Pentru ca e vremea cozonacului si am dat deja startul, am zis sa pregatesc si un cozonac keto cu nuca. Pentru pregatirea cozonacului keto am folosit un mix de cozonac, KetoMix pentru cozonac by Cristina Ionita, mix pe care il gasiti la nosugarshop.ro.
Deoarece imi plac deserturile cu alaut, pufoase, insa de cele mai multe ori calc pe bec si nu ma opresc cand trebuie, aceasta varianta de cozonac keto, uneori este exact ceea ce imi trebuie.
Posesorii de Thermomix gasesc in josul paginii, reteta adaptata.
Cozonac keto cu nuca
Echipament
- tava copt 33 x 14 cm
- cuptor
Ingrediente
Maiaua
- 10 g drojdie uscata
- 10 g inulina (pentru activarea drojdiei)
- 40 ml lapte caldut (aprox 40°C)
Aluatul
- 80 g eritritol pudra
- 2 buc oua
- 2 buc galbenusuri
- 1 lgt coaja portocala rasa (netratata)
- 1 lgt coaja lamaie rasa (netratata)
- 1 lgt esenta vanilie
- 1/4 lgt turmeric pudra
- 60 g unt topit
- 2 g sare
- 200 ml lapte batut
- 200 g ketomix cozoanc
Umplutura
- 150 g nuca macinata
- 100 g eritritol
- 15 g cacao
- 2 lgt esenta rom
- un praf de sare
- 100 g albusuri (aprox 3 buc)
Decor
- 1 lg lapte (pentru uns)
- 1 buc galbenus (pentru uns)
- 8 buc jumatati de nuca
Instructiuni
- Punem intr-un castron: drojdia, inulina, laptele caldut, amestecam ca sa se dizolve si o lasam aprox 20 minute, acoperita cu un servet, intr-un loc caldut pana cand incepe sa creasca si sa faca bule.
- In acest timp, pulverizam eritritolul pentru a-l face pudra si il punem intr-un castron sau in bolul robotului, impreuna cu cele 2 oua si cele 2 galbenusuri, coaja de lamaie si portocala, vanilie, turmeric, sare, laptele batut si amestecam bine, pana se omogenizeaza totul.
- Adaugam si KetoMix-ul pentru cozonac, amestecul de drojdie si framantam aluatul 2-3 minute, iar apoi continuam framantarea inca 4 minute, timp in care adaugam treptat untul topit si caldut.
- Alutaul obtinut este omogen si lipicios, il punem in castron, il acoperim cu un prosop si il lasam 1 h la dospit intr-un loc caldut.
- In acest timp facem umplutura pentru cozonacul keto si punem intr-un castron sau robot, nuca macinata si eritritolul pudra, cacao, esenta de rom, sare si albusurile batute spuma si amestecam usor pentru a le incorpora.
- Fiind un aluat mai dificil, lipicios si care se crapa, il punem intre doua foi de copt si il intindem intr-o forma dreptunghiulara, de lungimea tavii, de aproximativ 0,5 mm grosime, iar apoi intindem umplutura.
- Pentru rularea alutului ne folosim de hartia de copt, ridicand marginile ei pentru a se rula cozonacul.
- Cozonacul rulat, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se lasa inca 1 ora la dospit, fiind acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut.
- Amestecam energic galbenusul cu laptele si ungem cozonacul cu acest amestec, punem jumatatile de nuca si il introducem in cuptorul preincalzit la 180°C. Dupa ce introducem cozonacul scadem temperatura la 170°C.
- Dupa aproximativ 30-35 minute, punem peste cozonac o hartie de copt pe care o udam cu apa si o stoarcem si mai lasam 15-20 minute.
- Inainte de a-l scoate facem testul cu scobitoarea si il punem pe un gratar si il lasam sa se raceasca.
Observatii
- Punem laptele pentru drojdie in bol, il incalzim la 37 grade Celsius / viteza 1/ 1 minut.
- Adaugam peste lapte, drojdia si inulina, setam viteza 3/ 30 sec / 37 grade C si transferam compozitia intr-un castron, acoperit, la caldura.
- Adaugam in bol, untul si il topim la 65 grade Celsius/ viteza 1,5 / 2 minute si il punem deoparte.
- Spalam si stergem bine bolul Thermomixului, adaugam eritritolul pe care il pulverizam 30 sec/ viteza 10.
- Peste eritritolul pudra adaugam ouala, galbenusurile, turmericul, laptele batut, coaja de portocala, esenta de vanilie, sarea si setam viteza 6/ 30 secunde.
- Peste compozitia de mai sus adaugam KetoMix, amestecul de drojdie si setam programul de framantare / 3 minute, timp in care adaugam treptat, untul topit si caldut.
- La final, ne ungem mainile cu ulei, facem o bila, o punem intr-un castron acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut pentru 1 ora. Eu am preincalzit cuptorul la 30 grade, apoi am oprit cuptorul si am introdus castronul cu aluat.
- In acest timp facem umplutura: punem in bolul robotului, spalat si bine sters, eritritolul pe care il pulverizam la viteza 10, 30 secunde si il transferam intr-un castron.
- Fara sa spalam bolul, adaugam nuca si o macinam 5 secunde / viteza 6 si o adaugam peste eritritolul pulverizat.
- Spalam bolul bine, il stergem, montam fluturele, punem albusurile si sarea si setam 37 grade Celsius / 4-5 minute / viteza 3,5.
- Albusurile batute spuma le punem peste compozitia cu nuca si eritritol, adaugam si esenta de rom, cacao (trecuta prin sita) si le incorporam usor cu o spatula.
- Fiind un aluat dificil, lipicios, il punem pe o hartie de copt, il intindem intr-o forma dreptunghiulara, de lungimea tavii, de aproximativ 0,5 mm grosime.
- Peste aluat punem umplutura, iar apoi ne folosim de hartia de copt, ridicand marginile ei pentru a rula cozonacul.
- Lasam tava cu cozonacul inca 1 ora la dospit, fiind acoperita cu un prosop, intr-un loc caldut.
- Preincalzim cuptorul la 180°C, ungem cozonacul dospit cu galbenusul pe care l-am amestecat cu 1 lingura de lapte si am punem cativa samburi de nuca, iar cand introducem cozonacul in cuptor, scadem temperatura la 170°C.
- Dupa 35 minute, punem peste cozonac o hartie de copt pe care o udam cu apa si o stoarcem si mai lasam 15-20 minute. Acest pas se poate omite daca cozonacul nu este prea “bronzat”.
- Pentru a fi siguri ca este copt, facem testul cu scobitoarea, apoi scoatem cozonacul si il lasam pe un gratar sa se raceasca.
In reteta de cozonac low carb cu nuca si cacao pe care o gasiti pe blog, am folosit gluten de grau pe langa mixul de cozonac, fapt ce a ajutat aluatul sa creasca mai mult, iar aluatul a fost unul cu care s-a lucrat usor.
In reteta de astazi nu am folosit gluten de grau, deoarce am vrut o reteta keto, insa aluatul este unul mai dens si mai greu de lucrat cu el.
Sper ca v-am starnit curiozitatea pentru a incerca aceasta reteta sau cea low carb de aici. Daca da, va astept cu poze pe Instagram sau Facebook.
Ganduri bune, Alina
Leave a Reply