Cat inca este sezonul smochinelor, va propun sa incercati aceasta tarta cu smochine si crema frangipane. Este o tarta usor de pregatit, crema frangipane fiind o crema din migdale, galbenusuri, unt si zahar. Eu am inlocuit zaharul cu green sugar, iar smochinele folosite au fost din cele mai deschise de culoare.
Pentru crema frangipane, se folosese faina de migale, insa daca aveti un robot mai puternic puteti pregati voi faina de migdale. Chiar daca nu obtineti o granulatie foarte fina, o puteti folosi.
Tarta cu smochine si crema frangipane – fara zahar
Echipament
- Thermomix sau alt robot de bucatarie
- cuptor
- tava tarta 28 Ø
Ingrediente
Blat:
- 350 g faina
- 40 g green sugar
- 2 buc galbenusuri
- 150 g unt rece
- tonka rasa
- 1 lgt vanilie
- 6 lg apa rece
Crema frangipane:
- 150 g migdale sau faina de migdale
- 100 g unt
- 50 g green sugar
- tonka rasa
- 1 lgt vanilie
- 2 buc galbenusuri
- 500 g smochine (taiate in 4)
- 30 g fulgi migdale
Instructiuni
- Punem intr-un robot de bucatarie, in cazul meu in Thermomix, faina, zaharul, galbenusurile, untul rece, putina tonka rasa, vanilia si mixam 2 minute (pentru Thermomix setam viteza 4, 40 sec).
- Adaugam treptat apa rece, timp in care robotul mixeaza (TMX viteza 4, 1 min) si obtinem un aluat omogen pe care il impachetam in folie si il punem la frigider pentru aproximativ 1 ora.
- In acest timp pregatim crema frangipane si punem in robot migdalele pe care le transformam in faina (TMX viteza 10, 6 sec) si o dam deoparte.
- Punem in bolul robotului untul, green sugar si mixam (TMX viteza 4, 1 minut).
- Adaugam peste unt si green sugar, tonka rasa, vanilie, galbenusurile si faina de migdale obtinuta mai devreme si mixam din nou pentru a obtine o crema omogena (TMX viteza 4, 25 secunde).
- Preincalzim cuptorul la 180°C.
- Scoatem aluatul din frigider, il punem pe hartia de copt, il intindem intr-un disc de aproximativ 36 cm si grosime de 4-5 mm pe care il rasturnam cu tot cu hartia de copt, in tava si desfacem usor hartia de pe aluat. Se poate deasemenea, rula aluatul pe facalet, transferandu-l astfel in tava.
- Potrivim aluatul in tava, taiem din marginile aluatului daca este cazul, facem cateva gaurele cu ajutorul unei furculitei si il coacem in orb pentru 15 minute. Coptul in orb inseamna o precoacere a aluatului, punandu-se peste aluat o hartie de copt cu boabe de fasole, naut ca sa impiedice cresterea aluatului.
- Se lasa tarta sa se racoreasca, iar apoi se intinde crema frangipane, asezam smochinele feliate, presaram fulgii de migdale si dam la cuptor pentru aproximativ 25-30 minute la 180°C.
- Daca smochinele nu sunt suficient de dulci, puteti presara 1 lingura green sugar peste smochine.
- Se lasa tarta cu smochine si crema frangipane la racit si se serveste alaturi de prieteni sau familie.
Pentru cei interesati de Thermomix, trebuie sa stiti ca pana pe data de 10.09.22 la achizitia unui Thermomix, primiti un al doilea bol de mixare cadou la pretul de doar 50 eur. Pentru intrebari sau demonstratii, va rog lasati-mi mesaj privat.
Tot de sezon, gasiti pe blog si tarta cu prune, nuca si cardamon sau tarta cu dovleac.
O toamna frumoasa si sa ne reauzim sanatosi!
Alina
Leave a Reply