Acest cozonac fara zahar este si pentru mine o premiera, cu atat mai mult, cu cat am folosit KetoMix pentru cozonac, un amestec de fainuri special conceput pentru cei care au o alimentatie keto si saraca in carbohidrati.
Dupa cum ati vazut deja in reteta anterioara, si anume in pasca fara zahar si fara aluat, pe care o gasiti aici, particip la o campanie organizata de NoSugarShop si OalesiTigai. Campania isi propune impartasirea de retete specifice sarbatorilor de Paste, retete cu continut scazut de carbohidrati si fara zahar.
Cu acest cozonac fara zahar, sarac in carbohidrati am experimentat o noua reteta si, sincer chiar merita sa o impartasesc cu voi.
Pornind de la reteta de aluat data pe pachetul de KetoMix pentru cozonac, am facut usoare modificari, si anume am adaugat 2 linguri de gluten de grau pentru a da elasticitate aluatului si am folosit inulina pentru activarea drojdiei.
Cozonac fara zahar – low carb
Echipament
- cuptor
Ingrediente
Maia:
- 10 g drojdie uscata
- 10 g inulina (pentru activarea drojdiei)
- 50 ml lapte caldut (aprox 40°C)
Aluatul:
- 80 g eritritol Fitfood
- 2 buc oua
- 2 buc galbenusuri
- ¼ lgt turmeric pudra
- 200 ml lapte batut
- 2 lgt coaja portocala netratata rasa
- 1 lg esenta vanilie
- 2 g sare
- 60 gr unt (topit)
- 200 g KetoMix pentru cozonac
- 50 g gluten de grau
Umplutura
- 150 g nuca macinata
- 100 g eritritol pudra
- 10 g cacao neagra neagra
- 2 lgt esenta rom
- un praf de sare
- 100 g albusuri (3 albusuri)
- 1 buc galbenus pentru uns
- 1 lg lapte pentru uns
- nuca pentru decot
Instructiuni
- Incepem cu pregatirea drojdiei pe care o punem intr-un castron mic, adaugam inulina, laptele caldut, amestecam bine ca sa se dizolve, acoperim cu un servet si dam deoparte, intr-un loc caldut pana cand incepe sa creasca.
- In acest timp, transformam eritritolul in pudra, il punem intr-un castron si adaugam cele 2 oua si cele 2 galbenusuri, turmericul, laptele batut, coaja de portocala, esenta de vanilie, sarea si mixam bine, pana se omogenizeaza totul.
- Adaugam in continuare KetoMix, glutenul de grau, amestecul de drojdie, timp in care framantam aluatul, iar la final adaugam treptat, untul topit si caldut.
- Framantam aluatul aprox 3-4 minute si vom obtine un aluat cu o consistenta omogena, moale si nelipicios. Ungeti-va mainile cu ulei pentru a putea lucra usor cu el, deoarece datorita faptului ca am pus glutenul de grau, nu este lipicios si se poate lucra usor cu el.
- Lasam aluatul la odihna, intr-un castron acoperit cu un prosop, la loc caldut. Eu am preincalzit cuptorul la 30 grade, l-am oprit si am introdus castronul cu aluat si l-am lasat la dopsit 1 ora.
- Dupa 1 ora, impartim aluatul in 2 bile egale, intindem fiecare bila intr-o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii, de aproximativ 0,5 mm grosime si pe fiecare foaie punem cate jumatate din umplutura.
- Pentru umplutura punem intr-un castron sau in bolul robotului, nuca macinata si eritritolul pudra, cacao, esenta de rom, sare si albusurile batute spuma si amestecam usor pentru incorporare si o intindem in cele 2 foi.
- Rulam cele 2 foi umplute, le impletim si le transferam in tava tapetata cu hartie. Tava folosita este o tava din otel carbon cu invelis interior din ceramica antiaderenta ce asigura o gatire rapida.
