Nu exista toamna in care sa nu pregatesc macar o data aceasta reteta de galuste cu prune sau gomboti cu prune, cum i se mai spune.
Este o reteta care imi aminteste de copilarie si pe care o gatesc cu drag. Si cum toate trec mai repede decat te astepti, acum o pregatesc eu pentru baietii mei 🙂
Este o reteta usoara, insa iti trebuie putina rabdare pentru modelatul galustelor, mai ales daca pregatesti multe, asa cum am facut eu.
Aluatul pentru galuste este din cartofi, faina si gris. Nu omiteti partea cu grisul pentru ca face aluatul mai pufos. Din ingredientele folosite am pregatit 24 de galuste. Daca vi se par prea multe, puteti folosi doar jumatate din cantitatea de ingrediente mentionate in reteta.
Eu obisnuiesc sa pun o pruna intreaga la fiecare galusca, astfel ca marimea galustelor este data de marimea prunelor.
Galustele se pot face si cu aluat din branza de vaci, fiind o varianta mai putin calorica, insa asta probabil intr-o reteta viitoare 🙂
Galuste cu prune / Gomboti cu prune
Echipament
- aragaz/plita
- tigaie
Ingrediente
- 1 kg cartofi albi (cantitate neta, deja curatati)
- 1/2 lgt sare
- 3 buc oua (150 g, cantarite cu tot cu coaja)
- 200 g faina
- 50 g gris
- 24 buc prune
- 1/2 lgt sare
- 125 g unt
- 250 g pesmet
- 100 g zahar brut
- 1 lgt scortisoara
- 1 zahar vanilat
- 1 lgt ulei (pentru uns platoul)
Instructiuni
- Punem o oala cu apa la fiert, curatam cartofii, iar cand apa incepe sa fiarba, adaugam cartofii taiati in cuburi de aproximativ 4 cm.
- In acest timp topim untul intr-o tigaie, iar cand untul s-a topit, adaugam pesmetul si amestecam, avand grija sa nu se arda.
- Cand devine auriu, oprim focul, adaugam zaharul, scortisoara, zaharul vanilat si amestecam.
- Spalam prunele si scoatem samburii.
- Cartofii fierti ii luam de pe foc, scurgem apa, ii pasam si ii lasam sa se racoreasca.
- Cand s-au racorit, adaugam ouale, faina, grisul si amestecam. Trebuie sa obtinem un aluat moale, usor lipicios.
- Punem un bol cu apa langa noi pentru a ne umezi mainile. Ne va ajuta la modelarea galustelor.
- Intr-o oala de 4-5 litri punem apa si sare si o lasam la fiert, urmand sa adaugam galustele cand vor fi gata.
- Cu mainile umede, luam cate o bucatica de aluat, o aplatizam cu mainile, adaugam o pruna, inchidem marginile si sigilam bine si le punem pe un platou uns cu ulei.
- Grosimea aluatului cu care impachetam pruna trebuie sa fie aproximativ de 0,5-0,7 cm pentru ca la final sa nu avem foarte multa coca.
- Cand terminam galustele cu prune, le adaugam in apa care fierbe, le lasam la fiert aproximativ 10-15 minute, timp in care trecem o spatula pe sub ele ca sa nu se prinda de oala.
- Le scoatem cu ajutorul unei spumiere si le trecem firbinti prin pesmetul cu zahar si scortisoara.
Daca incercati si reteta de papanasi fierti cu branza si nuca, dati-mi de veste si spuneti-mi cum vi s-am parut.
Va imbratisez, Alina
Leave a Reply