!!
Multumesc, Gabriela pentru ca parere. Asa este, este o reteta extrem de simpla 😉
Multumesc si eu pentru reteta. Cumva mi-au iesit bunicele :). Nu stiu cum e cu modelatul, mie mi s-a lipit aluatul de maini. Poate a fost prea moale. Dar au iesit bune, mi-am luat si la serviciu.
Buna, Daca aluatul a fost lipicios inseamna ca se mai cerea putina faina. Cantitatea de faina poate fi diferita, in functie de producator.
Buna, ALINA!Noul an 2019, sa aduca in viata ta sanatate,prosperitate,impliniri , bucurii, realizari si tot ce iti doresti! Multumesc pentru aceasta reteta simpla, batoane din hrisca.Sunt foarte gustoase,usor de facut,satioase si intodeauna bine venite in alimentatia vegana.Am indraznit sa elaborez putin realizand si in varianta dulce,prin adaugare de : 6-8 curmale rehidratate(sau mai multe,dupa gust),2 linguri pudra de roscove,arome naturale din pudre de scortisoara,cuisoare,vanilie, cardamom.2-3 linguri tarate de psyllium macinate/rasnite si “faina” mix din seminte de susan+in+chia+fl.soarelui si dovleac cate 10 gr din fiecare (pot fi rasnite impreuna cu tarata de psyllium),marind oarecum cantitatea de apa la peste 350 ml sau mai multa,in raport de granulatia fainei de hrisca.Sigur le-am facut la grosimea de 1,5-2 cm,astfel au iesit mai moi. Am respectat timpul de “odihna” si coacere exact ca in reteta.In rest numai de bine ,multumiri si respect !
Buna, Ion! Multumesc pentru urari si sa ti se intoarca cel putin inzecit! Imi place cum suna varianta dulce a painicilor; le voi incerca si eu 😉
Toate cele bune!
Foarte bune. Multumesc frumos pentru reteta!
Cu drag si multumesc si eu pentru mesaj.
Ganduri bune, Alina
Mi as dori sa stiu daca faina este din hrisca coapta sau hrisca verde?
Am folosit faina din hrisca copata, dar se poate face si cu faina din hrisca verde.
Zi frumoasa, Alina
De vis!!♥️ Multumiri pt reteta, Alina! ?Cautam retete de paine fara gluten. ?
Multumesc Maria pentru mesaj 🙂
Sa fie cu folos!
Alina