- Lasam tava cu cozonacul inca 1 ora la dospit, fiind acoperita cu un prosop, intr-un loc caldut.
- Preincalzim cuptorul la 180°C, ungem cozonacul dospit cu galbenusul pe care l-am amestecat cu 1 lingura de lapte, iar cand introducem cozonacul in cuptor, scadem temperatura la 170°C.
- Dupa 35 minute, punem peste cozonac o hartie de copt pe care o udam cu apa si o stoarcem si mai lasam 15-20 minute.
- Pentru a fi siguri ca este copt, facem testul cu scobitoarea.
- Scoatem cozonacul din tava si il punem pe un gratar si il lasam sa se raceasca.
Observatii
- Punem laptele pentru drojdie in bol, il incalzim la 37 grade Celsius / viteza 1/ 1 minut.
- Adaugam apoi peste lapte, drojdia si inulina, setam viteza 3/ 30 sec / 37 grade C si transferam compozitia intr-un castron, acoperit, la caldura.
- Adaugam in bol, untul si il topim la 65 grade Celsius/ viteza 1,5 / 2 minute si il punem deoparte pentru a se raci.
- Spalam si stergem bine bolul Thermomixului si adaugam eritritolul pe care il pulverizam 30 sec/ viteza 10.
- Peste eritritolul pudra adaugam ouala, galbenusurile, turmericul, laptele batut, coaja de portocala, esenta de vanilie, sarea si setam viteza 6/ 30 secunde.
- Peste compozitia de mai sus adaugam KetoMix, glutenul de grau, amestecul de drojdie si setam programul de framantare / 3 minute, timp in care adaugam treptat, untul topit si caldut.
- La final, ungeti-va mainile cu ulei, faceti o bila si il puneti intr-un castron acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut. Eu am preincalzit cuptorul la 30 grade, apoi am oprit cuptorul si am introdus castronul cu aluat.
- In acest timp, am facut umplutura am pus in bolul aparatului, spalat si bine sters, eritritolul l-am pulverizat la viteza 10, 30 secunde si l-am transferat intr-un castron.
- Fara sa spal bolul, am adaugat nuca si am macinat-o 5 secunde / viteza 6 si am adaugat-o peste eritritolul pulverizat.
- Am spalat bolul bine, l-am sters si am montat fluturele, am pus albusurile si sarea si am setat 37 grade Celsius / 3 minute / viteza 3,5.
- Albusurile batute spuma le-am pus peste compozotitia cu nuca si eritritol, am adaugat si esenta de rom, cacao (trecuta prin sita) si le-am incorporat usor, cu o spatula.
- Am luat aluatul dospit si l-am impartit in 2 bile egale, am intins fiecare bila intr-o foaie dreptunghiulara, de lungimea tavii, de aproximativ 0,5 mm grosime si am intins pe fiecare foaie cate jumatate din umplutura.
- Am rulat cele 2 foi umplute, le-am impletit si le-am transferat in tava tapetata cu hartie.
- Am lasat tava cu cozonacul, inca 1 ora la dospit, fiind acoperita cu un prosop, intr-un loc caldut.
- Am preincalzit cuptorul la 180°C, am uns cozonacul dospit cu galbenusul pe care l-am amestecat cu 1 lingura de lapte si am pus cativa samburi de nuca, iar cand am introdus cozonacul, am scazut temperatura la 170°C.
- Dupa 35 minute, am pus peste cozonac o hartie de copt pe care am udat-o cu apa si am stors-o si am mai lasat 15-20 minute.
- Pentru a fi siguri ca este copt, faceti testul cu scobitoarea, apoi scoateti cozonacul si il lasati pe un gratar sa se raceasca.
Acestea fiind scrise, sper sa va placa reteta si nu uitati de sutinere.
Ganduri bune, Alina
[…] reteta de cozonac low carb cu nuca si cacao pe care o gasiti pe blog, am folosit gluten de grau pe langa mixul de cozonac, fapt ce a ajutat […]